Odgovori

Nošenje široke tunike i suknje prilikom izlaska iz kuće

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum! Prvo želim da vas pohvalim za vaš trud i stranicu. Puno sam naučila posjećujući NUM stranicu i vjerujte da mi je samo od koristi. Ja sam nedavno se pokrila, znači tačno prije dva mjeseca i, elhamdulillah, obavljam redovno namaz. Moja priča o vraćanju Uzvišenom Allahu, Stvoritelju svih svjetova, isto je jako dirljiva, ali ovim javljanjem neću govoriti o tome, već imam pitanja vezano odjeću:
Može li muslimanka nositi suknju i širu tuniku, naravno da to ispunjava sve propise?

ODGOVOR: Smatram, a Allah najbolje zna, da je ženi prioritetnije da nosi jednodijelni džilbab, ali isto tako da ne postoji šerijatska zapreka da žena nosi dvodijelni hidžab, naročito kada su u pitanju sestre koje imaju radnu obavezu i koje bi se na poslu možda lakše snalazile u dvodijelnom hidžabu, pod uvjetom da taj dvodijelni hidžab ispunjava uvjete koje su postavili islamski učenjaci u pogledu validnosti islamskog pokrivanja.

Uvjeti hidžaba – islamske nošnje su:

1. da hidžab prekrije cijelo tijelo, osim onoga što je vjerom izuzeto;
2. da hidžab nije ukras sam po sebi;
3. da hidžab bude od gusto tkanog platna, tj. da nije proziran;
4. da hidžab bude prostran, tj. da nije tijesan i da ne oslikava dijelove ženinog tijela;
5. da hidžab nije namirisan;
6. da hidžab nije odjeća kojom se oponašaju muškarci;
7. da hidžab ne nalikuje odjeći nevjernica;
8. da hidžab ne potpada pod pojam “libasuš-šuhrati” – odjeće po kojoj je osoba prepoznatljiva.

(Napomena: Spomenuti uvjeti preuzeti su iz knjige velikog islamskog muhaddisa šejha Albanija “Džilbabul-mereti el-muslime” – Odjeća žene muslimanke.)

Velikom učenjaku današnjice, supervizoru poznatog web-sajta islam-qa, Muhammedu Salihu Munedždidu postavljeno je sljedeće pitanje: “Je li ženi dozvoljeno da izvan kuće nosi nešto osim abaije (jednodijelni ogrtač za žene), normalno da tijelo bude potpuno pokriveno (kao u slučaju da žena obuče dugu suknju sa mahramom, koja neće ocrtavati njene obline)?

Odgovor: Ženi nije obaveza da baš nosi abaiju (jednodijelni ogrtač za žene) niti džilbab, niti da hidžab (islamska odjeća za žene) mora biti jednodijelan, najbitnije u tome jeste da hidžab pokriva njeno tijelo, da nije ukrašen, niti da privlači poglede, nakon toga nije bitno kakve je vrste, niti iz koliko je dijelova.

Učenjaci Stalne komisije su upitani: ‘Je li uvjet za islamsku nošnju – hidžab, da džilbab bude jednodijelan ili može da bude dvodijelan, ako bi neko to učinio, da li bi to bila novotarija ili ne?

Odgovor: Hidžab je ispravan bez obzira bio jednodijelan ili dvodijelan, pod uvjetom da se pokrije ono što je vjerom naređeno’ (Fetve Stalne komisije, 17 tom, str. 178).” (Izvor fetve: islam-qa.com)

Napomena: Žene u tom pogledu treba da vode računa da takav način odijevanja ne uzrokuje izigravanje sa hidžabom, kao što je primjetno u zadnjim godinama kod velikog broja “moderno” pokrivenih žena. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio: mr. Pezić Elvedin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta