Sihr i džinni

Odlazak žene na rukju

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Rezime propisa odlaska na rukju (liječenje učenjem kur’ana) kod osoba suprotnog spola
 

Žena koja ima potrebu da joj se uči rukja treba da zna da je nabolje da sama sebi uči rukju, da se čuva i štiti učenjem dova i zikrova, redovnim obavljanjem namaza, učenjem kur’ana, dovama, da se čvrsto vezuje za svoga Gospodara i da se oslanja na Njega. Ako sama ne zna, ili nije u stanju da sama sebi uči rukju, treba da joj rukju uči muška osoba koja joj je mahrem. Osoba koja sa njom trajno ne može stupiti u brak. U ovoj situaciji žena može da se osami sa učačem rukje, on ima pravo da joj stavi ruku na čelo prilikom učenja rukje, i ne mora tijelo žene u potpunosti da bude pokriveno.

Ako ne postoji takva osoba, tada će tražiti da joj rukju uči stručna ženska osoba. Pošto se sa ženskom osobom može osamiti i ne mora paziti na pokrivanje tijela kao pred muškarcem koji joj nije mahrem. Ako ne može sama sebi učiti rukju, niti to zna niko od njenih mahramu, niti ima stručna ženska osoba, tek tada će tražiti učenje rukje od muškarca koji joj nije mahrem.

U ovoj situaciji da bi odlazak bio validan treba da se ispune sljedeći uvjeti:
 
1- Da je učač rukje moralna i bogobojazna osoba, ispravne akide i vjerovanja.
 
2- Da se žena ne osamljuje sa učačem rukje:
– Da žena bude u pratnji mahrema.
– Ako nema mahrema da sa njom bude ženska osoba kako ne bi dolazilo do osamljivanja sa učačem rukje.
 
3 – Učač rukje ne smije na bilo koji način da dodiruje tijelo žene kojoj uči rukju, ako nije mahrem toj osobi. Zabranjeno je otići na rukju kod muške osobe koja nije mahrem ženi koju liječi ako se zna da će učač tokom rukje doticati tijelo žene kojoj nije mahrem.
 
4- Tijelo ženske osobe kojoj rukju uči muška osoba koja joj nije mahrem tokom rukje u potpunosti treba da bude pokriveno. Pa čak i dodatno stegnute odjeće kako se tokom reakcija prilikom rukje ne bi šta od ženskog tijela otkrilo.
 
Ovo je rezime onoga što su učenjaci ummeta spomenuli u svojim fetvama i odgovorima u pogledu ovog pitanja
 
Mr. Peziće Elvedin
____________________________
 
Najtanji led u procesu rukje je kontakt sa ženama
 
Hvala Allahu svakim danom sve je više povjerljivih osoba koje su dio svog vremena žrtvovali da bi drugima pomagali, u ovom slučaju je to učenje rukje, ispravno liječenje učenjem kur’ana. Smatram da su takve osobe posebne. I da je to jedan veliki vid borbe na Allahovom putu. Naročito, ako znamo koliko je onih koji narod truju zapisima, hamajlijama, sihirima.
 
Ostaje da učač rukje treba da bude posebna osoba. Na posebnom stepenu bogobojaznosti i predostrožnosti. Allah njegovim sebebom liječi druge ljude. Nažalost, dobio sam više provjerenih informacija kako su se neke osobe u tom zanimanju pogubile. Počele dobro zloupotrebljavati posao kojeg obnašaju. Sa mnogo šerijatski prekšaja u tom svom zanimanju.
 
Najtanji led tog zanimanja je odnos prema suprotnom spolu. Dodir žene kojoj se uči rukja, dopisivanje sa istom, učenje rukje bez prisustva mahrema, samo su neke od grešaka u ovom polju. Svega spomenutog učač rukje mora se dobro paziti. Osoba koja krene putem učenja rukje treba da zna da je na udaru šejtana, a znamo da je Poslanik, alejhi selam, potvrdio da je baš žena jedno od najvećih iskušenja ovog ummeta. Osobe koje trebaju rukju, neka dobro provjere ko je osoba kod koje će otići na tretman. Kakva iskustava drugih osoba su sa tim učačem.
 
Mr. Peziće Elvedin
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta