Odgovori

Nekoliko pitanja i odgovora

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kad ćemo početi podučavati djecu uklanjanju dlaka sa stidnih mjesta?

Pitanje: Zna se da je uklanjanje dlaka sa stidnih mjesta urođena čovjeku osobina. Kada ćemo početi podučavati djecu ovom šerijatskom propisu?

Odgovor: Hvala Allahu! Dječaci i djevojčice trebaju upoznavati ovaj propis kad se približe godinama punoljetstva i kad se počnu javljati ove dlake, koje je Uzvišeni Allah učinio jednim od znakova punoljetstva, te naredio njihovo uklanjanje kako bi se upotpunila čistota i zaštita zdravlja. Ova tema se može uvrstiti među ostala pitanja koja je potrebno u ovom periodu spomenuti, te u vezi s tim podučiti djecu, poput šerijatskih propisa, Allahovih prava i naših obaveza prema Allahu, zatim prilikom podučavanja o propisima kupanja od nečistoće i slično. Ukoliko se roditelji ustručavaju otvoreno govoriti o tome, onda bi trebali djetetu dati knjigu koja se bavi pitanjima punoljetstva.

Izvor: islamqa
___________________________

Pitanje: Kakav status ima zatvaranje očiju tokom namaza?
 
Odgovor: Zatvaranje očiju tokom namaza pokuđeno je. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije to činio. Ali ipak, to nije pokuđeno u situaciji kad postoji objektivan razlog da čovjek zatvori oči u namazu, kao, naprimjer, da zid ili postirka budu ukrašeni, odnosno da je prema čovjeku okrenut snažan snop svjetla koji mu smeta i tako dalje. Ko o ovom pitanju želi saznati više detalja neka konsultira djelo Zadul-mead, imama Ibnul-Kajjima.

Šejh Muhammed b. Usejmin
_________________________

PITANJE: Kakav je stav islama o izgovaranju nijeta naglas prije namaza ili abdesta?

ODGOVOR: To je bidat (novotarija u vjeri), jer se ne prenosi od Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, niti od njegovih ashaba – Allah, dželle šanuhu, njima bio zadovoljan – da su tako postupali. Dužnost svakom muslimanu jeste da se toga kloni. Mjesto nijeta je srce i nema nikakve potrebe da se izgovara jezikom. Allah, subhanehu ve te’ala, daje uspjeh.

Šejh Ibn Baz, “Fetavel – mer’e”, str.18
__________________________

Došao na jaciju u džamiju i sjetio se da nije klanjao akšam…

Pitanje: Kako će postupiti čovjek koji ode na jacijski namaz u džamiju i neposredno prije obavljanja namaza sjeti se da nije obavio akšam-namaz?

Odgovor: Ukoliko čovjek uđe u džamiju radi obavljanja jacijskog namaza i, nakon što namaz bude uspostavljen, sjeti se da nije obavio akšamski namaz, stupit će u skupni jacijski namaz s nijetom da obavlja akšam-namaz, a kad imam ustane na četvrti rekat, on će ostati na sjedenju, sačekat će imama i s njime predati selam. Može i ovako postupiti: kad imam ustane na četvrti rekat, on će ostati na sjedenju i predati selam, te će zatim stupiti s imamom u jacija-namaz. I, prema ispravnom mišljenju, ovdje nije problematično to što muktedija ima posve različit nijet od imama za kojim pristaje. Za ovu situaciju postoji i ovo rješenje: klanjat će akšamski namaz zasebno, a potom će pristati za imamom i klanjati jacijski namaz.

Šejh Muhammed b. Usejmin

 

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta