Namaz

Koji propisi se odnose na pregradu – sutru u namazu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sutra (perda, pregrada) klanjača

Propisano je klanjaču da stavi ispred sebe sutru – perda koja će sprečavati prolaznike da prođu ispred njega i sprečavati ga da gleda u ono što je iza nje. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Kada neko od vas klanja, neka klanja prema sutri i neka joj se približi. “ (Sahih: Ahmed, 27750)

Postavljanje koplja i sličnog kao pregrade, jer je Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, zabadao koplje ispred sebe i klanjao prema njemu (danas je praktično postaviti stolicu ispred sebe).

Sutru može sačinjavati sve što se može postaviti ispred klanjača jer se prenosi od Vjerovjesnika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: “Kada neko od vas klanja, neka se zakloni u namazu, pa makar strijelom. “ Ahmed (14916, 14918).

Veličina sutre: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Ako ispred sebe postavite sutru u visini zadnjeg dijela sedla, neće vam naštetiti što god da prođe ispred vas. “Hasen sahih: Ahmed (1391), Ibn Madže (940).

Ukoliko se klanja u džematu, imam biva sutra svim džematlijama, jer je Ibn Abbas, radijallahu anhuma, rekao: “Došao sam na magarcu – a već sam se približio godinama punoljetstva – dok je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, predvodio namaz na Mini. Prošao sam između nekih saffova, pustio magarca da pase gdje hoće i priključio se saffu, pa niko nije osudio moj postupak.” Sahih: Buharija (76, 493, 861)

Klanjačeva udaljenost od sutre: Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, klanjao je a između njega i zida bila je udaljenost oko tri lakta (ca. 1,5 m), a također između njegovog mjesta na kojem je klanjao i sutre bila je udaljenost koliko može proći ovca.

Zabranjeno je prolaziti ispred klanjača, zbog Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Da zna onaj koji prolazi ispred klanjača koliki snosi grijeh, bilo bi mu bolje da sačeka i četrdeset prije nego prođe ispred njega. “ Sahih: (Buharija) Bilježi se da “četrdeset” označava “četrdeset godina”.

Sprečavanje prolaska ispred klanjača, zbog Vjerovjesnikovih, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Kada neko od vas bude klanjao prema nečemu što će ga zakloniti od prolaznika, neka spriječi onoga ko bude pokušao proći ispred njega, a ako odbije, neka ga snažno odgurne, jer takav je uistinu šejtan. “(Buharija i Muslim)

Iz knjige “RAZUMIJEVANJE FIKHSKIH DOKAZA”
Autor: dr. ‘Aid el-Karni
pitajucene.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta