Poučne priče i tekstovi

Majka ti uvijek želi dobro

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon očeve smrti sin je odvezao majku u starački dom i s vremena na vrijeme je posjećivao. Jednoga dana dobio je poziv iz staračkog doma i obavijest da mu je majka na samrti. Odmah je otišao u starački dom da barem još jednom vidi majku živu...

Nakon što ju je poselamio i poljubio, upitao je: ”Majko, reci mi šta želiš da učinim za tebe?” Odgovorila je: ”Sine, drago mi je da si to pitao. Želim da ugradiš ventilatore u starački dom i da kupiš frižidere da stanari doma imaju gdje čuvati hranu i piće. Koliko sam samo puta zaspala gladna.” Sin je bio iznenađen majčinim riječima, pa je upitao: ”Ali, majko, zašto mi to govoriš u posljednjim trenucima tvoga života, zašto se ranije nisi žalila na loše uslove?”

Majka mu je tužno odgovorila: ”Sine, nije problem za mene. Ja sam se privikla na vrućinu i na glad, već se brinem za tebe, pa te na vrijeme upozoravam da poboljšaš uslove za život u domu, kad te, pod stare dane, sinovi smjeste u starački dom.”

____________________

Zašto se nisi udala?

Profesorica jedne škole je bila lijepog izgleda i ahlaka, pa su je pitale prijateljice, zašto se nije do sada udala. Ona odgovori: “Jedna žena je imala pet kćerki, pa joj muž zaprijeti ako dobije još jednu kćerku, da ta kćerka nema šta tražiti u njihovoj kući. Žena nakon nekog vremena rodi kćer, a muž je uze i ostavi ispred džamije poslije jacije, nadajući se da će je neko pokupiti od ljudi.

Kada se vratio na sabah vidio je da mu kćerka stoji tu, niko je nije pokupio. Ovo je ponavljao sedam dana, a majka bi svaku noć učila na nju Kur’an. Njemu dosadi, pa je vrati kući. Žena opet zatrudni, strahujući da će biti žensko, ali Uzvišeni Allah dade muško dijete. Nakon kratkog perioda preseli najstarija kći i nakon toga majka rodi pet sinova, a preseli i pet kćeri. Ostala je ona najmlađa koje se otac htio riješiti.”

Profesorica upita kolegice:” Znate li ko je ona kćerka koje se otac htio riješiti? To sam ja! I zato se nisam udala, jer je moj otac star, a majka je preselila i nema se niko o njemu brinuti, a što se tiče moje braće, dolaze mu u posjetu jednom ili dva puta u mjesecu, a moj otac često plače radi onoga kako je postupio prema meni.”

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta