Allahova lijepa imena

Kako zadobiti Allahovu ljubav

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko puta smo u životu prošli kroz nešto i nismo u tom momentu razumjeli zašto se mučimo, zašto nam se to događa — samo da bismo kasnije saznali da je ishod bio puno bolji od onoga čemu smo se nadali. Među mnogim lijepim imenima Allaha dž.š., jedno je o kome ćemo govoriti.  To ime je Al-Wadud. To se prevodi kao “Onaj Koji voli” ili “Najljubazniji” – ali ima mnogo dublje značenje od toga. To nadilazi osnovnu ideju ljubavi. Zbog toga El-Vedud dolazi od riječi Al-wud – što znači čin ljubavi kroz davanje, a ne Al-hub, što se prevodi samo kao “ljubav”.

Ovo ime i svojstvo našeg Gospodara naglašava aktivno izražavanje ljubavi umjesto da je to samo emocija. Da to još bolje raščlanimo i stavimo u kontekst, Allah dž.š. je El-Vedud jer nam pokazuje da nas voli kroz različite aspekte kao što su blagoslovi, iskušenja i zaštita. Sve su to stalni podsjetnici našeg Stvoritelja. To uključuje svaku pojedinačnu borbu koju ste pretrpjeli jer je njihova svrha samo da nas dovedu bliže Njemu. Allah voli one koji Mu se vraćaju i vjeruju u Njegove planove.

Naše puno povjerenje i prihvaćanje Allahovih planova ne samo da će nam omogućiti vođeni put, već će nas također dovesti jačanju vjere. Čak i kada ponekad apsolutno ništa nema smisla, jedno je sigurno, Allah dž.š., je uvijek na tvojoj strani ako Mu otvoriš svoje srce.

Razmislite o tome koliko ste se puta pokajali za isti grijeh – samo da biste otkrili da su Njegova vrata oprosta i milosrđa još uvijek otvorena za vas.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: Kada Allah zavoli roba, pozove Džibrila i kaže: ‘Volim tog i tog; pa voli njega’. Tada ga Džibril zavoli. Nakon toga on (Džibril) objavljuje stanovnicima nebesa koje Allah voli toliko i toliko; volite i vi njega; a vole ga i stanovnici nebesa (meleki) i onda čine da ga ljudi na Zemlji vole. (Buhari i Muslim)
_____________________________

Ibn Kajjim r.a. navodi 10 stvari koje možemo učiniti da zadobijemo Allahovu ljubav:

1) Učenje Kur’ana s razmišljanjem i razumijevanjem.

2) Obavljanje dobrovoljnih namaza, dobrih djela.

3) Spominjanje Allaha u svakoj situaciji – našim srcima, postupcima i djelima.

4) Davanje prednosti ljubavi prema Allahu nad našim onim što volimo.

5) Razmišljanje o Allahovim imenima i svojstvima.

6) Svjedočenje Njegovih blagodati i blagoslova, skrivenih i otvorenih.

7) Biti ponizan i pokoran pred Allahom.

8) Osamiti se u ibadetu

9) Druženje sa onima koji su iskreni u svojoj ljubavi prema Allahu.

10) Kloniti se svega što stoji između srca i Allaha.

A kada te robovi Moji za Mene upitaju, Ja sam, sigurno, blizu: odazivam se molbi molitelja kad Me zamoli. Zato neka oni pozivu Mome udovolje i neka vjeruju u Mene, da bi bili na Pravome putu.„ (El Bekare, 186.)

Tražimo ljubav koja će nam uvijek i zauvijek biti uzvraćena i nadilaziti naša očekivanja. Ljubav koja se cijeni i raste iz svakog našeg truda i koja nam nikada neće slomiti srce. Posegnimo više ka Allahu Uzvišenom. Volimo Ga više, trudimo se svime što imamo. Tražimo Njegovu ljubav i pažnju, a ono što dobijemo zauzvrat osigurat će nam da više nikada ne budemo „prazni“ ili sami. Jer Njegovoj ljubavi nema premca nigdje i kod nikoga na ovom svijetu.

Uistinu, to se može naći samo u Allahovoj ljubavi, ma koliko se mi trudili pronaći je u ljudskom biću.

Izvor: www.noorulislam.org.uk

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta