Ishrana i zdravlje

Nevjerovatne zdravstvene vrijednosti hurmi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Toksini i otpad mogu narušiti zdravlje jetre te oštetiti njeno meko tkivo. Fibroza jetre je posljedica koja se dešava nakon što rana zaraste u jetri kao posljedica oštećenja jetre. Kada se jetra ošteti, vezno tkivo se formira kao dio procesa izliječenja i višak kolagena i drugih elemenata se gomilaju u jetri te joj to narušava njene funkcije. Hurme i sjeme hurme eleminišu i regulišu fibrozu jetre te tako mogu biti od pomoći u vezi sa cirozom jetre

Hurme su delicija koja je izvor nutrijenata nekoliko hiljada godina a prvi put se spominju 7000 A.D. One su potpun izvor nutrijenata, a čak se spominju u Bibliji i Kur’anu. Ne samo da su ukusne nego su i zdrav dodatak svakom jelu. Iako u sebi sadrže veliku količinu šećera, studija o hurmama od strane Nutrition Journal-a pokazuje da je glicemijski indeks hurmi veoma nizak i stoga one ne utječu na povećanje šećera u krvi nakon konzumacije. Bilo da ih konzumirate iz razloga da zaštitite svoju jetru i srce ili zato što vam se sviđa njihov ukus, hurme pružaju slatki trenutak i osvježenju u toku dana s kojim ipak ne smijete pretjerati.

Hurme su jako kalorične. Sadrže proteine, ugljikohidrate te ih to čini veoma hranjivom namirnicom. U hurmama nalazimo i esencijalne vitimine a to su B, A, K i C a također u sebi sadrže i minerale, magnezijum, potasijum, cink, bakar i još nekoliko vitalnih minerala. Iako su hurme imale svrhu primarnog sastojka u ishranu mnogih ljudi na planeti, one su cjenjene i kao lijek a i dan danas se koriste u te svrhe.

ZDRAVSTVENE VRIJEDNOSTI HURMI

Promovišu digestivno zdravlje

U hurmama nalazimo dobar izvor razgradivih vlakana. Vlakna su vitalna za zdrav digestivni sisatem kojem je potrebna adekvatna podrška obe vrste vlakana kako bi se hrana uspješno kretala kroz digestivni trakt. Hrana mora da se kreće određenom brzinom kroz digestivni trakt kako bi se uspješno absorbovali nutrijenti u tijelu. Hurme pomažu pri olakšavanju nadutosti i zatvora. Vlakna u hurmama pomažu zdravlje crijeva i njihovu funkciju.

Regulacija LDL kolesterola

Vlakna koja se nalaze u hurmama promovišu varenje ali istovremeno pomažu pri smanjenju LDL kolesterola koji se absorbuje kroz digestivni trakt. Konzumacija vlakana je također jedan od prirodnih načina kako smanjiti kolesterol na zdrav način. LDL kolesterol se također naziva lošim kolesterolom jer se lijepi na krvne sudove i koji može da stvori blokade koje su glavni uzročnik bolesti srca. LDL kolesterol također uzrokuje upale u krvotoku.

Periferalna neuropatija

Simptomi periferalne neuropatije su bol i utrnutost ruku, nogu i udova. To je česta komplikacija koju doživljavaju dijabetičari i posljedica toga su nervna oštećenja. Ova bolest je jako teška za liječenje i obično se radi na tome da se ublaže simptomi jer lijek za to ne postoji. Hurme su se pokazale obećavajućim kao zaštita protiv periferalne neuropatije.
Prevencija začepljenih arterija

Ova bolest se često naziva tihi ubica jer je ona glavni razlog moždanih i srčanih udara. Ova smrtna bolest je rezultat začepljenih i otvrdnulih arterija. Ateroskleroza je bolest kod koje se plak stvara na stijenkama arterija i tako uzrokuje blokade. Ako se plak oslobodi i krene putovati kroz arterije može doći do smrti. Hurme su bogate antioksidantima i fenoličkom kiselimom čiji sastojci razgrađuju plak i tako preveniraju začepljene arterije. U ovoj borbi, hurmama je dobar saveznik sok nara koji pospješuje razgradnju plaka.

Zaštita jetre

Toksini i zagađivači te kemikalije koje se nalaze u hrani ozbiljno mogu da naštete zdravlju i funkcijama vaše jetre. Jetra je odgovorna za većinu uloga koje su neophodne vašem tijelu. Jetra je filter koji filtrira i uklanja otpad i toksine. Toksini i otpad mogu narušiti zdravlje jetre te oštetiti njeno meko tkivo. Fibroza jetre je posljedica koja se dešava nakon što rana zaraste u jetri kao posljedica oštećenja jetre. Kada se jetra ošteti, vezno tkivo se formira kao dio procesa izliječenja i višak kolagena i drugih elemenata se gomilaju u jetri te joj to narušava njene funkcije. Hurme i sjeme hurme eleminišu i regulišu fibrozu jetre te tako mogu biti od pomoći u vezi sa cirozom jetre.

Umanjuju upale

Upalni procesi su od vitalnog značaja jer pomažu tijelu da se oslobodi bolesti. Međutim, nakon upala imamo oštećene ćelije, tkivo i organe u našem tijelu. Hronične upale su možda posljedica načina života kao što su astma, alergije, i artritis. A igraju i određenu ulogu u formiranju i progresu određenih vrsta karcinoma. Veoma je bitno da u svoju ishranu uključite nutrijente koji pomažu i regulišu upalne procese u tijelu. Hurme i njihove sjemenke sadrže elemente koji umanjuju upalne procese.

Zaštita antioksidansa

Zaštita antioksidansa je postala veoma važna u dnevnoj rutini zaštite zdravlja. Svaki put kada vježbate ili kada idete u teretanu vaše tijelo proizvodi slobodne radikale koji oštećuju tkivo. Polutanti su izvor slobodnih radikala i oni oštećuju tijelo. Antioksidanti igraju veoma važnu ulogu u zaštiti našeg tijela. Hurme u sebi sadrže veliki broj različitih elemenata koji tijelu obezbjeđuju antioksidante. Nekoliko istraživanja je pokazalo da hurme u sebi sadrže antioksidante koji “love” slobodne radikale u tijelu.

Efikasne u toku trudnoće i poroda

Studija sprovedena na trudnicama koje su konzumirale hurme je pokazala učinak hurmi na ubrzanje poroda te da je to bilo efikasno prilikom otvaranja cerviksa i da je izazvalo prirodan porod i takve trudnice nisu imale potrebe za izazivanjem porođajnih kontrakcija kemijskim putem.

Odličan pojačivač srčanog zdravlja

Vlakna ne samo da potpomažu zdrav digestivni trakt nego igraju važnu ulogu u podršci kardiovaskularnom zdravlju. Zdrave količine vlakana su od velikog značaja za snižavanje kolesterola kao i sniženje tlaka u krvi, ali i regulisanja nivoa glukoze u krvi.

Za dnevnu konzumaciju hurmi preporučujemo količinu od 3-4 hurme dnevno zbog njihovog visokog šećera, koji iznosi čak 66.5% na 100 grama voća.

Izvor: healthyandnaturalworld.com
Prijevod i prilagodba: Selma K.

_____________________________________

Hurme imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. Hurme su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu hurme su prava prirodna multivitaminska tabela, koju mogu koristiti djeca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, pa sve do raka…..gotovo da nema bolesti koja se ne može liječiti s hurmama.

Odličan izvor željeza

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11% preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

«Vitamini za oči»

S obzirom da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju «vitaminima za oči». Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid trebate jesti što više hurmi.

Zaustavlja proljev

Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga hurme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem hurmi olakšat ćete crijevima da stvore «prijateljske» bakterije.

Lijek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju probljev, hurme mogu pomoći da se hrana brže i lakše probavi iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i navečer ih pokiseliti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulisati lijena crijeva. U SAD-u hurme se fabrički pakuju u male boce kao lijekovi i to se propisuju kao lijek za zatvor. 100 grama hurmi ( 10-21 hurmi) sadrzi 8,5 gr vlakana. WHO preporučuju unošenje velikih količina vlaknastih tvari, ne samo da bi se zaštitili od tvrde stolice već i zbog mnogih drugih koristi.

Olakšava porodjaj

Eksperiment koji su proveli na Univerzitetu za nauku i tehnologiju u Jordanu pokazali su da konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porodjaja, može majkama olakšati porodjajne bolove i umanjiti krvarenje. Žene koje su prije porodjaja jele hurme, porodile su se lakše i brže, za razliku od onih žena koje nisu uzimale ovo voće. Osim toga, hurme su ženama pomogle da prebrode postoporodjajnu depresiju, te da proizvedu dovoljno mlijeka za bebu.

Reguliše tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranjivih tvari, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete hurmu, ona će regulisati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju holesterola, ali imaju dosta šećera, pa biste se od pretjeranog uzimanja hurmi mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan cijeli dan.

Snižava holesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u tijelu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji uzrokuje masne naslage u arterijama koje dovode do stvaranja krvnih ugrušaka i drugih srčanih bolesti.

Jačanje srca

Osobe za slabim srcem mogu koristiti ovo nevjerovatno voće. Tokom noći potopiti hurme sa sjemenkama u vodu. Ujutro ukloniti sjemenke iz hurmi, samljeti ih u blenderu zajedno s vodom u kojoj su tokom noći stajale. Ovaj lijek uzimati nekoliko puta dnevno kako bi se ojačalo srce.

Smanjuju krvni pritisak

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodijuma, a bogate su potazijumom. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav živčani sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Hurme su veliko energetsko pojačalo, jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz hurmi izvući ćete ako ih pomiješate s mlijekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrijednosti.

Povećava seksualnu izdržljivost

Pregršt hurmi potopiti u kozije mlijeko i ostaviti da stoji tokom noći. Ujutro hurme izmiksati s mlijekom, dodati med i kardamu (vrsta začina) i piti. Ovaj sirup mogu piti osobe oba spola, jer on jača tijelo i povećava nivo energije.

Hrana za bebe

Šećer iz hurmi je vrsta šećera koja se najlakše otapa i probavlja, pa je on prikladan za novorođenčad, s tim da hurme treba da budu isitnjene ili namočene u vodi prije davanja djetetu kako bi ih ono lakše pojelo. Savremeni institut za hranu savjetuje da se djeci koja pate od prirodne nervoze ili hiperaktivnosti daju hurme.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da čak i doktori savjetuju pacijentima koji se liječe postom da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. Pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Jača zubnu caklinu

Hurme sadrže fluor, koji je bitan mineral u borbi protiv karijesa, jer sprječava daljnje kvarenje zuba. Hurma se može dati maloj bebi kojoj rastu zubi da je siše. To će kod beba umanjiti bol u desnama.

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama. Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje organizma od otrovnih tvari. Uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Hurme su odličan lijek i protiv alkoholne omamljenosti. Sačuvajte vaše zdravlje uz pomoć hurmi!

http://prirodni-lijek.blogspot.se

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta