Poučne priče i tekstovi

Mudrosti

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U vrijeme Musa a.s. svađala su se dvojica ljudi oko porijekla pa je jedan od njih rekao: ” Ja sam sin toga i toga – i nabrojao je devet svojih predaka – a ko si ti, tebi se i ne zna za porijeklo?”. Onda mu ovaj odgovori: ”Ja sam sin toga i toga i ja sam sin Islama.” Tada je Allah objavio Musau: ‘Reci im, što se tiče tebe koji svoje porijeklo vezuješ za devet džehennemlija, znaj da si ti deseti među njima. Što se tiče tebe koji svoje porijeklo vezuješ za dvojicu džennetlija, ti si treći među njima’.

*********************************

Prenosi se da je Jakub a.s. rekao Meleku smrti: ”Imam jednu potrebu pa bi mi bilo drago kad bi mi je ispunio.” ”A šta je to?” – upita melek. ”Volio bih da mi pošalješ izaslanika prije moje smrti koji će me obavijestiti da mi se primakao kraj.” ”Ne boj se, poslat ću ti sigurno dva ili tri izaslanika prije smrti.” – reče mu melek. Kada mu se primakla smrt došao mu je melek pa ga Jakub a.s. upita:

”Jesi li mi došao onako, u posjetu, ili da mi dušu uzmeš?” ”Došao sam ti uzeti dušu” – reče mu melek smrti. ”A zar nisi obećao da ćeš poslati izaslanike koji će me o tome izvijestiti?” – upita ga Jakub a.s.. ”Jesam i poslao sam ti ih, a to su: sijede kose nakon što su bile crne, slabost tijela nakon što je bilo snažno i povijenost tvog tijela nakon što je bilo uspravno. To su Jakube moji izaslanici ljudima prije smrti.” – reče melek.

*****************************

Lukmanov sin je pitao oca: ”Koja je najbolja osobina kod čovjeka?”. ”Vjera” – odgovori mu Lukman. ”A ako se radi o dvije osobine?”. ”Vjera i imetak” – reče Lukman. ” A ako se radi o tri osobine?”. ”Vjera, imetak i stid.” ”A ako se radi o četiri osobine?” ”Vjera, imetak, stid i lijepo ponašanje.”

”A ako se radi o pet osobina?” ” Vjera, imetak, stid, lijepo ponašanje i darežljivost.” ”A ako se radi o šest?”. Tada mu Lukman reče: ”Sinko moj, kod koga se nađe ovih pet osobina on je istinski bogobojazan, Allah je njegov zaštitnik a šejtan je od njega daleko.”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta