Rekaik

Kršćanka na smrtnoj postelji izgovorila šehadet

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ispričat ću vam priču o jednoj ženi koja je preselila 29. noći ramazana 2.6.2019. Ta žena je bila kršćanka, moja komšinica. S mojom nanom se družila oko 40 godina. Ujutro kod nane na kafi oko 8h, a poslije podne nana kod nje i tako godinama. Ta žena je veoma voljela i podržavala mene i moju hanumu i naš način života; elhamdulillah mi smo muslimani-praktičari, a hanuma mi je pokrivena. Bila je veliki dobročinitelj prema nama , “slavila” bi i bajrama s nama, ramazane, nazivala selam, izgovarala “mašallah” itd. Te godine me Allah, subhaneh, počastio da budem u itikafu u džamiji “Kralj Fahd”, a nekoliko dana prije itikafa 18.05.2019 ova naša komšinica je spremila iftar u svom stanu za mene, moju hanumu i još neke članove moje porodice.

Žena je bila zdrava, sva sretna što nam je iftar spremila i tih dana je govorila mojoj hanumi da hoće da počne da klanja, da će je zvati ubrzo da joj objasni jer ima nekih obaveza. Nekoliko dana poslije toga ja sam otišao u itikaf, a hanuma u posjetu svojim roditeljima. Da skratim, 29.dan ramazana poslije ikindije meni hanuma piše poruku da je hitno nazovem i nakon što sam je nazvao zamolila me da odem kod ove svoje komšinice, jer je ona na smrtnoj postelji ; u nekoliko dana se naglo razboljela. Ja sam izašao iz itikafa nekoliko sati pred akšam i otišao u posjetu.

Žena je bila stvarno u lošem stanju, nije mogla da miruje od bolova. Bilo joj je drago kada me je vidjela, u međuvremenu govorila mi je da joj učim pa sam joj pustio Kur’an malo da joj uči ne bi li se smirila. Nisam puno ni pričao, bio sam u takvom halu. Tu je bio jedan brat još prisutan kojem sam govorio da joj priča. Taj brat, je da ga Allah nagradi svakim dobrom na dunjaluku i ahiretu, podsticao tu ženu da izgovori riječi la ilahe illellah. Hvala Allahu u mom prisustvu je 2x izgovorila a 3x put i dodala Muhammed Rasulullah. Ja sam malo prije akšama vratio se u džamiju, a na jaciji ona je već bila preselila.

Meni je ta žena bila veoma draga i često sam dovio Allahu da je uputi. Meni što je ibret je to da je Allah dao da mi znamo da će ona ubrzo preseliti tako da smo je podsticali na šehadet. Na kraju ove priče još jedna lijepa vijest i ibret je to da je njena kćerka Snježana pristala da ona bude ukopana s muslimanima i da joj se klanja đenaza.

Haris Memić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta