Pokajnici

Od rap-a do upute

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Shaheed “Damian” Williams odrastao je kao kršćanin i jurio je za slavom kao reper prije nego što je postao musliman. Prošli su dani Damiana Williamsa koji je trčao sa svojim kolegama reperima, tražeći slavu, žene i imidž hip-hopa. Promjenio je imidž, ima kovrčavu bradu i sa suprugom uči arapski kako bi mogli zajedno čitati Kur’an.

Williams, koji sada nosi ime Shaheed, prešao je na islam, religiju koja mu je donijela osjećaj istine i smjer koji kršćanstvo niti odgovori drugih religija nisu pružili, rekao je. Sada povremeno drži govor u Muslimanskom društvenom centru u sjevernoj Wichiti kao jedan od otprilike 5000 muslimana u području Wichite.

Njegovo otkriće islama počelo je s njegovom kolekcijom stripova iz djetinjstva, rekao je. Kao božavatelj “X-Mena”, Williams je saznao za lik “Thor”, tvz. ‘boga’ groma iz nordijske mitologije. To je proširilo njegov pogled na svijet i religije izvan njegove nedjeljne škole i grupnog odgoja mladih u crkvi St. Paul AME u Wichiti. Kad je bio u srednjoj školi, jedan član mu je rekao za stih u starom zavjetu koji zabranjuje konzumiranje svinjetine. Williamsa je to iznenadilo i povećalo njegovu znatiželju za Bibliju. Kasnije je pronašao stihove o poštivanju subote, za koje također nije mislio da ih kršćani poštuju. Do sredine srednje škole rekao je ocu da više neće ići u crkvu. Postao je agnostik. Njegova strast postala je ‘Flatland Brigade’, lokalna grupa od oko osam repera, koji su nastupali na zabavama.

“Pilo se mnogo alkohola, bilo je drskog ponašanja i pričalo se o ženama. Životni stil koji odiše arogancijom, rekao je.

“Prezirem takvo ponašanje, to ne znači biti muškarac. Oni misle da je biti u bandi ili imati pištolj,otići u zatvor ili maltretirati ženu, oličenje muškarca.”

 Williamsov stariji brat ispričao mu je o ‘Naciji islama’, kontroverznom pokretu nekih afroameričkih muslimana. Williamsa to nikada nije zanimalo. Kolega reper koji je prešao na ortodoksni islam razgovarao je s Williamsom o vjeri. Williams je počeo ozbiljno proučavati islam i ubrzo je bio uvjeren njegovim učenjem da postoji jedan Bog kojem se može moliti bez posrednika. Divio se bliskosti među braćom i sestrama u islamu unatoč njihovim nacionalnim i kulturnim razlikama.

Bila je to religija strukture za koju je znao da mu je potrebna. Religija koja ga je učila poslušnosti i pokornosti Bogu, Svemogućem, i Njegovom zakonu. Bio je uvjeren islamskim učenjem da ljudi trebaju biti odgovarati Bogu, Svemogućem, za svoja djela. “Kršćanska ideja o razapetom Isusu Kristu koji snosi grijehe u ime ljudi, oslabila je osobnu odgovornost…”, rekao je, dodavši – “Nema besplatne vožnje, za razliku od kršćanskog učenja o milosti i grijehu.”

Tjednima bi Williamsov prijatelj pitao je li spreman prihvatiti islam. Konačno, 1996. godine, u dobi od 19 godina, Williams se susreo s lokalnim imamom. Nakon razgovora s njim i pitanja koja je Williams pitao, on je posvjedočio. Soba puna muškaraca sada je postala soba braće koja su dolazila jedan po jedan da ga zagrle i čestitaju. Okupao se kad se vratio kući kao što je običaj. Ipak, iako je bio svjestan da je islam istina, prošle su tri godine, prije nego što je počeo živjeti takvim načinom života.Zasitio sam se anksioznosti zbog načina na koji mi se život odvijao , rekao je,…nikad ne znaš koji će ti dan biti posljednji.”

Slušao je više snimke predavanja, čitao knjige i prisustvovao događanjima u džamiji, ponekad je ostao tamo preko noći kako bi se molio i meditirao. Kao musliman, znao je da je promiskuitet pogrešan i želio se oženiti i osnovati obitelj.  Razgovarao je s nekoliko žena o braku, uključujući bivšu kolegicu Nicole Childers, koja je često bila na zabavama na kojima je repao. Ona je također spoznala islam  godinu dana nakon njega. Zaprosio ju je u utorak, a u subotu su se vjenčali. Prihvatila je njegov mehr od svega 200 dolara, te srebrnu ogrlicu. Tijekom vjenčanja koje je bilo skromno i intimno, nije razmijenjeno čak ni prstenje.

Danas imaju troje djece od 3 godine, a Williams radi kao kontrolor stanja vodomjera za grad Wichita. Hip-hop život je nestao. Polica za knjige puna islamskih knjiga i Kur’an su mu ovih dana u fokusu.

Islam ima odgovor na rasizam, diskriminaciju, feminizam, pobačaje, visoku stopu ubojstava i prodaju droge, jer pokušava pokazati ljudskim bićima kako živjeti svoje živote na najbolji i ispravan način.”, rekao je.

Izvor: www.islamweb.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta