Pokajnici

Od hip-hop zvijezde do muslimana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Maik Jahnke je bio poznata hip-hop zvijezda u Njemačkoj prije nego što je doživio tešku saobraćajnu nesreću. Ova saobraćajna nesreća mu je promijenila život i na kraju je prihvatio islam. 
 
Život je bio dobar
 
Odrastao sam u običnoj njemačkoj porodici. Išao sam u školu i kasnije radio. Muzika je oduvek bila moja strast. Čim sam zaradio svoj novac kupio sam muzičku opremu. Pisao sam pjesme i komponovao muziku. Polako sam napredovao u tom poslu. Zajedno sa mojim muzičkim partnerom uspjeli smo dobiti prvi ugovor, pa drugi. Na kraju smo došli do jedne od najvećih izdavačkih kuća u Njemačkoj. Svirali smo svuda, uključujući i MTV. Život je bio dobar. Ali jednog jutra, doživio sam užasnu saobraćajnu nesreću.
 
Ništa nije bilo isto 
 
Nakon moje saobraćajne nesreće ništa nije bilo isto. Postao sam veoma zamišljen. Pitao sam se o ovom životu. Suštini ovog života. Razlogu za ovaj život. Zašto sam ovdje? Čemu ovaj život? Noću bih izašao na balkon i gledao u nebo. Pogledao sam u mesec. Pomislio sam: “Koja je svrha svega ovoga? Kakvu sam ulogu trebao igrati?”
 
Razgovarao sam sa Bogom 
 
Uvijek sam vjerovao u Boga, nikad nisam bio ateista. Ali nikada nisam imao puno posla ni sa jednom zvaničnom religijom. Vremenom, nakon moje nesreće, moji tekstovi su se promijenili. Predmet mojih pisanja bio je Bog. Pisao sam o Njemu. Pisao sam Mu. I tražio sam Njega. U pisanju sam našao utjehu. Ali pitanja su ostala – šta je svrha ovog života?
 
San za buđenje 
 
Onda sam jedne noći usnio čudan, ali nevjerovatan san. Bio sam u nekom drugom vremenu. U vrijeme kada nije bilo automobila ni aviona. Stajao sam u pustinji izvan gradskih zidina jednog grada. Mogao sam vidjeti kamile u karavani kako hodaju  prema gradu. Pored mene je bio zgodan muškarac crne kose i brade. Imao je štap u ruci. Koristio ga je da napiše nešto u pijesku. Zatim je podigao pogled prema meni. Pitao me je da li razumijem šta piše. Nisam razumio. Zatim sam se probudio. Ovaj san me potresao, plakao sam dva sata.
 
Kasnije sam ispričao ovaj san različitim ljudima.  Nekoliko mojih prijatelja protumačilo je ovaj san kao san o islamu. Vidjevši me u stanju traženja i preispitivanja svog postojanja, rekli su mi da slijedim taj san. I to sam uradio. Počeo sam da čitam o islamu i ubrzo sam uzgovorio šehadet.
 
Postao sam bolja osoba 
 
Nakon šehadeta naučio sam da obavljam pet dnevnih namaza. U Kur’anu i hadisima sam našao odgovore na svoja pitanja, o svom postojanju i pravoj svrsi ovog života. Našao sam mir i zadovoljstvo u svom obožavanju Boga. Postao sam i bolja osoba, postao sam tolerantniji. Prije nego što sam postao musliman nisam mnogo volio strance, ali saznajući o raznolikosti muslimanske zajednice, odrekao sam se svakog djelića rasizma koji je još ostao u meni. Ostavio sam svoj stari život u šou biznisu.
 
Posjeta Allahovoj kući 
 
Odlazak na hadž i umru bili su nevjerovatna iskustva za mene. Vidjeti ovu prelijepu raznolikost ljudi koji svi obožavaju Boga bilo je zapanjujuće. Razmišljanje o historiji čovječanstva, od prvog poslanika Adema, poslanika Ibrahima, oca tri glavne svjetske religije, i našeg voljenog poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, bilo je zaista ponizno. 
 
Za one koji još traže: pogledajte u nebo. Pogledajte ovu nevjerovatnu kreaciju. Pogledajte kako je sve savršeno stvoreno. Slušaj svoje srce i naći ćeš Boga. Naći ćeš islam. Naći ćeš svrhu u ovom životu. I naći ćeš mir koji ti je potreban. 
 
Aboutislam.net
Prevod: N-UM portal
 
 
 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta