Poučne priče i tekstovi

Kćerke – štit od Džehennema

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan profesor na Univerzitetu u Medini nam je ispričao kako je jednom na hutbi imam Poslanikove, sallallahu alejhi ve sellem, džamije kazivao kako mu je tog petka pred džumu došao neki čovjek, sav uzbuđen, i zamolio ga da sasluša njegov slučaj: “Imao sam šest kćeri i mnogo sam žudio da mi žena rodi muško dijete. Kad god bi zanijela ja bih joj prigovarao da iščekujem muško. Kada je sedmi put zanijela rekao sam joj da ako i to bude žensko rastajemo se.

Jedne noći sanjam kako me meleki zebanijeh vode prema Džehennemu. Kod prve kapije najstarija moja kći stoji i reče im: `Moj babo ne može u Džehennem` i oni sa mnom produžiše prema drugoj kapiji. Kad tamo moja druga kći stoji i, isto kao i prva, odbi nas od ulaska u Džehennem. Tako smo kod svake naredne kapije zaticali po jednu moju kćer i nijedna nije dozvolila da me uvedu u Vartu. Kad smo pošli od šeste prema sedmoj kapiji ja se sjetih da više nemam kćeri. U tom užasnom osjećaju straha probudih se. Zahvalih Allahu na svemu i zamolih ga da mi žena donese na svijet i sedmu kćer. Molim te prenesi ovo ljudima.”

A jedan moj džematlija zna reći: “Ne zna šta je dijete ko nema žensko dijete.”

Prenosi Enes, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Ko odgoji (zaštiti) dvije djevojke sve dok ne dosegnu ponoljetstvo ja i on ćemo ući u Džennet zajedno poput ova dva (prsta).“ (Hadis je sahih a bilježe ga imam Muslim i Tirmizi).

Aiša, radijallahu anha, kazuje: “Došla mi je jedna žena, koja prosi s dvoje ženske djece, a ja nisam imala ništa joj dati osim jedne hurme. Ja joj dadoh tu hurmu i ona je uze, raspolovi i dade svojim kćerima a ona ništa ne pojede. Zatim je ustala i otišla. Poslije toga nam je došao Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve selleme, i ja mu ispričah što se desilo, a on reče: ‘Ko bude stavljen na kušnju sa ma koliko kćeri, pa bude dobar prema njima i lijepo ih odgoji, one će mu biti štit od Vatre (na Sudnjem danu).”‘ (Hadis bilježe imam Ahmed, Buhari, Muslim i Nesa`ijj).

Halil Makić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta