Brak i islamska porodica

Otvoreno pismo svakom bratu koji želi da mu brak bude ovodunjalučka džennetska bašta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Činjenica je da svakodnevno imamo sve veći broj porušenih brakova ili onih koji su samo “fiktivni”, odnosno koji se svode na preživljavanje jednog pored drugog, a nikako života u kojem se dijeli bračna zajednica…

A žene imaju isto toliko prava koliko i dužnosti, prema zakonu, ali muževima pripada prvenstvo nad njima za jednu razinu.” (El-Bekara, 228)

Cijenjena braćo!

Ovim pismom obraćam se svima vama počevši od svog babe, rođenog brata i sina, pa nakon toga i svima drugima kojima želim ulazak u Džennet bez polaganja računa i ništa manje od toga. Neki od vas teško prihvataju savjet ženske osobe, ali vas podsjećam da su ga prihvatali i tražili i bolji od vas, pa se ne oholite nad dobronamjernim pozivom u Džennet. Ženski mozak ti ne možeš poznavati bolje od žene, isto kao što muški mozak ne poznajem ja bolje od tebe. Činjenica je da svakodnevno imamo sve veći broj porušenih brakova ili onih koji su samo “fiktivni”, odnosno koji se svode na preživljavanje jednog pored drugog, a nikako života u kojem se dijeli bračna zajednica. Zbog svega toga moramo zajednički raditi na uspostvaljanju reda na Zemlji, prihvatajući vlastite odgovornosti i ulažući maksimalne napore pojedinačno i zajednički kako bi se vratila slika romantičnog islamskog braka u kojem su živjeli naši čestiti prethodnici, koji su imali puno teže uvjete za to.

Na prijedlog mnogih sestara, a moram priznati i braće među kojima su najučeniji, pišem o stvarima koje supruga želi od svog muža u cilju što ljepšeg braka u kojem dva insana treba da se smire jedno uz drugo i ostare zajedno u dobru i u zlu, kako nam je kazao naš Uzvišeni Allah:
I jedna od Njegovih znakova jeste i to da On za vas, od samih vas, žene stvara, da se uz njih smirite i što između vas uspostavlja ljubav i samilost. U tome, zbilja, ima znakova za jude koji razmišljaju!” (Er-Rum, 21)

Nekoliko smjernica za uspješan brak

– Supruga voli da se prema njoj muž ponaša sa poštovanjem i samilošću, a jako je vrijeđa kada se muž nad njom oholi i ističe svoju muškost, posebno u društvu (njegova familija, njena familija, javno mjesto).

– Supruga voli da se njen muž za nju sređuje kao što se i ona za njega sredi i namiriše. Ona također voli i da on primjeti i pohvali njen trud, što će sigurno rezultirat još boljim. Najčešći uzrok zahlađivanja odnosa među supružnicima i problema u intimi dolazi upravo zbog muževog zanemarivanja lične higijene prilikom prilaska supruzi. Ukoliko se desi da suprug vodi računa o svom izgledu, higijeni, mirisu samo prilikom izlaska iz kuće, tada se supruga osjeća poniženom.

– Supruga voli da joj se muž obraća najljepšim riječima, tepajući joj i umiljavajući se, jer to je put ka povećanju njene ljubavi. Kako si znao da je zavodiš prije braka, najpreče je da to radiš danas kada ti kuha, pere, odgaja tvoju djecu, čini dobročinstvo tvojim roditeljima.

– Iako muškarci ne trebaju da traže dozvolu za izlazak iz kuće, ipak znaj da ona treba da bude tvoja supruga sa kojom se dogovaraš oko svojih svakodnevnih aktivnosti, planova, i koja treba da zna u svakom trenutku gdje se njen muž nalazi. Ona će sigurno tako daleko više poštovati svog muža i uvažavati njegove odluke, nego ona koja živi vojnim režimom u kojem vlada atmosfera “naredbi i zabrana”.

– Tvoja supruga u svakom mjesecu prolazi kroz jedan period koji je veoma neugodan za ženu, kako ga je opisao Allah, i tada je razdražljiva i trpi bolove, veliki teret zbog hormonskih procesa u ogranizmu, pa sebi nemoj dozvoliti da budeš onaj koji otežava, već budi onaj koji olakšava. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u tom periodu bi se periodu intimno približavao svojim suprugama, bez snošaja, kako nam je prenijela Aiša, radijallahu anha,i nije svojim suprugama uskraćivao nježnost i pažnju kao što to mnoga današnja braća rade udaljavajući supruge potpuno od sebe kao da slijede Kineze, a ne Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem!

– Uvaženi brate, znaj da i tvoja supruga ima potrebu kod tebe i nemoj sebi dozvoliti da je odbijaš u postelji ili izbjegavaš jer će to kod tvoje životne saputnice ubiti samopouzdanje i izazvati sumnju koja će sigurno uskoro rezultirati hladnoćom i netrpeljivošću.

– Supruga voli nježnost, jer su njene emocije više izražene, i sa malom sitnicom možeš da je i usrećiš i slomiš. Ne zaboravi da je ona stvorena od krivog rebra i baš takva je tebi data u emanet da je čuvaš.

– Ukoliko želiš da se tvoja supruga lijepo odnosi prema tvojim roditeljima i familiji, budi od onih koji se lijepo odnose prema tazbini jer i njena rodbinska veza je okačena o Allahov Arš kao i tvoja i nemoj sebi dozvolit da budeš od onih nesretnih koji su uzrok kidanja rodbinskih veza!

– Možda tvoji mišići i zaostali džahilijet podižu tvoj adrenalin, pa se usudiš da svoju silu pokazuješ nad nježnim bićem koje smiruje tvoje strasti, ispunjava tvoje potrebe, odgaja tvoju djecu, održava tvoj dom, pokriva tvoje sramote… U tom slučaju, znaj da ti se loše piše, jer iako ona o tome šuti, meleki zapisuju svaki tvoj dodir, svaku njenu suzu i uzdah i siguran budi da ćeš još na ovom svijetu osjetiti silu jačeg, a tek šta te na ahiretu čeka kada će šukavi ovan naplatiti svoj hak od rogatog!

– Ti si pastir svoje porodice, pa nemoj dozvoliti da se tvoja supruga i djeca žaloste kada te vide kako se vraćaš kući, a odahnu kada iz nje izlaziš. Istina je da ti radiš i trpiš poslodavca i mnoga iskušenja na poslu, ali i tvoja supruga u tvom odsustvu trpi tvoju djecu, možda familiju, i ulaže veliki napor čekajući te kod kuće.

– Cijenjeni brate, imaš puno više mogućnosti da učiniš vaš brak zanimljivim i spasiš ga od monotonije nego što to ima supruga, pa se potrudi da vam svaki dan bude drugačiji, ljepši. Neka vam svaki dan bude poseban kao da je posljednji, jer onaj posljednji će iznenada doći, pa dobro pripazi koje će to zadnje djelo biti prema tvojoj supruzi. Allah je dao u emanet tebi suprugu da o njoj vodiš računa, ne samo po pitanju njene vanjštine i forme, nego i po pitanju njene unutrašnjosti (osjećanja). Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, na smrtnoj postelji muškarcima je u oporuku ostavio žene, a ne ženama muškarce, pa se ozbiljno odnosi prema tom emanetu.

– Ukoliko si svojoj supruzi uskratio zarađivanje, znaj da ti je najpreča sadaka ona koju podijeliš vlastitoj porodici, pa te molim u ime Allaha da od svoje plate daješ jedan dio kao poklon supruzi kako bi ona imala vlastita sredstva kojima će činiti samostalno dobra djela ili ispunjavati svoje lične potrebe o kojima se ustručava sa tobom razgovarati, a koje su brojne. Ona doprinosi svakodnevno, a ne mjesečno, u tvojoj kući, pa te molim da je za to nagradiš, jer će joj biti još draže da se više trudi.

– Uvaženi moj brate, nemoj da daješ prednost u slijeđenju tradicije nad slijeđenjem sunneta, jer Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pomagao svojim suprugama u svakodnevnim kućnim poslovima. Sam sebe je služio i nije bio “papučar” zbog toga, već je pokazao ljepotu islamskog odnosa prema ženi, čemu se dive i njegovi najveći neprijatelji do današnjeg dana. Neka tvoje komšije vide kako izgleda muslimanski “muškarčina”!

O vođo muslimanskog džemata zvanog porodica, učini svoju kuću ovodunjalučkom džennetskom baštom, povodeći se za našim najboljim učiteljem Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, koji je bio najboljeg ahlaka, a tvoj naljepši ahlak zaslužuje tvoja porodica, pa tek onda ostali! Odnosi se prema svojoj supruzi kao prema sestri muslimanki kojoj želiš olakšati put do Dženneta i kojoj ne želiš da završi u džehenemskoj vatri, jer možda će ti sutra prestati biti supruga, ali sestra po najčvršćoj vezi i dalje ostaje. Sreća i stabilnost tvoje supruge u tvom je interesu jer ona ti odgaja djecu.

Zbog dužine teksta nisam u prilici navesti ajete i hadise koji potkrepljuju navedene činjenice, ali kome je potrebno, lahko ćemo to urediti.
Također, iz istog razloga nisam u mogućnosti da navedem i druge značajne stavke, ali ih sve možemo staviti pod lijep ahlak koji je obaveza svakog muslimana. Uskoro će uslijediti, inšallah, još jedno pismo upućeno sestrama, zato molim da se unaprijed ne traže dopune i iznošenje mnogobrojnih grešaka koje su svakako prisutne kod mnogih sestara. Najbolji način da mijenjamo naše stanje i uspostavljamo red na Zemlji jeste da prihvatamo savjete i klonimo se rasprava, jer svi želimo jedni drugima da se sastanemo u Džennetul-Firdevsu i da se Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ponosi nama.

Molim Uzvišenog Allaha da nam se smiluje i pomogne nas na putu do Dženneta, a da ovo moje pismo bude iskren nasihat upućen radi Allaha onima koje u Njegovo ime volim i kojima želim i ljepše nego samoj sebi! Allahumme amin!

Nađa Dizdarević 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta