Savjeti

Momak me ne prihvaća sa hidžabom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Već dugo imam želju za hidžabom, tačnije od šestog razreda osnovne škole (sada sam četvrti razred srednje, završna godina).  Volim puno da se slikam u hidžabu i da te slike pokazujem ljudima, jednostavno, ponosim se hidžabom. Moji roditelji to ne prihvataju sa “užitkom”. Babo mi ne dozvoljava da stupim u brak sa sadašnjim momkom. Kada je u pitanju veza sa momkom, ne znam kako da mu kažem da ne želim imati fizički kontakt sa njim. Jednom ga čitav dan nisam dotaknula i smatrao je da sam počela da ga izbjegavam. Poslije je razumio, ali jednostavno mislim da me ne bi prihvatio sa hidžabom.

Izgubila sam mnogo društva zbog toga.  Izbjegavam muško društvo, spuštam pogled kada prolazim pored muškarca, klanjam, čitam Kur’an, pokušavam da budem dobra muslimanka iako ne nosim hidžab. Mnogi mi govore da sam budala jer sve to radim, a ovamo imam momka sa kojim sam zaručena, ne nosim hidžab itd. Nadam se da me razumijete šta hoću da kažem. Imam želju da odem u džamiju, ali nemam s kim.  Jednostavno ne znam šta da radim. Jedno jutro dođe mi da samo stavim hidžab i tako izađem iz stana i da takva stalno budem jer, ne znam, tolika je ljubav prema tome, hvala Allahu, Gospodaru svjetova na ovom!  Ne znam kako da se ponašam prema ljudima, u školi mi svašta govore, psuju u vezi sa hidžabom, psuju islam, vrijeđaju mene, moje roditelje. Profesori me “spuštaju”, izdvajaju me od druge djece. Sve me to, moje sestre, boli, teško mi je kad pomislim koliko loših ljudi ima i to me muči.

Jedno vrijeme išla sam, kako stari narod kaže, naruku društvu, radila sve što i oni rade, ružno se ponašala, ali, hvala Allahu, to je trajalo jedan mjesec i više nije. Nadam se da ćete mi pomoći i da ćete razumjeti moju situaciju. Allah vam dao svako dobro!

SAVJET:  Draga moja sestro, tvoja je priča identična pričama mnogih drugih djevojaka tvog uzrasta, samo što si ti imala hrabrosti i snage da to i napišeš.

Sigurna budi, da sve one koje žive “naruku društvu” nisu nimalo sretne i ne osjećaju zadovoljstvo i smiraj u porocima kojima se izlažu. Često mi se desi da, u zadnjoj trećini noći, najčešće pred završetak noćnog namaza (imam potrebu naglasiti kako neko ne bi pomislio da špijuniram komšije u gluho doba), čujem zvuk automobila iz kojeg izlazi moja mlada komšinica koju svaku noć dovozi drugi mladić i sa svakim provodi sate svađajući se ispred zgrade, a ponekad izađe iz jednog auta, a onda čujem škripu drugog koji je čekao njen dolazak i uvijek iznova galama ljubomornih mladića i njen plač, vriska do jutarnjih sati… Zar neko može da bude sretan takvim načinom života? Zar su takvi mladići sretni sa takvim djevojkama? Kakva se slast krije u tome? Više puta sam u iskušenju da ih to priupitam jer ne mogu od njihove galame da zaspim.

To su one koje idu “naruku društvu” koje poziva na razvrat, na nemoral, na slobodu muškarca i žene. To su one koje su postale poput košara za smeće koje skupljaju otpatke ovog društva, na kojima se iživljavaju bolesni “tipovi”, na kojima psihopate liječe svoje frustracije i ispunjavaju svoje pohote…

Dušo moja voljena, nije ni čudo što si osjetila razliku između hidžaba i druge odjeće. Hidžab je uistinu zaštita i odjeća ponosa, što osjetiš čim pokriješ svoje tijelo, pa makar to bilo samo zbog fotografisanja. Duša se osjeća zaštićenom od pohotnih pogleda, a strasti kao da u isto vrijeme dobiju naredbu da se primire. Osjećaš se sigurnom od svakog zla jer tvoja duša ne strahuje da li će u tom trenutku doći Melek smrti, kao što strahuje i uznemirava te svojim drhtajima, zebnjom dok činiš djela nepokornosti Milostivom, Samilosnom. Zar nije tako? Sigurna sam da jeste.

Malik b. Dinar rekao je: “Allah će se smilovati onom robu koji svojoj duši kaže: ‘Zar nisi takva i takva?!’, a potom je izgrdi, zauzda i natjera da slijedi Allahovu Knjigu, i tako postane njen vođa.”

Draga moja sestro, ja želim da ti budeš upravo ona robinja koja je dobro naružila svoju dušu za sve dosadašnje propuste i da je zauzdaš te upraviš ka putu koji vodi Allahovom zadovoljstvu i zaštiti. Bez ikakvog dodatnog analiziranja, ostavljanja prostora šejtanu prokletom da djeluje, stavi svoju krunu časti kojom ćeš pokazati svima oko sebe da si ozbiljna u namjeri da se mijenjaš iz temelja.

Posebno je to bitno sada kada si zaručena i trebaš da se udaš jer ukoliko je tvoj zaručnik vrijedan čestite supruge, neće mu nimalo smetati da i on izvrši obračun sa sobom i bude zadovoljan tvojim hidžabom i pokornošću Allahu jer će time neminovno dobiti i čestitu suprugu na koju neće imati primjedbe inšallah. Ukoliko mu, pak, ne budeš odgovarala sa krunom časti i čestitosti, tada budi sigurna da je pao na testu ljubavi i poštovanja i samo možeš Allahu zahvaljivati što te zaštitio braka u kojem nema hajra, jer nema pokornosti robu u nepokornosti Stvoritelju.

Nevaljale žene su za nevaljale muškarce, a nevaljali muškarci za nevaljale žene.” (En-Nur, 26)

Onaj koji nije zadovoljan suprugom koja ispunjava islamske dužnosti i obaveze i kojem smeta njeno bježanje od slijeđenja strasti, tada on spada u kategoriju ovih nevaljalih koji nisu vodiči ka Džennetu. Zapamti, mila moja sestro, svi oni koje si izgubila zbog svoje želje za ostavljanjem poroka i ostalih harama – nisu vrijedni i to ti nisu pravi prijatelji, pa nimalo ne žali za njima, već Allahu zahvaljuj što te zaštitio od onoga što se u njihovim srcima krije.

Uzvišeni Allah upozorio nas  je na njihovo stanje i ishod ukoliko se ne pokaju: “Onda će onome ko je obijestan bio i život na ovome svijetu više volio Džehennem prebivalište postati sigurno. A onome koji je pred dostojanstvom Gospodara svoga strepio i dušu od prohtjeva uzdržao Džennet će boravište biti sigurno.” ( En-Naziat, 37–41)

Molim te, dušo moja, ne gubi vrijeme i odmah se pokaj za sve grijehe koje si do sada počinila, za sve te dodire, za sve te izlaske, i sve ono ružno što si radila slijedeći šejtane i one koji se za njim povode!

Iz tvog e-maila nisam razumjela odakle si, ali bez obzira na to gdje živiš, slobodno otiđi u džamiju i vidjet ćeš kako ćeš se lijepo osjećati. Ne treba ti pratnja da bi išla u džamiju, jer to je Allahova kuća u kojoj ćeš naći smiraj inšallah. Allah će ti dosadašnje društvo zamijeniti boljim. Ne moraš ga tražiti, Allah će čestite i čedne poslati  tebi, inšallah, one koje će te pozivati na dobro i podržavati u dobru, i odvraćati od zla i sprečavati da ideš ka Allahovoj srdžbi, i usmjeravati na put Njegovog rahmeta. Osjetit ćeš razliku između ovodunjalučke ljubavi i one čiste ljubavi u ime Allaha!

 Ukoliko si slučajno iz Sarajeva, dođi petkom u Fahdovu džamiju od 11 i 30 pa do džume, tamo ćeš naći mene i sestre koje će te voljeti baš takvu kakva jesi sa svim dobrim osobinama i mahanama. Ukoliko nisi iz Sarajeva, javi mi se ponovo pa ću ti pokazati da i u tvom mjestu ima sestara koje nude ljubav u ime Allaha bez ikakve ovodunjalučke koristi, kao da smo rodbinski vezane.

Ružo moja, izgovori dovu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Gospodaru moj, podari duši mojoj bogobojaznost i očisti je. Ti ćeš je najbolje očistiti, Ti si njen zaštitnik i ona Tebe voli.” (Ahmed i Muslim)

 Uzvišeni Allah obećava: “Uspjet će onaj ko dušu očisti” (Eš-Šems, 9), a u drugom ajetu donosi radosnu vijest: “Postići će ŠTA ŽELI onaj koji se očisti.” (El-E‘ala, 14)

Molim Milostivog Gospodara da te pomogne na putu ka Svome zadovoljstvu, da sva tvoja loša djela pretvori u dobra i da svojim hidžabom ponosno kročiš na putu ka Džennetul-Firdevsu i ništa manje od toga. Allahumme amin!

Nađa Dizdarević – nasihat.de

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta