Ishrana i zdravlje

Jedemo čokoladu punu svinjetine

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Oko 200 proizvoda za koje potrošači nikad ne bi posumnjali da sadrže sastojke životinjskog porekla puni su, ni manje ni više nego – svinjetine! Pre nego što kupite čokoladu, čips, keks, žvakaće gume, jogurt, pastu za zube, proverite da li se na ambalaži nalazi oznaka E474. Pomenuti emulgator je zapravo prerađena svinjska mast, koja se nalazi i u mnogim sokovima, keksu,…

mlečnim namazima, ali i šminki. Branislav Zlatković, profesor gotove hrane u Institutu za prehrambenu tehnologiju i biohemiju biljnih proizvoda na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, potvrđuje za Kurir da prehrambeni proizvodi u kojima se nalazi ovaj emulgator, ali i želatin, sadrže svinjsku mast ili masnoće drugih životinja.

– Želatin se dobija kuvanjem vezivnog tkiva kalogena iz mesa, kostiju, nogica, ušiju, odnosno tkiva koja vezuju mišiće za kost. Što se tiče enzima, oni se dodaju namirnicama kako bi vezali ulje i vodu, ali i da bi sprečili razdvajanje. Ima ih i u džemovima i gustinu – objašnjava Zlatković i dodaje da ti sastojci nisu opasni po zdravlje ljudi. Kako je preneo Jutarnji list, hemoglobin svinja koristi se čak i u duvanskoj industriji za filtere u cigaretama.

kurir.rs

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta