Ramazan

Šta da radi onaj ko nije u stanju postiti ramazan? / Post i otkup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

1. Šta da radi onaj ko nije u stanju postiti ramazan?

PITANJE: Dragi moj brate, pitanje glasi: “Osoba koja nije u stanju da posti (ramazanski post) tj. zdravstveno je ugrožena zbog nedostatka tekućine, nesvjestica, problema s probavom (odnosno potpuno začepljenje itd.), ali je uspjela da naposti svaki dan kad je dan bio kraći i lakše je naravno postiti. Šta sad da se uradi? 

Da li da plati siromahu obrok za svaki dan posta, ili da naposti kad je u mogućnosti (zimski period, kraći dani) ako se bude živo i zdravo, ili nešto treće, ili možda obadvoje gore navedeno? Doktorova preporuka prošli ramazan bila je da ne posti, jer joj je potrebna tekućina da bi se problemi ograničili na normalu, jer bez hrane i nekako se može, al’ kad je tekućina u pitanju, onda se s tim nije igrati. Možda je potrebno napomenuti da se osobi bliži 60-ta godina.

ODGOVOR: Ve alejkumus-selamu ve rahmetullahi ve berekatuh! Zahvala pripada Allahu. Na osnovu stanja kojeg ste spomenuli i doktorove preporuke (pod uslovom da je pouzdan i stručan), spomenuta osoba nije obavezna da posti u ramazanu ako to nije u stanju da zravstveno podnese ili se boji pogoršanja zdravlja, nego je obavezna te dane napostiti kada bude u mogućnosti, prije idućeg ramazana, inšallahu te’ala.

Dokaz za to su Allahove, dželle šanuh, riječi: “Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka ga u postu provede, a ko se razboli ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti, – Allah želi da vam olakša, a ne da poteškoće imate -, da određeni broj dana ispunite,… (El-Bekare, 185)

Tj. dane koje ne bude postila radi bolesti (u njenom slučaju cijeli mjesec) napostit će kada bude mogla. Postit će onako kako bude u stanju. Nije obavezna te dane napostiti uzastopno (kao što se posti u ramazanu) i nema smetnje da pravi veće vremenske prekide. Time je uradila ono što Allah, azze ve dželle, zahtjeva od nje i ne snositi nikakav teret, niti odgovornosti, niti je grješna.

Allah je rekao: Allah nikoga ne opterećuje preko mogućnosti njegovih… (El-Bekare, 286)

Naprotiv, biće nagrađena za njen nijjet (namjeru) i ima potpunu nagradu kao kada bi postila u ramazanu, s tim da joj savjetujem da iskoristi ramazan za druge vrste ibadeta, kao izučavanje korisnog znanja, noćni namaz (teravija), učenje Kur’ana, dobrovoljna i obavezna sadaka, pripremanje iftara za postače, spajanje rodbinskih veza i sl.

Što se tiče hranjenja siromaha, to nije obavezna, nego je taj propis vezan za djedove i nene koji više nisu u stanju da poste, te za bolesnike koji ne mogu ili ne smiju da poste a ne nadaju se ozdravljenju. A spomenuta osoba, hvala Allahu, za sada je u stanju te dane naposti kada su dani kraći, u zimskom periodu, i to je ono što je obavezna.

Molimo Allaha, azze ve dželle, da joj olakša iskušenje, nagradi je za sabur (stpljenje) i da nas sve zajedno poživi na dobročinstvu i bogobojaznosti. Molimo Ga, Uzvišenog, da nas, iz Svoje velike blagodati, počasti dočekom mjeseca ramazana i olakša nam u njemu činjenje ibadeta, primi naše dove i ukabuli dobra djela. Amin!  Allah, dželle šanuh, najbolje zna.

Hfz Amir I. Smajić

________________________________

2. Post i otkup

PITANJE: Esselamu alejkum, moje pitanje glasi kako da se odužim za post (ne postim zbog teške bolesti koja je neizlječiva), pa da li je bolje da platim u visini sadakatul fitr-a po danu ili da dam u hrani tj. da kupim brašna, riže, i dam npr. u islamski vrtić ili jednoj siromašnoj osobi krajem ramazana? Šta se sve od hrane može darovati na ime fidije i da li prlikom davanja trebam da napomenem osobi za šta joj dajem i postoji li neka dova tj. nijet.? Ja sam jako mlada i, inšallah, vas će mi savjet pomoći koliko da godišnje izdvajam kada je u pitanju fidija.

ODGOVOR: Alejkumu Selam. Onaj koji nije u mogućnosti da posti radi bolesti ili starosti i ne nada se da će moći u budućnosti da posti, dužan je da za svaki dan propuštenog posta (29 ili 30 dana shodno ramazanu) nahrani po jednog siromaha hranom ( približno jedan kilogram i po) koja je karakteristična za podnevnje u kojem živi (pšenica, riža i slicno): ”Onima koji ga jedva podnose – otkup je da jednog siromaha nahrane.”( Bekare 184).

Kako se da vidjeti Kurànski ajet je ograničio otkup za nepoštenje na siromaha i nije dozvoljeno da se daje nekome mimo njiha. Može se otkup dati u početku mjeseca ramazana ili u njegovoj sredini ili na kraju ili poslije ramazana i može se dati odmah za sve dane ili pojedinačno i može se dati siromasima čiji broj odgovara ne poštenim danima ili manje od toga ili jednom siromahu jer se broj ne uslovljava, već je važno da se dadne obavezna količina hrane.

Islamski učenjaci kažu da je najbolje dati siromahu otkup u obliku sirove hrane jer će na taj način moći da se sa njom najviše okoristi kao što je prodaja, poklon i slično iako je određeni broj učenjaka dozvolio da se pripreme obroci i nahrane siromasi iako je na taj način siromah ograničen na jelo i ne može ga koristiti u druge svrhe. Također je najispravnije dati hranu ili nekoga opunomoćiti da kupi hranu (dati mu novac da kupi hranu) i dadne siromahima. Nije potrebno napominjati da je fidija niti treba neki odredjen nijet. Allah najbolje zna.

Molim Uzvišenog Allah da vam olakša!

Mr Osman Smajlović

 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta