Ishrana i zdravlje

Limunada – osvježenje koje liječi / Vitamin D pospješuje erektilnu funkciju / Kako šećer uništava pamćenje?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

LIMUNADA – OSVJEŽENJE KOJE LIJEČI

Voda i limun su osvježavajući, a zajedno čine pravo ljetno piće. Osim osvježavajućeg djelovanja, limun i voda zajedno imaju odličan učinak na zdravlje, ali nemojte koristiti nikakve zaslađivače kako ne biste uništili ljekovita svojstva.

Poboljšava imunitet

Limuni su bogati vitaminom C koji je odličan za borbu protiv prehlade, bogati su kalijem koji stimulira mozak i regulira krvni tlak.

Regulira pH vrijednosti

Svakodnevno pijte vodu s limunom i smanjit ćete ukupnu kiselost u organizmu. Bez obzira što limun sadrži limunsku kiselinu, on ustvari ima alkalno djelovanje te smanjuje razinu kiselosti u tijelu.

Dobra je za mršavljenje

Limun sadrži pektin koji je odličan u suzbijanju apetita. Stručnjaci su ustanovili da dijeta koja se temelji na alkalnim namirnicama prije dovodi do gubitka na težini.

Potiče probavu

Limunov sok može pomoći jetri da proizvodi žuč koja je neophodna za probavu. Također će spriječiti žgaravicu i zatvor.

Odličan je diuretik

Limunada će povećati učestalost mokrenja, zbog čega će se toksini manje zadržavati u tijelu, a vaš mokraćni sustav će ostati zdrav.

Čista koža

Pomoći će kod čišćenja toksina iz krvi pa će i koža izgledati lijepo, zdravo i blistavo.

Osvježava dah

Osim osvježavanja daha, može ublažiti bol i upale desni. Jedini nedostatak jest taj da limunska kiselina može uništiti caklinu.

Olakšava dišne probleme

Napravite toplu limunadu jer će olakšati simptome astme i alergija.
____________________________________

VITAMIN D POSPJEŠUJE EREKTILNU FUNKCIJU

Novo istraživanje znanstvenika iz Italije otkriva da niska razina vitamina D može negativno utjecati na erekciju, prenosi Prevention. U istraživanju su sudjelovala 143 muškarca koji su patili od erektilne disfunkcije, ali ne u istoj mjeri. Znanstvenici su proučavali njihove životne navike i mjerili razinu vitamina D u krvi. Kada su promatrali rezultate su došli do zaključka da 50% sudionika pati od manjka vitamina D.

Što su sudionici imali manju razinu vitamina D, to je erektilna disfunkcija bila veći problem. Muškarci s ozbiljnom erektilnom disfunkcijom su imali za čak 24% manje vitamina D, u odnosu na muškarce s blažim oblikom erektilne disfunkcije. “Prethodna istraživanja su pokazala da je vitamin D ključan za održavanje niza tjelesnih procesa, a ovo istraživanje to potvrđuje”, izjavila je voditeljica istraživanja prof. Alessandra Barassi.

Vitamin D pospješuje funkcioniranje krvnih žila i cirkulaciju krvi, a samim time pozitivno djeluje i na erektilnu funkciju. Stručnjaci za muškarce, koji pate od manjka vitamina D, preporučuju da počnu uzimati suplemente, ali uz prethodno savjetovanje s liječnikom ili ljekarnikom.
__________________________________

KAKO ŠEĆER UNIŠTAVA PAMĆENJE?

Ne možete se sjetiti gdje ste ostavili ključeve? Možda je čokolada koju ste pojeli nekoliko sati prije glavni krivac. Znanstvenici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Neurology, otkrivaju da povišena razina šećera u krvi narušava pamćenje. Znanstvenici iz Njemačke su proveli istraživanje u kojemu je sudjelovala 141 potpuno zdrava osoba. Sudionici su rješavali testove pamćenja prije i poslije mjerenja razine šećera u krvi.

Znastvenici su također skenirali mozak sudionika kako bi mjerili hipokampus, dio mozga koji igra važnu ulogu u pamćenju. Rezultati istraživanja su pokazali da što je razina šećera u krvi bila viša, to su sudionici imali lošije rezultate na testovima pamćenja. Također su otkrili da konstatno visoka razina šećera u krvi može dugoročno smanjiti hipokampus.

“Povišena razina šećera u krvi može oštetiti krvne žile u mozak, čime se smanjuje dotok krvi u mozak, kao i dotok nutritivnih tvari”, objašnjava prof. Agnes Flöell i dodaje kako “visoka razina šećera u krvi također može narušiti komunikaciju između stanica hipokampusa.”

Ne morate u potpunosti prestati konzumirati šećer da bi zadržali dobro pamćenje. No, samo malom promjenom životnih navika ćete zaštititi pamćenje od visoke razine šećera u krvi. Prehrana bogata proteinima, vlaknima i cjelovitim žitaricama dokazano pospješuje pamćenje, a ovo istraživanje potvrđuje činjenicu da štiti pamćenje od štetnog učinka visoke razine šećera u krvi.

(centar-zdravlja.net)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta