Aktuelno
silver Android smartphone

Moderni način gibeta i nemimeta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

…I ne ogovarajte jedni druge! Zar neko od vas voli da jede meso svoga mrtvog brata? To vam je odvratno! Bojte se Allaha! Allah zaista prašta i milostiv je!“(El- Hudžurat, 12)

Još od vremena prvih generacija redove muslimana šejtan je mudro razarao gibetom i nemimetom. Ako se malo više posvetimo analiziranju problema sa kojima su se suočavali muslimani kroz historiju islama, vrlo brzo ćemo doći do zaključka da je prenošenje tuđih riječi, te ogovaranje ljudi koji su pojedincima nanijeli neki vid nepravde – ustvari bio ključ svakog problema.

Kada pojedinac bude povrijeđen ili možda njegov ego bude zakinut, nerijetko šejtan nametne dobro poznato rješenje takvog problema – najbolja odbrana je napad.

Pa, u želji da uzdigne sebe i dobije željenu pažnju, on počinje sa nizom napada na ličnost drugog muslimana, a najkraći put do toga je javno ogovaranje. 

Potvaranje.

Klevetanje.

Prenosi Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, upitao: 

Znate li šta je to gibet?” 

Rekoše: “Allah i Njegov Poslanik (sallallahu alejhi ve sellem), najbolje znaju.” Reče: “Da spomeneš svoga brata sa onim što mu je odvratno.” 

Bi rečeno: “A ako je tačno to što kažem o svome bratu?” Reče: “Ako je tačno to što si o njemu rekao, ogovorio si ga, a ako nije, onda si ga potvorio.” (Muslim)

Danas, živimo u vremenu kada su nam besjede duboko u noć postale strane. Izgubili smo osjećaj za muhabetom u toplini doma. 

Svi se pravdaju mnoštvom obaveza, svi negdje žure, a vremena za druženja je nestalo. 

Ako napravimo rezime ove dvije pojave, pomislit ćemo: 

nedostatak vremena + nedostatak muhabeta = nepostojanje gibeta i nemimeta.

Ali, tu problemu nije kraj. 

Šta više, tek sada on dostiže svoj vrhunac. 

Šejtan, Allah nas sačuvao njegovih spletki, pronašao je lakši put do ogovaranja.

Moderni. Digitalni. 

A, najlakaši. 

Prije nekoliko godina povjerovati u trač, bio je pravi izazov. Nisu mu vjerovali, osim oni kojima je i sam bio poslastica. Iz jednostavnog razloga: postojanost sumnje da dotična osoba nešto nije dobro razumjela, a samim tim ni u potpunosti prenijela.

Danas, trač nam se servira iz prve ruke, odmah i direktno na našu adresu.

Primjeri savremenog gibeta i nemimeta

1. Dok vodiš privatni razgovor, tvoj sagovornik neprimjetno uključi opciju ‘voice recording’, snimi tvoj glas na svoj telefon ili direktno onome koga je šejtan uposlio istim grijehom. 

Korak više je napraviti fotografiju bez tvog znanja i dozvole. 

2. Nerijetko se dešava i snimanje telefonskog razgovora bez dozvole sagovornika, a što takođe islam zabranjuje.

3. Postoje i oni sa kojima razmjenjujete WhatsApp ili Viber poruke, a oni jednostavnim klikom ‘proslijedi’ prenose vaše riječi, pa putem društvenih mreža zapadnu u nemimet, bez da su riječ izgovorili.

Korak više je napraviti ‘screen shoot’ pa objaviti na neku od društvenih mreža, za širu javnost, ili za šejtanovo veće zadovoljstvo i razdor među muslimanima.

4. ‘Zvučnik tokom poziva’ je jedan od najlakših načina prenošenja tuđih riječi.

Nepisano je pravilo: Osoba s kojom razgovaram, pozvala je samo mene, a ne i moje ukućane.

Ogovaranje i prenošenje tuđih riječi bio je i ostao veliki grijeh, ma koje sredstvo birali.

Ispisivao se na listove, pa su ga izaslanici prenosili, prepričavao se na jahalicama, prenosio na sijelima i čardacima, za sve je trebalo uložiti snagu i vrijeme, mi smo generacija gdje za taj grijeh ne treba ništa više osim jednog klika. 

Šejtan među nama želi posijati razdor na najlakši način, a nama ostaje da ga spriječimo na vrijeme.

Pripovijeda Halid Er-Rabi: “Jednom sam s’ društvom bio u džamiji, pa su počeli govoriti o jednom čovjeku, a ja sam ih upozorio da to ne čine i oni su me poslušali. Nakon izvjesnog vremena su ponovo počeli govoriti o tom čovjeku i ja sam se uključio u taj razgovor. Kada sam te noći zaspao, sanjao sam kako mi je došao crn i visok čovjek, koji je u posudi nosio komad svinjskog mesa i naredio mi da ga jedem.

Zapomagah: « Ja ne jedem svinjsko meso! » 

On me snažno stisnu i protrese, te povika: « Jeo si nešto što je gore od ovoga! » – potom mi je u usta počeo gurati komad po komad. Prestravljen sam se prenuo iz sna. 

I tako mi Allaha, trideset ili četrdeset dana sam poslije osjećao smrad tog mesa u svojim ustima!”

Pripremila: Amina Hadžić Jahić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta