Brak i islamska porodica

Ko odgoji tri kćerke kao nagradu zaslužuje Džennet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mnogobrojni su hadisi u kojima Poslanik, sallalllahu alejhi ve sellem, podstiče na lijep odnos, odgoj i brigu o kćerkama i u kojima obećava veliku nagradu. Spomenut ćemo samo tri hadisa u kojima se spominju velike nagrade za one koji lijepo odgoje i brinu se o svojim kćerkama:

1.Ko se bude starao (vodio brigu) o dvjema kćerkama dok ne postanu punoljetne, ja i on ćemo biti na Sudnjem danu poput ova dva prsta (pokazujući kažiprstom i srednjim prstom na bliskost).” (Muslim)

2.Ko othrani tri kćeri, lijepo ih odgoji i lijepo s njima postupa, kao nagradu zaslužuje Džennet.” (Ebu Davud)

3. “Ko bude imao tri kćerke pa se strpi u vezi s njima, poji ih i oblači, bit će mu zaštita od džehennema.”

Iz navedenih hadisa se može zaključiti da se briga o kćerkama ne svodi samo na obezbjeđivanje materijalnih potreba, nego se spominje lijep odgoj i lijepo postupanje prema njima, što mnogi nažalost zaboravljaju.

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je imao četiri kćerke: Zejneb, Rukajju, Ummu Kulsum i Fatimu, prema njima je postupao na najljepši način, lijepo ih odgojio, bio je blag prema njima, ukazivao im ljubav i brinuo se o njima čak i kada su se udale.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

https://www.youtube.com/watch?v=zP-Jv17LG7c

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta