Pokajnici

Norvežanin koji je preživio Breivikov napad primio islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Norvežanin Morten Abrahamsen (22), koji je preživio Breivikov napad, prešao je na islam i odlučio uzeti ime Ibrahim. “U islamu sam našao mir”, rekao je Morten Ibrahim Abrahamsen i zatim ispričao ono što je doživio tokom masakra u Utoji i kako je nakon toga odlučio primiti islam. Abrahamsen je kazao da su se u trenutku masakra sakrili u toalet. “Sakrili smo se nas četvero. S nama je bila jedna djevojka muslimanka. Pitala je da li se može moliti. Djevojka je bila iz Kenije. Počela se moliti na arapskom jeziku. Ja sam odjednom počeo izgovarati ‘Allahu ekber’ i u tom trenutku sam pomislio to mora da znači nešto”…

Ibrahim je kazao da je nakon što su izbjegli masakr počeo tražiti odgovore na pitanja – “Zašto sam se spasio? Zašto sam ja ostao živ kada je poginulo toliko omladine?”. Ibrahim je nadalje kazao da je poslije napada imao psihičkih tegoba, te da se psihički rasteretio otkako je mjesec dana poslije napada prešao na islam. Ibrahim je kazao da mu islam ulijeva snagu, ističući da je napad ultradesničarskog teroriste bio neuspješan. “Breivik (napadač) je htio srušiti islam. Htio je uništiti sve one koji ne misle kao on. Međutim, napravio je sasvim suprotno. Zahvaljujući njemu, sada sam puno svjesniji i imam jasnu sliku na koji način trebam razmišljati. Dakle, tu postoji jedna pozitivna ironija, jer sam ja islam pronašao poslije masakra u Utoji. Sasvim suprotno od onoga što je terorista namjeravao učiniti”, pojasnio je Ibrahim.

Navodeći da je bio skeptik prije nego je upoznao islam, Ibrahim je zatim rekao: “Islam mi se smjestio direktno u srce. Islam je jedina istinita vjera. Razlog toga je činjenica da je Kur’an ostao nepromijenjen. Niko na mene nije ostavio takav utisak kao Poslanik Muhammed a.s. Mnogo toga je rekao o tome kakav život treba biti. Uključujući i prihvatanje smrti. Da je ovaj svijet ustvari test koji nije nimalo lagan”. Izjavljujući da nije bio alkoholičar, ali da je ranije konzumirao alkohol, Ibrahim je kazao da mu danas alkohol nije potreban jer “snagu pronalazi u islamu”.

Ibrahim je kazao da svakog dana ide u džamiju, uči Kur’an svakodnevno i klanja svih pet namaza, dodajući: “Islam nije teška vjera. Kur’an vas usmjerava. Ne pijem više alkohol i ne jedem svinjetinu”. Ibrahim je istakao da je islam, suprotno mišljenju Zapada, vjera mira i jedinstva, rekavši: “Teroristi koji ubijaju nedužne ljude, ne šire poruku islama”.

Šta se dogodilo u Breivikovom napadu?

Ultradesničarski terorista po imenu Behring Breivik 2011. godine je izveo bombaški napad u glavnom gradu Norveške Oslu i nakon toga na ostrvu Utoja izrešetao mlade ljude okupljene u ljetnom kampu Socijaldemokratske stranke Norveške. Breivik je na ostrvo došao u policijskoj uniformi i nasumice pucajući usmrtio 69 i ranio više od 100 osoba. Breiviku, koji je uhapšen poslije napada, izrečena je zatvorska kazna u trajanju od 24 godine, uz mogućnost produživanja po pet godina.

Izvor: trtbosanski.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta