Tekstovi

Konstantna borba-obaranje pogleda

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Oči imaju strasti i ambiciju koju žele ostvariti, skoro kao da postoji neka vrsta sile gravitacije koja ih privlači da gledaju u ono što ne bi trebale gledati. Poput sile teže, oni koji joj se odupru će osjetiti snagu sile na sebi, a oni koji se prepuste talasu te sile će ostjetiti nešto vrlo malo ili skoro pa ništa. Poput sa silom teže, potrebno je puno snage da se odupre ovome problemu. Jedna od strasti očiju je seksualni nagon. Neki slijede te strasti jer upravo to i žele, neki se bore da obaraju pogled, a neki su negdje u nekom vakumu između toga dvoga…

Ukoliko se ove strasti ne drže pod kontrolom, one utječu na produktivnost. Gledanje u ono što nam je zabranjeno nam narušava koncentraciju, gubimo fokus i dragocijeno vrijeme na bezpotrebne i bezvrijedne stvari. “Reci vjernicima neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; to im je bolje, jer Allah, uistinu, zna ono što oni rade. A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim;” (Kur’an, En-Nur, 30-31)

Ne samo da Kur’an pojašnjava vezu između pogleda i seksualnog nagona, nego jasno i specifično naglašava dijelove tijela koji se odnose na seksualni nagon, stidna mjesta. Eksplicitna priroda ovog ajeta treba da nam privuče pažnju. Ovo treba da nas natjera da shvatimo koliko su ovo ozbiljna pitanja, te da shvatimo da je jedan od najgorih grijeha blud.
Nevjerovatno je kada se spozna da se do bluda može doći nakon samo jednog običnog pogleda! Put ka bludu može biti i kratak i dug. Za neke ljude je šejtan pripremio posebnu taktiku dugogodišnjeg došaptavanja sve dok ih ne natjera da padnu u klopku bluda. Šejtan je uporan ali i strpljiv. On vreba čak i najmanje prilike da ih iskoristi samo kako bi nas približio bludu.

Opasnot koju mi nerijetko i ne vidimo je još jedan razlog zašto treba da gajimo u sebi obzirnost spram granica koje je Uzvišeni Allah postavio. Oni koji su jako svjesni Uzvišenog Allaha, oni koji imaju jak smisao bogobojaznosti su oni koji su za šejtana težak zalogaj za progutati. Njih šejtan najteže odvodi sa pravog puta. U ovom kontekstu ima smisla reći da nas bogobojaznost čuva od šejtana. Ovo je razlog zbog kojeg je Uzvišeni Allah zabranio blud, ali i sve ono što bi moglo dovesti do njega. “I što dalje od bluda, jer to je razvrat, kako je to ružan put!” (Kur’an, El-Isra, 32)

Čuli smo da je bolje spriječiti nego liječiti pa stoga, obarajmo pogled, jer je to prvi korak ka bludu. Ali kako da se pridržavamo ovoga i uspijemo u tome?

1. Dobro društvo

Koliko god bila autonomna naša samokontrola ne možemo da zanegiramo moć koju nad nama ima naša okolina. Mi smo pod direktnim ili indirektnim utjecajem okoline, htjeli mi to priznati ili ne. Bilo na dobar ili loš način ljudi s kojim se družimo utječu na nas i naše ponašanje. Oni nam oblikuju veći dio naših života i nas samih. Ako želite da saznate ko ste, pogledajte ljude s kojima provodite najviše vremena. Morate biti veoma mudri pri izboru prijatelja. Ako odaberemo prijatelje koji čuvaju svoj pogled, i mi ćemo ako Bog da slijediti njihov primjer. Dobri prijatelji pomažu jedni druge da savladamo obaranje pogleda podsjećajući jedni druge na to.

Primjer dobrog druga i lošeg druga je kao primjer prodavca miska i onoga koji puše u kovački mijeh; prodavac miska ili će ti ga pokloniti ili ćeš ga od njega kupiti, ili ćeš barem od njega osjetiti lijep miris, a onaj koji puše u kovački mijeh ili će ti spaliti odjeću ili ćeš od njega osjetiti ružan miris.” (Buhari) Od velike važnosti je da budete okruženi ljudima koji nemaju tendencije da potpadaju pod utjecaj svojih strasti, i koji se ustručavaju komentarisati izgled i pojavu suprotnog spola. Ako primjetite ljude oko sebe da se ponašaju tako, podsjetite ih da obore pogled, i da se posvete samopodsjećanju na Allaha i Njegovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

2. Nosi sa sobom knjigu

Ovo je moj lični savjet. Ponekada se nađem u takvim situacijama gdje moram da čekam autobus i tada moje oči krenu da lutaju. Kako bih to izbjegao uvijek nosim sa sobom knjigu. Kada osjetim da mi oči počinju lutati, vadim knjigu iz torbe i čitam je. Također, dobra zamjena za knjigu je e-knjiga na smartfonu.

3. Odupri se ‘drugom pogledu’

Ponekada se nenamjerno nađemo u situaciji da moramo gledati u nešto što ne bi trebali gledati. Naprimjer, u šoping centru ćemo zasigurno naletiti na stvari koje nam nisu dozvoljene da gledamo. U takvim situacijama moramo biti jaki i oduprijeti se šejtanu, odvratiti pogled s toga, i nastojati se koncentrisati da nam se oči i pogled ne vrate na gledanje po drugi put. Nećemo odgovarati za prvi nenamjerni pogled, ali za drugi pogled koji smo namjerno počinili ćemo snositi odgovornost. Moramo nastojati da izbjegnemo i taj prvi pogled, iako za njega nećemo biti odgovorni. Mada to nije uvijek pod našom kontrolom, moramo se trenirati da bude. Najbolje je izbjegavati odlaziti na mjesta na kojima znamo da će biti stvari u koje ne bi trebali da gledamo.

Imamo mjesta koja su neizbježna, poput radnog mjesta na kojima nemuslimani nose nepriličnu odjeću i nisu posebno stidljivi po pitanju odijevanja. Ne možete izbjegavati radno mjesto, pa šta vam je činiti? U takvim situacijama trebamo da izbjegavamo miješanje sa suprotnim spolom za vrijeme pauza. Mjesto na kojem je izazov savladati drugi pogled je internet. Iako surfamo internetom na sigurnim web stranicama, nikada se ne zna kada ćemo nenamjerno završiti gledajući u oglase i reklame koje iskoče niodkud. Hvala Allahu postoje blokeri koji spriječavaju da nam se otvaraju prozori sa reklamama jer na taj način možemo spriječiti gledanje u nedozvoljeno a koje se nerijetko nalazi na većini reklama za razne artikle.

4. Oženi se/Udaj se

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem nam je preporučio da se ženimo i udajemo, a za one koji to nisu u stanju da poste. On nam je rekao da moramo obarati svoj pogled i čuvati svoju čednost, te da nam je post preporučen kao štit, odnosno zaštita. Bez imalo sumnje, brak nas štiti od upotpunjavanja nedozvoljenih strasti i to na dozvoljen i lijep način. Za one kojima okolnosti ne dopuštaju da uplove u bračne vode post je jedan od načina da se zaštite, ojačaju i izgrade i to sve dok ne budu u mogućnosti da uđu u brak. Oni koji su već u braku a imaju problem s očima koje vole odlutati i gledati u nedozvoljeno, preporučujem da što više vremena provode sa svojim bračnim drugom. Takvi trebaju da razgovaraju međusobno i da jedno drugom kažu šta ih privlači, šta bi voljeli da vide na svom partneru, kako bi voljeli da se oblače i ponašaju kada su sami u trenutcima intime.

5. Zikr

Da li bi ste pred vašim roditeljima gledali u ono što vam je inače zabranjeno? Iz respekta prema vlastitim roditeljima vjerovatno ne bi. Ali oni nisu s nama cijelo vrijeme. Moramo imati više stida i srama pred Allahom nego pred vlastitim roditeljima. Naravno stalno se moramo podsjećati na Uzvišenog Allaha i to zikrom. Zikr nam pomaže da se koncentrišemo na druge stvari i da nam odvuče pažnju od harama. Morate sebi stvoriti stalnu naviku zikra u toku dana i prilikom raznih aktivnosti kako bi sebi omogućili konstantnu svijest o tome pred kime se nalazite u svakom datom momentu, a to je naš Tvorac! “A onome koji je pred dostojanstvom Gospodara svoga strepio i dušu od prohtjeva uzdržao, džennet će boravište biti sigurno.” (Kur’an, En-Nazijat, 40-41)

6. Dova

Obaranje pogleda nije jednostavno. To je stalna borba posebno u društvu u kojem živimo i gdje je tako reći normalno hodati golišav i za žene i za muškarce. Bez obzira gdje se pogled zaustavio golotinja je svugdje! Nepisano pravilo je da ćemo pokleknuti negdje po pitanju ovog problema. Međutim, Allahova milost je veća od naših grijeha. Moramo se truditi da radimo na samo-ojačavanju kako bi minimalizirali te grijehe i stekli Allahovu naklonost i zadovoljstvo, jer tek tada možemo očekivati da ćemo na kraju dobiti Njegov oprost. Sve dok dišemo, to jeste dok smo živi ova borba će zasigurno trajati ali istovremeno moramo tražiti pomoć od Allaha, utjecati se Allahu od šejtana i svoga nefsa. Obaranje pogleda nije jednostavno niti je laka stvar i stoga moramo da tražimo pomoć i olakšice na sve strane, a od koga bolje da tražimo pomoć nego od Gospodara svih svijetova?! Nemojte posustajati u dovi, u traženju pomoći i olakšica prilikom obaranja pogleda.

U borbi da prestanemo činiti grijehe u kojima ustrajavamo neophodno je usredotočiti se na sami grijeh i presijeći ga u samom početku. Naprimjer, ako se prilikom druženja s određenim prijateljima često nalazimo u situacijama gdje je obaranje pogleda nemoguće, trebamo da se klonemo takvog društva. Nismo sami u ovoj borbi, i svako od nas treba pomoć. Moramo graditi pozitivne i zdrave sisteme podrške između sebe. Moramo se družiti sa čestitim i iskrenim vjernicima koji u svojim društvima zrače pozitivnom i zdravom energijom, koji se ne ustručavaju učiti Kur’an ili podjeliti međusobom islamsko znanje.

Molim Uzvišenog Allaha da nam podari snagu da obaramo svoje poglede, da nas zaštiti od nečasnih stvari, da očisti naše poglede i oči da nam vid bude kristalno jasan po pitanju u šta trebamo gledati, i da nas počasti najljepšim prizorom ikada a to je da na onom svijetu gledamo u Njegovo Uzvišeno lice.

Izvor: Productive muslim by Aiman Azlan
Prevela i prilagodila: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta