Savjeti

Ostavila me djevojka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Imao sam djevojku s kojom sam se zabavljao 8 mjeseci, voljela me je i ja sam nju volio, međutim učinio sam ružno djelo prema njoj, prevario sam je s drugom, što je ona saznala i prekinuli smo našu vezu zbog toga. Sada mi je jako žao zbog toga, sve sam pokušao, nudio joj brak, ali ona ne želi nikakav daljnji kontakt. Svaku noć kad klanjam molim Allaha da mi je vrati, jer stalno mi je u mislima i ne mogu nikako da je zaboravim. Osjećam da počinjem padati u depresiju, zatvaram se u sebe. Šta da radim, šta da učinim?

SAVJET: U vezi djevojke koju spominješ i ružnog djela koje si počinio, moram ti kazati da si najviše pogriješio prema sebi i moraš se Allahu pokajati za to djelo. Dalje, pošto si već, kako kažeš, sve pokušao, ne znam ima li smisla da i dalje pokušavaš. Razumijem da si zaljubljen, ali znaj da čovjek ponekad nešto voli a ono nije dobro za njega, a ponekad mu je krivo zbog nečega što mu se desi ili što propusti, a ono ispadne dobro za njega. Budi uvijek svjestan da Allah najbolje zna šta je dobro za nas.

Uzvišeni Allah kaže: „Možda nešto što nevolite ispadne dobro za vas, a možda nešto što volite ispadne zlo po vas. Allah zna, a vi ne znate.“ (Sura el-Bekara, 216) Stoga imaj povjerenja u svoga Gospodara i ono što ti je odredio, i umjesto da se prepuštaš mislima o toj djevojci, moli Allaha da ti podari suprugu koja će ti biti radost i potpora na putu islama i pokornosti Allahu, kao što nas Uzvišeni Allah uči kada kaže: „I oni koji govore: ‘Gospodaru naš! Podari nam u ženama našim i potomstvu našem radost očiju, i učini nas uzorima za bogobojazne.‘“ (el-Furkan, 74)

Iskreno se nadam da si samo malo potišten, a da se ne radi o depresiji. Savjetujem ti da se posvetiš svome Gospodaru i prioneš učenju i izučavanju Kur’ana i islama. Pronađi snimke učenja Kur’ana i slušaj ih umjesto muzike, te često uči dovu koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, preporučivao svakome koga tište brige i tuga: „Allahu moj, ja sam Tvoj rob i sin Tvoga roba i robinje, moja sudbina je u Tvojim rukama i podložna Tvojoj mudrosti, a Tvoja presuda o meni pravedna je. Molim Te svim Tvojim imenima kojima Si Se nazvao, ili ih objavio u Svojoj Knjizi, ili ih podučio nekog od Svojih stvorenja, ili ga ostavio tajnim i skrivenim od Svojih robova, da Kur’an učiniš proljećem moga srca, svjetlom mojih prsa, onim što će me mojih briga riješiti i tugu i potištenost od mene odagnati.“  (Hadis bilježi Ahmed, Ibn Hibban i el-Hakim. Albani ga je ocijenio sahihom)

Na kraju, ašikovanje u islamu je zabranjeno, a iz tvog primjera možemo vidjeti šta se iz toga može izroditi, kakvu štetu insanu može napraviti i kroz kakve tegobe poslije mora prolaziti. Traži sebi djevojku za brak i ne ustrajavaj svjesno u grijehu, jer nema bereketa u haramu i sasvim je sigurno da posljedice grijeha sustignu čovjeka. Allah ti dao svako dobro!

Savjet pružio: Abdullah Nasup

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta