Pokajnici

Kur’an je osvojio srce američkog profesora dr. Langa

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Za njega je sabah namaz najljepša molitva u islamu. “Osjećam se kao da privremeno napustim ovaj svijet, i komuniciram s melecima koji veličaju Allaha tik pred samu zoru.” Na pitanje kako to da osjeća takvu konekciju sa učenjem Kur’ana, koji je na arapskom jeziku, budući da je to za njega strani jezik, on odgovara: Zašto se beba smiruje kada čuje majčin glas?”

Dr. Džefri Lang je profesor matematike na univerzitetu u Kanzasu, koji je jedan od najvećihi univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Na put traganja za pravom religijom se uputio 30. Januara, 1954 godine, kada se rodio u rimo-katoličkoj porodici, u Bridžportu, u državi Konetikat. Prvih 18 godina svoga života je proveo u katoličkim školama gdje je ostao uskraćen na mnoge odgovore o Bogu i kršćanskoj religiji.

“Kao većina djece kasnih šezdesetih i ranih sedamdesetih godina, počeo sam da propitujem o vrijednostima po kojima smo živjeli tada, po pitanju politike, društva i religije,” rekao je Lang. “Bunio sam se protiv institucija koje je društvo uzdizalo na nivo svetinja, uključujući i katoličku crkvu,” rekao je on. Kada je napunio 18 godina, Lang se je deklarisao kao ateista. “Ako Bog postoji, i ako je milostiv i voli nas, zašto onda postoji ovoliko patnje na ovoj Zemlji? Zašto nas samo ne uvede u raj? Zašto je stvorio ovoliko ljudi da pate?”

To su bila neka od njegovih pitanja koja su mu se vrzmala po glavi tih dana. Kao mladi predavač matematike na univerzitetu u San Francisku, Lang je došao do zaključka da je Bog stvaran. U to su ga uvjerili nekolicina prijatelja muslimana koje je upoznao na univerzitetu. “Razgovarali smo o religiji. Postavio sam im pitanja i bio sam veoma iznenađen načinom na koji su mi oprezno odgovarali na moja postavljena pitanja,” rekao je Lang.

Dr. Lang je upoznao Mahmuta Kandila, studenta iz Saudijske Arabije koji je izgledao poput princa i plijenio pažnju cijelog razreda od momenta kada je ušao u učionicu. Kada ga je Lang pitao o medicinskim istraživanjima, Kandil je odgovorio na pitanje savršenim engleskim jezikom i sa velikim samopouzdanjem. Svi su poznavali Kandila, gradonačelnik, šef policije i obični ljudi. Zajedno su profesor i student išli na razna mjesta, gdje nije bilo ni sreće niti uživanja, samo smijeh. Na kraju mu je Kandil, iznenada, poklonio prijevod Kur’ana i nekoliko islamskih knjiga. Lang je samostalno čitao Kur’an, a zatim je otišao u mesdžid na univerzitetu, i predao se islamu bez imalo opiranja.

Osvojio ga je Kur’an. Prva dva poglavlja su imala fascinantno djelovanje na njega. “Slikari mogu da naslikaju portret tako kako se čini da oči sa portreta slijede onog ko ih gleda, ali kako autor može napisati nešto što se u toj mjeri podudara sa čovjekovim svakodnevnim životom? Svaku noć bi formulisao pitanja i prigovore i nekako bih već sljedećeg dana dobio odgovore na to. Činilo mi se da autor čita moje misli i ono što sam zapisivao, baš kao da bi mi na to odgovorio. Prepoznao sam sebe na tim listovima.”

Lang obavlja pet dnevnih namaza svakodnevno i iz njih crpi svoju duhovnu satisfakciju. Za njega je sabah namaz najljepša molitva u islamu. “Osjećam se kao da privremeno napustim ovaj svijet, i komuniciram s melecima koji veličaju Allaha tik pred samu zoru.”
Na pitanje kako to da osjeća takvu konekciju sa učenjem Kur’ana, koji je na arapskom jeziku, budući da je to za njega strani jezik, on odgovara: Zašto se beba smiruje kada čuje majčin glas?” Rekao je također, da mu je učenje Kur’ana pružilo toliko olakšanja i dalo mu snage u teškim periodima. Od tog momenta, vjera je za njega postala i praksa te je tako Lang sazrijevao i u duhovnom smislu.

Lang je istovremeno gradio karijeru na polju matematike. Svoj magistarski rad je odbranio na univerzitetu Purdue. Lang je rekao da je oduvijek bio fasciniran matematikom. “Matematika je logična. Sastoji se od činjenica i brojki kroz koje dolazimo do konkretnih odgovora,” rekao je Lang. “Na taj način i funkcioniše i moj um, i veoma je frustrirajuće kada se bavim stvarima za koje nemam konkretne odgovore.”

“Sa takvim umom, koji prihvata ideje na osnovu svojih čvrstih činjenica, vjerovati u neku religiju je teško jer većina religija zahtijeva prihvatanje na osnovu vjere. Ali islam se podudara sa ljudskim rezonovanjima,” rekao je Lang

Kao savjetnik za Udruženje studenata muslimana, Lang je rekao da je sebe vidio kao posrednika između studenata i njihovih univerziteta. Od univerzitetskih uprava dobija dozvole za održavanje predavanja. “Moj cilj kao savjetnika je da im pomognem pri ispunjavanju njihovih potreba, te da se prilagode američkoj kulturi i procedurama na univerzitetu. Oni cijene tu priliku kako bi se njihova pogrešna shvatanja tada mogla ispraviti,” rekao je on.

Lang je oženio saudijku, po imenu Raika, prije 14 godina. Napisao je nekoliko knjiga islamske tematike, koje su se našle na best-seller listi u muslimanskim zajednicama u Sjedinjenim Državama. Jedna od njegovih važnijih knjiga je “Čak se i meleci pitaju: Put islama u Americi”. U ovoj knjizi, dr. Lang sa svojim čitaocima djeli mnoga iskustva s kojima se susreo na svome putu u islam kao religiju.

Izvor:thedeenshow.com
Prijevod i prilagodba: Selma K.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta