Rekaik
pink umbrella

Ne skraćuj sebi život dozvoljavajući tugi i žalosti nad nedaćama da te savladaju…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pametan čovjek zna da je njegov stvarni život, život koji provede u sreći i spokojstvu, doista kratak, stoga ga on ne treba skraćivati dozvoljavajući tugi i žalosti nad nedaćama da ga savladaju jer je to suprotno stvarnom življenju. On treba biti veoma požudan za svojim životom tako da većina njega ne postane plijen brigama i nedaćama i u tome nema razlike između dobrih i loših ljudi, osim što vjernik ima potpuniju i savršeniju realizaciju ove činjenice i bolje je iskoristi za dobro ovoga i onoga svijeta.

Kada mu se desi nešto neugodno ili kada se boji da će mu se desiti, on se treba sjetiti drugih Allahovih blagodati njemu, u njegovoj vjeri i dunjaluku, i uporediti ih sa neugodnom stvari. Ako to uradi uvidjeće koliko su mnogobrojne Allahove blagodati prema njemu i koliko su beznačajne nevolje koje su ga zadesile.

On takođe treba napraviti usporedbu između svog straha koji ga može zadesiti i mnogih drugih mogućnosti sigurnosti i spasa od tog zla koje se mogu desiti, stoga on ne smije dozvoliti slaboj i beznačajnoj mogućnosti da nadvlada jače i mnogobrojnije mogućnosti. Time će njegov strah i tjeskoba iščeznuti. On takođe treba pretpostaviti dešavanje najgore moguće nevolje nad njim i potom sebe pripremiti da se nosi sa njom ako se desi i truditi se koliko može da je odbije ako se nije desila ili da je otkloni ili olakša ako se već desila.

Od korisnih stvari koje treba imati na umu je da zna da ono što su ljudi uradili da bi ga povrijedili, naročito ogovaranje i zao govor, da mu to neće naštetiti. Zapravo, oni su ti kojima će naštetiti. Jedini način kada će te povrijediti je onda kada se preokupiraš sa žaljenjem nad tim i kada dozvoliš da ti povrijedi osjećanja. Kada to uradiš ono će ti nanijeti štetu baš kao što je njima nanijelo štetu, ali ako tome ne pridaješ pažnju neće te nikako povrijediti.

Takođe znaj da je tvoj život podložan tvojim mislima. Ako uposliš svoje misli u ono što je korisno tvojoj vjeri i tvom dunjaluku onda će tvoj život biti dobar i sretan, a ako ne onda će biti suprotan tome.

Među najkorisnijim načinima da odagnaš tugu je da istreniraš sebe da ne tražiš hvalu i zahvalnost od bilo koga mimo Allaha. Tako ako učiniš dobro nekome koji ima pravo kod tebe ili ne onda znaj da je tvoja trgovina sa Allahom i ne pridaji nikakvu pažnju hvali i zahvalnosti od onoga kome si učinio dobro. To je kao što Allah kaže o eliti među Njegovim stvorenjima:

“Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo!” (Insan, 9)

Ovo je još važnije u ophođenju sa porodicom, djecom ili bilo kojom osobom s kojom si čvrsto vezan. Kada god učiniš navikom da odagnaš zlo od njih ti si u spokojstvu i činiš druge takođe spokojnim.

Među stvarima koje će ti život učiniti lakšim je da slijediš prirodni put u tvom nastojanju da učiniš dobra i izvrsna djela i da izbjegneš ograničenje sebe da slijediš neprirodni put koji će ispuniti tvoje srce sa brigama i tjeskobom i da tako skončaš nigdje u postizanju vrhunskog položaja. Ovo zbog toga što si slijedio iskrivljeni put. Sve ovo je mudrost.

Takođe iskoristi trenutke zamagljenosti i preokreni ih u trenutke slatkoće i jasnoće. Čineći tako, slatkoća užitka će se povećati a tvoje nedaće će nestati.

Učini postizanje korisnih stvari tvojim ciljem i trudi se da ih ostvariš a ne pridaji pažnju štetnim stvarima. To će te odvratiti od stvari koje donose tugu i žalost. Iskoristi trenutke slobodnog vremena i mentalne koncentracije kako bi obavio vežne obaveze.

Kada izvršavaš korisne stvari trebaš ih kategorisati po stepenu prioriteta i važnosti. Pronađi koja od njih ima veću potrebu a koju ti više želiš. Postupanje suprotno tome će donijeti dosadu, umor i iritaciju. Traži pomoć u lijepom razmišljanju i dobrim savjetima. Rečeno je da onaj ko potraži lijep savjet nikad ne zažali. Studiraj ono što namjeravaš uraditi pažljivo i temeljito. Kada si uvjeren o određenom dobru u njemu i odlučiš se da ga uradiš onda se osloni na Allaha i znaj da Allah voli one koji se na Njega oslanjaju.

Abdur-Rahman bin Nasir As-Sadi, rahimehullah. . .

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta