Odgovori

Opsjedaju ga loše misli pa se boji da ga šejtan ne udalji od vjerovanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Molite za mene da me Allah učvrsti u ispravnoj vjeri, jer sam iskušan šejtanovim spletkarenjem. On pokušava, koliko god je moguće, promijeniti mi vjeru, moje pouzdanje u Gospodara i u mene samog. Tako mi Uzvišenog Allaha, suočavam se sa poteškoćama za koje niko ne zna, osim moj Uzvišeni Gospodar. Šejtan pokušava istrgnuti moje vjerovanje iz srca i uvući me u nevjerstvo i zabludu. Utječem se Allahu, čak je počeo sa formiranjem mog karaktera, ponekad izgovara šehadet, odnosno upotpunjuje ga zajedno sa mnom, navraća me da sumnjam u namjere ibadeta, poput namaza, tako da zajedno sa mnom obavlja namaz, upropaštavajući ga konstantnim došaptavanjem.

Uči sa mnom El-Fatihu, zatim na sjedenju (etehijjatu) i također sa mnom predaje selam. Što se tiče mog vjerovanja, u vrlo teškom sam položaju, bojim se da šejtan ne ostvari svoj cilj navodeći me na razmišljanje ili na činjenje širka prema Uzvišenom Allahu, a, isto tako bojim se da slično ne učini i sa svakim muslimanom, navodeći ga da skrene s Pravog puta ili da se oda nevjerstvu. Stoga mi pomozite kako bih se izbavio iz ove nedaće.

Odgovor: Zahvala pripada Uzvišenom Allahu.

Poštovani, nemoj se brinuti, jer je situacija mnogo lakša od toga kako si je ti predstavio. Ono s čime se suočavaš izgleda poput sjenke koja se povećava dok ne prekrije zid, jer je izvor svjetlosti varljiv, a da je postavljen u ispravan položaj, sjenka bi imala svoju prirodnu veličinu. U oba slučaja sjena nije toliko moćna, bez obzira na to da li se uvećala ili smanjila. Tvoj slučaj ne premašuje ovu sjenu, zato ne brini! Šejtan ti ne može oduzeti vjerovanje, jer samo je Allah Taj Koji daje i oduzima, i ako te On sačuva, niko ti ne može učiniti ništa loše.

Ako želiš da se izbaviš od ovih zastrašivanja koja ti šejtan nameće, moraš osnažiti svoje srce i pridržavati određenih stvari. Traži utočište kod Uzvišenog Allaha kad god ti to na um padne, nemoj posustati, jer će šejtan sigurno biti pobijeđen i neizbježno će pobjeći. Uzvišeni Allah je obećao: “A kad šejtan pokuša da te na zle misli navede, ti zatraži utočište u Allaha, jer On, uistinu, sve čuje i zna sve.” (Fussilet, 36.)

Izbjegavaj ova došaptavanja, nemoj nikada o njima razmišljati niti u njima biti, ne prepuštaj im se i ne odgovaraj na bilo koje pitanje i na bilo kakvu sumnjičavost koja ti je predočena. Nemoj da podlegneš bilo kakvim prijetnjama ili šejtanovom zastrašivanju nevjerovanjem, zabludom i Vatrom. A znaš li zašto? Zato što takva zastrašivanja nemaju nikakvu težinu u vrednovanju tvoga vjerovanja, jer ništa se od toga neće ostvariti. Ona izgledaju kao zastrašujuće scene na ekranima koje ne mogu povrijediti gledaoca, jer kada se ekran ugasi, time se završava sve.

Upotpuni svoje vrijeme, svoje misli i srce korisnim stvarima. Druži se s odabranim ljudima, jer možda si usamljen i imaš dosta slobodnog vremena, a šejtan ne dolazi čovjeku koji je zauzet.

Upućuj dove noću i danju, jer Allahov lijek kad dođe, ne napušta bolesnog dok ga ne izliječi.

Spominji Allaha, dž. š., što češće i noću i danju i kad god se ukaže prilika, jer najbolji štit da se čovjek sačuva i zaštiti sebe od neprijatelja jeste što češće spominjanje Uzvišenog Allaha (zikr) onako kako je to potrebno.

Pored ovog lijeka koji se ogleda u snažnom vjerovanju, neophodno je da posjetiš doktora, specijalistu, jer za opsesivno-kompulzivan poremećaj postoje i lijekovi koji su, uz Božiju pomoć, korisni. Ukoliko se primjenjuje imanski i medicinski tretman, uz Allahovu dozvolu, veće su šanse da ćeš se izliječiti.

Stoga, ako prihvatiš ove savjete, ustraješ na njima i uložiš trud, tvoje stanje će se konstantno popravljati, iz sata u sat, sve dok se potpuno ne izliječiš, i to nakon nekoliko dana, uz Božiju pomoć. Neka te Uzvišeni Allah učvrsti u vjerovanju, izliječi te i podari ti oprost. Allah najbolje zna.

Izvor: www.islamqa.info /minber.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta