Poučne priče i tekstovi

Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, je najavljen u prijašnjim objavama

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

“…onima koji ce slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji nece znati ni citati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indzilu, zapisana nalaze…”

Ovo je opis Muhammeda, s.a.v.s., u knjigama prethodnih poslanika, koji su svojim narodima navijestili njegovo poslanstvo i naredili im da ga slijede. Njegov se opis i danas nalazi u njihovim knjigama, a poznat je njihovim ucenjacima i svecenicima.

U tom smislu imam Ahmed navodi od Ebu-Sahra el-Ukajlija: Jedan mi je beduin pricao: “Jednom sam, za zivota Allahovog Poslanika, s.a.v.s., dotjerao u Medinu devu – muzaru. I kada sam je prodao, rekoh: Sigurno cu pokusati sresti tog covjeka i cuti nesto od njega! Zatim sam naisao na njega – isao je sa Ebu-Bekrom i Omerom, a on je bio izmedju njih.

Ja sam krenuo za njima i tako smo dosli do jednog jevreja koji je ispred sebe imao otvoren Tevrat. On ga je citao da bi nasao utjehu za sebe zbog sina koji mu je bio na samrti, a izgledao je poput najljepseg i najljupkijeg mladica.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., rece mu: ′Zaklinjem te Onim Koji je objavio Tevrat, da li si u toj svojoj knjizi nasao moju pojavu i opis?′ On mu od mahnu glavom – da nije nasao, ali njegov sin rece: ′Tako mi Onoga Koji je objavio Tevrat, zaista smo mi nasli tvoju pojavu i opis u nasoj knjizi i ja vjerujem da nema boga osim Allaha i vjerujem da si ti Allahov poslanik!′

Na to Poslanik, s.a.v.s., rece: ′Odvojite ovog jevreja od vaseg brata!′, zatim zamota sina u cefine i klanja mu dzenazu-namaz.′”

Ovaj je hadis dobrog stepena. U Buharijinom Sahihu od Enesa se navodi drugi, koji ga ojacava /Sahid/.

Ibn-Dzerir navodi od Ata’a ibn Jesara: Sreo sam Abdullaha ibn Amra i rekao mu: “Kazi mi o opisu Allahovog Poslanika, s.a.v.s., u Tevratu”, a on mi je odgovorio: “Da! Tako mi Allaha, on je opisan u Tevratu kao sto je opisan i u Kur’anu:

′O Vjerovjesnice, Mi smo te poslali kao svje-doka i kao donosioca radosnih vijesti i kao poslanika koji opominje′ (33:45),

i kao zastitu slabima. Ti si Moj rob i poslanik, tvoje ime je Mutevekkil (jedno od imena Allahovog poslanika Muhammeda s.a.w.s.) On nece biti osoran i grubog srca. Allah ga nece usmrtiti sve dok preko njega ne uputi narod koji je na krivom putu, pa da kazu: ′Nema boga osim Allaha!′, i dok preko njega ne izlijeci okorjela srca, usi koje ne cuju i oci koje ne vide.”

Ata’ zatim nastavlja: “Nakon toga sam sreo Ka’ba i upitao ga isto pitanje. Njegov odgovor je bio potpuno isti, samo sto je rijeci: okorjela srca, usi koje ne cuju i oci koje ne vide, izgovorio na svom narjecju /sa vrlo malom razlikom u izgovoru/.”

To navodi i El-Buhari u svom Sahihu, s tim sto na rijeci: “On nece biti osoran i grubog srca”, dodaje: “niti ce galamiti po carsijama, niti ce na zlo uzvracati zlim – nego ce prastati i halaljivati.”

Tako je Allahov Poslanik, s.a.v.s., opisan u prethodnim objavama, a takav je zaista i bio: naredjivao je samo dobro a odvracao samo od loseg.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta