Fikh

Nekontrolisano puštanje mokraće-namaz

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Eselamu alejkum! Moje pitanje je kratko. Da li žena koja pušta mokraću nekontrolisano može klanjati i dal će joj namazi biti ispravani. I kako postupiti u takvoj situaciji?

ODGOVOR: We alejkumu selam,

Sahibi-uzuru, što je i osoba sa postavljenim kateterom, za nju vrijedi abdest u toku jednog namaskog vremena i u tom namaskom vremenu, s tim abdestom, može klanjati koliko hoće. Za svako namasko vrijeme sahibi-uzur ponovo uzima abdest. Sve što izlazi na dva prirodna otvora, bilo da se radi o nečemu što je uobièajeno ili neuobièajeno, èisto ili neèisto, kvari abdest.

U običajene stvari i pojave koje izlaze na prirodni otvor spadaju: vjetar, izmet, mokraća, mezj, sperma, vedj, krv, bijela tekućina kod žena. Od čistih stvari koje izlaze na prirodni otvor je sperma, a nečiste su mokraća, vedj, mezj i dr. . Islamski učenjaci su složni da sve spomenute stvari kvare abdest, izuzev stvari koje obično ne izlaze na prirodni otvor, one po malikijskom mezhebu ne kvare abdest, a kod većine kvare.  (”El-Mugni”, 1/230., ”Eš-Šerhul-mumti”, 1/310.)

Mnogo je dokaza koji upućuju na to pravilo – da sve što izađe na dva prirodna otvora kvari abdest, tako da izdvajamo: riječi Allaha, dželle šanuhu: ”… ili ako ste izvršili prirodnu potrebu...” (El-Maide, 6.); Riječi Safvana ibn Assala: ”Naredio nam je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, dok smo na putovanju, da ne skidamo mestve, makar mijenjali abdest zbog spavanja, i izvršavanja prirodne potrebe, jedino onaj ko se odžunupi morao je skinuti mestve.” (Ahmed, 4/239., Tirmizi, 96., Nesai: 1/84., Ibn Madže, 478., Darekutni, 15. Rekao je  Tirmizi za njega: ”Hasen sahih.”); riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ” … neka ne napušta namaz sve dok ne bude čuo jasan glas ili osjetio neugodan miris.”
_________________

Izuzetak iz ovog pravila su osobe koje u islamskom pravu imaju status sahibi-uzura, a to je je svaka osoba koja nije u stanju čuvati pravnu čistoću (abdest), ona se konstantno nalazi u stanju koje se u islamskom pravu definiše kao stanje ”hadesa” (pravne nečistoće).Takav status ima osoba kojoj neprestano istječe mokraća, krv (mustehada) ili mezj (tekuina koja izlazi pri spolnom nadražaju ili razmišljanju o polnom odnosu), osoba koja nekontrolirano pušta vjetar, ranjena ili ozlijeđena osoba kod koje krv neprestano izlazi i sl.

Obaveza je sahibi-uzuru, nakon što nastupi namasko vrijeme, oprati mjesto na kojem istječe mokraća ili krv, staviti povez na njega i pričvrstiti ga koliko je god u mogućnosti (kako bi spriječio dalje istjecanje) – osim ako iz opravdanog razloga ne smije staviti povez – uzeti abdest i odmah pristupiti obavljanju namaza. Ako odmah obavi namaz, izvršio je ono što se od njega traži i njegov namaz je validan, a toleriše se i odgadanje namaza radi čekanja džemata ili se spremanja za namaz (oblačenje odjce i sl.).

Dokaz za obavezu stavljanja poveza uzet je iz riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Hamni bint Džahš kada mu se ona požalila na stalno istjecanje krvi: ”Stavi komadiće pamuka, to bi trebalo zustaviti krv.” A kada je rekla da je istjecanje puno jače od toga da bi se na taj način moglo zaustaviti, rekao je: ”Onda stavi povez!” (Ebu Davud, 287; Tirmizi, 128.; Ibn Madže, 622.; Ahmed: 6/439., i drugi)

Dokaz da je sahibi-uzur obavezan uzeti abdest za svaki namaz i to nakon što nastupi njegovo vrijeme (ako bi uzeo prije namaskog vremena, njegov abdest smatrao bi se nevažecim) nalazimo u riječima Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ‘‘Zatim se abdesti za svaki namaz.” (Buharija, 226.)

A da je sahibi-uzur obavezan obaviti namaz odmah po stavljanju poveza i uzimanju abdesta na to upućuje šerijatsko pravilo: ”Onaj koji je prinujen da uradi nešto što je u osnovi zabranjeno, ogranicit će se samo na onome što je potrebno da bi izašao iz stanja prinude.” To bi u ovom slučaju znailo: u osnovi je zabranjeno klanjati namaz u stanju pravne nečistoće (hadesa), izuzetak je osoba kod koje je to stanje trajno, ako se ta osoba ograniči na vremenski period koji je potreban za povezivanje, abdest i obavljanje namaza, ispunio je potrebu i ne smije je prelaziti.

Definicija sahibi-uzura, izuzima osobu kod koje stanje pravne nečistoće (hadesa) nije stalno (trajno, bez prekida), nego u odrečenim vremenskim periodima prestaje. Recimo, sat vremena joj curi mokraća, a zatim pola sata miruje. Takvoj osobi nije dozvoljeno obavljati namaz u vrijeme kada istječe mokraća, obaveza joj je sačekati do vremena kada istjecanje prestaje i klanjati, osim ako se boji da će proći namasko vrijeme, tada će klanjati kao i sahibi-uzur. A Allah najbolje zna!

Jasmin Đanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta