Islamofobija

Nazor nam naturaju “islamski terorizam”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nedavno je jedan njemački pilot srušio avion i na taj način u smrt poveo 150 ljudi, ali poslije nekoliko dana objavljeno je da je ovaj pilot imao psihičkih poremećaja i da je to bio uzrok izvršenja ovoga čina. Zar se i u slučaju ovog mladića Bošnjaka, koji je izvršio napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, ne može raditi o istoj stvari?

Mnogi su Bošnjaci, kada su saznali za sinoćnji napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, pomislili: “Zašto mu ovo treba, pogotovo sada u vrijeme mira, i zašto nije mislio da će ovo samo još više pogoršati situaciju bošnjačkih povratnika u zvorničkoj općini, a i šire?” Međutim, samo dva-tri sata poslije ovog napada,…

iako istraga još nije okončana, iako nisu utvrđeni motivi napada, niti se zna cjelokupna situacija u pogledu samog napadača, srpski mediji počinju iznositi, po svemu sudeći, već ranije pripremljene izvještaje u kojima već govore zbog kojih je motiva napad izvršen. Tako jedan od najčitanijih medija u Republici šumskoj Nezavisne novine samo tri sata poslije napada publicira članak “eksperta za borbu protiv terorizma” Dževada Galijaševića, dokazanog srpskog sluge, u kojem se, između ostalog, navodi:

“Motiv za večerašnji teroristički napad u Zvorniku je rušenje Republike Srpske, destabilizacija i Srbije i Srpske, te slanje poruke srpskom narodu da nije bezbjedan… Ovo je planska teroristička akcija, koja treba da iznudi određena politička rješenja… Napadnut je Zvornik, a to je, ustvari, srce ili most između Srbije i Srpske… Sve ovo svjedoči da je pred nama jedno ozbiljnije vrijeme desetabilizacije i djelovanja ovog islamističkog elementa povezanog i sa onim ratnim formacijama i sa, rekao bih, fundamentalističkom politikom u Sarajevu, ali i sa pojedinim zapadnim službama.”

Zatim prenose da je vojnopolitički analitičar Miroslav Lazanski izjavio: “Može se reći da je ovo na određeni način očekivano. BiH nije raščistila sa pojavom i fenomenom vehabija. Dakle, ono što je ušlo za vrijeme građanskog rata u BiH – kada je riječ o islamskim džihad ratnicima – nije otišlo, ostalo je i odomaćilo se”, ”

Zašto se nije sačekalo barem dan-dva se bolje utvrde činjenice i da se cijeli slučaj bolje ispita? Nedavno je jedan njemački pilot srušio avion i na taj način u smrt poveo 150 ljudi, ali poslije nekoliko dana objavljeno je da je ovaj pilot imao psihičkih poremećaja i da je to bio uzrok izvršenja ovoga čina. Zar se i u slučaju ovog mladića Bošnjaka, koji je izvršio napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, ne može raditi o istoj stvari? Ili kada se radi o muslimanima, onda motivi napada obavezno moraju biti terorizam, a ni u kojem slučaju neka psihička bolest?

Isto tako, sinoć je objavljena informacija da su ovom mladiću zvornički policajci strijeljali oca 1992. godine: “Nerdin Ibrić imao je godinu dana kada su pripadnici VRS-a sa pripadnicima zvorničke policije i paravojnih jedinica iz Srbije, njegovog oca Sejfu, zajedno sa oko 750 Bošnjaka, 1. juna 1992. godine odveli na Bijeli Potok, odakle su na nepoznatoj lokaciji svi pobijeni.” Zar motiv napada nije mogao biti osveta oca (što ni u kojem slučaju ne opravdava ovaj napad)?

Mi, Bošnjaci, treba da osudimo ovaj napad i da govorimo i upozoravamo na pogubnost ovakvih djela, ali ne smijemo da pristanemo na igru onih koji su nas, bez ikakve krivnje i razloga, pokušali istrijebiti ili prognati u ratu 1992.–1995., i koji i poslije završetka rata i dalje rade na rušenju države Bosne i Hercegovine, i koji su jedva dočekali da se ovakvo nešto desi, kako bi opravdali svoje cjelokupno djelovanje i svoje ciljeve. To su oni koji žele da svoje zločine koje su počinili (a koji su, po obimu i načinu izvedbe, neshvatljivi ljudskom mozgu), zataškaju i da kao sadašnje glavne krivce i probleme za stanje u BiH proglase Bošnjake. Mi ne smijemo nasjesti na ove zamke!
_______________________________

A licemjerstvu nikad kraja. Svjetski mediji javljaju o napadu “islamskog fanatika/teroriste” na policijsku stanicu u Zvorniku, a niko od njih nije javljao o ovoj prošlogodišnjoj vijesti:

“Bošnjačkog povratnika u mjestu Kozluku u istočnoj Bosni ubio je njegov komšija Srbin što je dodatno podgrijalo napetosti između pripadnika ova dva naroda, izvijestili su mediji u BiH. Nepomično tijelo osamdesetjednogodišnjeg povratnika Ahmeta Hasanovića ispred porodične kuće u Kozluku u općini Zvornik pronašao je jučer ujutro komšija, a policija je nedugo nakon toga uhapsila Srbina Nikolu Josića kojega se sumnjiči za ubistvo, izvijestio je internetski portal klix.ba…U augustu prošle godine (2013.) u Zvorniku je zapaljena kuća ugledne zvorničke porodice Nožinović.”
________________________

Još na kraju da prenesemo ovaj tekst koji je jutros objavio portal saff.ba:

U jedan sat iza ponoći na Facebooku otvoren profil Nerdin Ibrić sa islamskom zastavom

Ime Nerdina Ibrića, navodnog napadača na policijsku stanicu u Zvorniku trenutno je najaktuelnije u BiH i regiji. Na Facebooku je do jutros bio samo jedan profil sa imenom Nerdin Ibrić. Na tom profilu postavljena je fotografija mladića zagrljenog sa djevojkom. Međutim, očito je nekome trebalo da se i putem Facebook profila ime Nerdina Ibrića dovede u vezu sa islamom, odnosno da ga se proglasi islamskim radikalom, zato je nepoznata osoba jutros u jedan sat iza ponoći otvorila profil sa imenom Nerdin Ibrić. Jedina fotografija koja postoji na tom profilu je islamska zastava. Da li je ovo trag obavještajnih igara sa događajem u Zvorniku.

P.S.
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić danas je izjavio: Sigurnosne službe nemaju indicija da je napadač Nerdin Ibrić bio indoktriniran i da je pripadao vehabijskom pokretu iz mjesta Dubnica kod Kalesije.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta