Za sestre

Nijet kao posljedica ulaska u Džennet ili Džehennem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Muslimani danas veoma malo paznje posvecuju svojim nijetima. Veoma malo analiziraju, preispituju,ciste svoje nijete a sto jasno potvrdjuje da nisu svjesni vaznosti nijeta u nasem zivotu. Nisu svjesni da ce zbog nijeta uci u Dzennet i bit zauvijek sretni ili u Dzehennem (sacuvao nas Allah njega) i ostat vjecno nesretni.

Prenosi se od Ebu Umame r.a da je rekao: “Allahovom Poslaniku s.a.w.s je dosao jedan covjek i upitao ga: “Sta velis za covjeka koji se bori zbog nagrade i spomena?“ Allahov Poslanik s.a.w.s je odgovorio:“Nema nista od toga.“ Covjek je ponovio pitanje tri puta a Allahov Poslanik s.a.w.s je tri puta rekao:“Nema nista od toga.“ Potom je kazao: “Allah ne prima nijedno djelo osim onoga sto je uradjeno iskreno u ime Njega i kojim se zeli Njegovo lice.“ (En Nesai)

Drage moje sestre, razmislimo, budimo iskrene same prema sebi. Koliko smo mi iskrene u nasim nijetima,koliko je nasih dijela uradjeno samo Allaha radi a koliko je onih bezvrijednih, bez ikakve tezine i na dunjaluku u kamoli na ahiretu??? Nas Gospodar nije nepravedan prema nama, toliko nam je mogucnosti ostavio a vaznost nijeta je veliki pokazatelj Njegove velike milosti prema nama.

Najbolje to opisuje hadis koji nam prenosi ibn Abbass r.a. koji kaze da je Poslanik s.a.w.s rekao: “Allah je zapisao dobra i losa djela a zatim to pojasnio, pa ko je htio da uradi dobro djelo a nije ga uradio, Allah mu upise citavo dobro djelo, a ko ga je htio uraditi i uradio ga, Allah mu upise deset dobrih djela i uveca sedam stotina puta i vise. Ko je htio da uradi lose djelo i nije ga uradio, Allah mu upise citavo dobro djelo a ko je htio da uradi lose djelo i uradio ga, Allah ga upise kao jedno lose djelo.” (Mutefekun alejh)

Allahu ekber, koja blagodat? Jesmo li svjesne toga ?Jesmo li svjesne drage moje setre da i vazduh koji danas udisemo, i koraci kojim koracamo i citav dan i noc mogu da budu ibadet samo ako smo iskrene,ako disemo, koracamo, sve sto u toku dana i noci radimo bude iskreno u ime naseg Milostivog Gospodara!?

Da li su nasi namazi iskreni, skruseni, samo iz zelje za Allahovim zadovoljstvom ili je to da zadovoljimo Allaha i roditelje, i muza i okolinu u kojoj zivimo? Da li je to zato sto znamo da prvo za sta ce covjek odgovarat na Sudnjem danu, to je njegov namaz pa ako mu bude on ispravan, bit ce mu ispravna i ostala djela ili iz zelje da nas pohvale kako smo „namazdzije“?

Da li je nas post ponedjeljkom i cetvrtkom, bijelim danima…da steknemo nagradu postaca i da udjemo na dzennetska vrata na koja ulaze samo postaci ili je to tek puko gladovanje iz zelje da odrzimo nasu vitku liniju a usput da dobijemo naziv „ona koja redovno posti nafile“?

Da li je nasa karijera, skolovanje, napredovanje u drustvenom zivotu iz prevelike zelje da se natjecemo sa drugima, da se hvalimo, da se nadmecemo u akademskim zvanjima ili je ono cisto u ime Allaha s.w.t da svojim znanjem doprinesemo na putu sirenja Allahove vjere, zastiti Allahove rijeci, muslimana?

Da li mi nasu djecu odgajamo da bi postigli Allahovo zadovoljstvo i ispunili svoje duznosti i obaveze prema svojoj djeci ili je to samo da bi nasa djeca bila bolja od drugih, da bi ih hvalili i poredili sa slabijim i manje uspjesnim?

Ebu Hurejre r.a prenosi da je Poslanik s.a.w.s rekao: “Allah ne gleda u vasa tijela i imetke ali gleda u vasa srca i vasa djela.“(Muslim,ibn Madze)

Doista je Allah Poznavaoc svih tajni i zna sta srca skrivaju a i ono sto na javu iznose pa je neophodno da izvrsimo obracun sami sa sobom jer to je jedini pravi recept za ciscenje nasih nijeta a time i nasih djela. Drage moje sestre,ucinimo nasa djela potpuno iskrenim,ocistimo nase nijete i zamolimo Allaha s.w.t da nam pomogne da sve sto radimo bude cisto u Njegovo ime jer nijedno dobro djelo necemo uradit bez Njegove pomoci .

Pocnimo da zivimo, radimo, disemo u ime Allaha s.w.t.. Iskoristimo blagodati koje nam On daje. Pocnimo jedan novi ljepsi zivot. Podcinimo ga Onom koji je najzasluzniji da Mu se podcinimo. Ucinimo da sve nase svakodnevne obaveze budu ibadet Allaha radi:
Ucinimo da jutarnju kafu koju ujutro muzu skuhamo, bude u ime Allaha s.w.t da ga usrecimo.

Potrudimo se da nase sredjivanje kuce, ciscenje, ukrasavanje bude u ime Allaha s.w.t jer je cistoca sastavni dio imana. Zamislimo nase dzennetske kuce od srebra i zlata,od dragaog kamenja i bisera …Ocistimo je u ime Allaha i zazelimo da nasu dunjalucku kucu zamjeni onom koja nas ceka u dzennetu. Ozivimo je Kur’anom, Allaha radi.Rucak koji kuhamo zacinimo sa puno dove,zikra…Svaki recept koji potrazimo nanijetimo da bude u ime Allaha da nasu porodicu obradujemo i dobrocinstvo prema njima ispunimo.

Nestat ce poteskoce,vrucinu sporeta necemo osjecat jer ce nasim mislima lebdit san da uskoro u dzennetu jedemo meso mladog bika koji je po dzennetskim bastama pasao, da pijemo sa Kevsera. Zamisljamo miris raznovrsnog voca a opet znamo da taj miris nemozemo zamislit jer nas um nemoze zazelit sve ono sto se u dzennetu nalazi…I dok mi tako kuhamo,prizeljkujemo,dovimo,…vrijeme brzo prodje a nas nijet ispunjen maksimalno,insAllah.

Uredimo se za nase muzeve samo radi Allaha s.w.t da postignemo Njegovo zadovojstvo i usrecimo onoga koji ima najvece pravo nad nama,onoga kome moramo biti uzrok ulaska u dzennet, onoga koga cekaju dzennetske hurije ukoliko mu mi ne budemo poslusene… Pozelimo da mi budemo poput hurija ,potrudimo se na dunjuluku da bi dostigle najljepsu i najudobniju odjecu na ahiretu.Zlatne narukvice i ukrase od bisera i dragulja…Odlazak u kupovinu ,neka bude u ime Allaha da opskrbimo nasu porodicu pa ce nam Svemoguci zasigurno povecati opskrbu.

Mile moje sestre, odgajajmo nasu djecu na Allahovom putu samo za Allahovo zadovoljstvo, pa ce nam Milostivi dati svaki hajr i betreket u njima. Ne ugrozavajmo njihove mlade, neduzne zivote nasim pokvarenim nijetima. Odgojimo ih u ime Samilosnog u buduce majke muslimanke, buduce mudzahide, nosioce Allahove vjere.

Od Sehla b.Hunejfa se prenosi da je Poslanik s.a.w.s rekao: “Ko bude od srca trazio sehadet od Allaha,Allah ce mu dati stepen sehida pa makar umro na bolesnickoj postelji.“(Muslim,Tirmizi)

Zar nije ovo hadis koji nam donosi radosne vijesti? Zar ovo nije ocigledni dokaz da ce u dzennet uci svi osim onih koji to ne budu htjeli. Drage moje sestre, ne budimo nasilnici prema sebi, ocistimo nase nijete i nasa djela jos danas jer mozda ce sutra biti kasno. Ne dozvolimo da stanemo pred naseg Gospodara ponižene bez ijednog iskrenog djela!

Molim Allaha da nas ucini iskrenim u nasim namjerama i nasim djelima, da nam nasi nijeti budu uzrokom ulaska u Dzennet i zastitom od Dzehenema. Amin!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta