Ishrana i zdravlje

Koliko su opasni šećer, so i brašno?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bez obzira na stalna upozorenja o štetnosti šećera, belog brašna i soli, ishrana bez ovih namirnica je nezamisliva. Pojedini stručnjaci ih čak zovu “tri bjele smrti” jer s godinama donose teške posledice…

– Svaka od ovih namirnica ima prednosti i mane. Poseduje korisne sastojke, ali ako se sa unosom preteruje, do izražaja dolazi sve ono što je u njima loše. Za slatkiše napunjene šećerom se zna da značajno podižu nivo u krvi, dovodeći do glikemije. To stanje uzrokuje lučenje velike količine insulina, zbog čega opet nastaje nagli pad šećera. A zatim se odmah javlja želja za novom količinom slatkiša, odnosno pokreće se začarani krug koga nismo svesni. Ovo vremenom može dovesti do gojaznosti i dijabetesa – objašnjava specijalista, strukovni nutricionista – dijetetičar Jovana Srejić Ferluga, saradnica poliklinike “Sunce”.

Koje su još posledice previše šećera u ishrani?

– Potvrđeno je da šećer smanjuje aktivnost imunog sistema. Kod osoba koje previše unose šećer bela krvna zrnca su čak za 40 odsto manje efikasna u ubijanju bakterija. Ovo stanje se javlja pola sata nakon konzumiranja slatkiša i traje do četiri časa! Osim toga, sav višak šećera se pretvara u masnoće dovodeći do visokog nivoa triglicerida, a trigliceridi su kao što se zna, ozbiljan faktor rizika za nastanak bolesti srca. Kod dece se pod uticajem velikih količina šećera menja ponašanje, zbog čega mogu postati hiperaktivna. Zapravo, nivo adrenalina postaje 10 puta viši od normalnog i tako visok ostaje čak pet sati od unosa slatkiša. U tom periodu kod deteta može da se ispolji agresivnost, smanjena pažnja, otežano učenje… Najosetljivija grupa su predškolci jer se njihov mozak intenzivno razvija. Na šećer su izuzetno osetljivi i mališani kojima je već dijagnostikovan poremećaj pažnje.

* Kako previše soli utiče na organizam?

– O tome se mnogo polemiše i mnoge škole preporučuju da se unos soli ograniči, pre svega zbog uticaja na krvni pritisak. Preterana količina dovodi i do zadržavanja vode u organizmu. To je posebno izraženo kod osoba koje uz slanu hranu unose malo tečnosti, a fizički su neaktivne. Međutim, ne odražava se to kod svih podjednako, jer nismo svi jednako osetljivi na ovu namirnicu. Postoje osobe i kod kojih krvni pritisak ne varira u zavisnosti od soli. Ako postoji visok krvni pritisak, trebalo bi smanjiti unos soli nekoliko nedelja i pratiti stanje. Ukoliko se ne smanje vrednosti, lekar bi trebalo da precizno ustanovi uzrok hipertenzije. Što se tiče soli kao namirnice, doziranje je individualno, zavisno od toga koliko nam prija. Preporučujem himalajsku so jer je mnogo bogatija mineralima od standardne jodirane. Ukoliko postoji određeni zdravstveni problem kao što je, na primer, sa bubrezima, so koristite samo u meri koju odredi lekar.

* Zašto belo brašno nije poželjno?

– Preporuke se menjaju shodno istraživanjima, a najnovija kažu da zbog kalorija treba izbegavati ugljene hidrate, čiji su glavni izvor žitarice i proizvodi od žitarica. Razlog je što naš organizam zadržava svu količinu ugljenih hidrata koju unesemo hranom i višak pretvara u masnoće. To ne znači da treba da apsolutno izbegavamo žitarice, već da budemo umereni. Svako preterivanje donosi više štete nego koristi. Ako već koristimo brašno, treba da odaberemo pravo. Belo brašno i njegove proizvode izbegavajte, prednost dajte brašnu i proizvodima od celog zrna žitarica. Belo brašno nije poželjno jer je kod žitarice uklonjen omotač, a u njemu su brojne korisne materije, kao što su dijetna vlakna, vitamini B grupe, proteini, minerali fosfor, magnezijum, kalcijum, cink, gvožđe. (Novosti.rs)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta