Ramazan

Meleki u noći Kadra

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Zbog veličanstvenosti ove noći, u njoj se meleki spuštaju više nego inače. Te noći se meleki zajedno sa najodabranijim melekom, Džibrilom, spuštaju na Zemlju kao posebni gosti. Džibril je taj koji je dostavio Kur’an do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i on sada svake godine slavi ovu noću Kur’ana tako što svaki put ponovo dođe. I ne samo on, nego se i cijela vojska meleka zajedno sa njim spušta na Zemlju. Džibril je u našem društvu te večeri! I sva vojska meleka.
 
Svako nebo ima svoje meleke i svi oni su zaduženi za različite stvari. Allah ih nekada opisuje kao one koji nas čuvaju, nekad kao one koji zapisuju šta radimo, nekad kao one koji nose Arš, Allahov prijesto, ili samo čine istigfar. Postoje meleki sa različitim zadacima. Ali ove noći, svi oni su “maknuti sa dužnosti” i spuštaju se na Zemlju. Meleki imaju svoje poslove koje rade, ali Allah im je ove noći dao slobodu od svih tih zadataka kako bi došli ovdje kod nas. Allah ih šalje da olakšaju ljudima koji tragaju za ovom noći. Meleki su tu oko nas, Zemlja postaje popunjena njima, ne ostaje prostora za šejtansko zlo; smirenost i sigurnost se spuštaju. Oni obilaze one koji su u ibadetu, one koji veličaju svoga Gospodara tražeći oprost za grijehe, i blagosiljaju ih sve do zore.
 
“Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (Kur’an, 97:4-5)
 
U ovom ajetu je upotrebljeno sadašnje vrijeme koje nam upućuje da se to nije desilo samo jednom – kada je Kur’an objavljen. Ovo nastavlja da se dešava svake godine. Ovo je događaj koji traje, poklon koji Allah daje Svojim robovima svake godine. Vojska meleka, i najodabraniji među njima, dolaze kod nas kao Allahov poklon nama. 
 
Nouman Khan
________________
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta