Ishrana i zdravlje

Patite od prehlade ili umorni ste i bezvoljni – izlječite se pomoću posta!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko imate manjih zdravstvenih problema, problema s produktivnošću ili primijetite da vam je život postao haotičan, nudimo vam jednostavan savjet iz riznica Kur’ana i sunneta: ispostite jedan dan dobrovoljnog posta (najbolje ponedjeljak ili četvrtak jer je to sunnet Muhammeda, a.s.,), i uvjerit ćete se koji efekat post ima na ‘resetovanje’ vašeg života i povratak u normalu. Post od jednog dana je izvanredno sredstvo prevencije i liječenja prehlade, gripe i viroza. Poslušajmo savjet čuvenog nutricioniste Georgija Nazarova: „Kad osjetite simptome prehlade, to je pokazatelj da je organizmu potrebno obezbjediti odmor i omogućiti mu da se efikasnije i brže očisti. Tu je uloga posta i gladovanja nezamjenjiva. Iznenadit ćete se koliko će brže proći prehlada nakon sprovedenog posta i nekoliko dana ishrane samo na voću, suhom voću i napicima. Veoma često su samo 1-2 dana posta sasvim dovoljna da se riješite prehlade na zdrav i prirodan način, bez dodatnog trovanja organizma.“ (Izvor: Georgije Nazarov, Tajne pravilne ishrane, I tom, str. 146.)

Ovaj praktični i korisni savjet ukazuje na samo jednu u nizu zdravstvenih koristi koje čovjek ima od pridržavanja islamskih propisa, u ovom slučaju posta. Gladovanje opisano u njegovoj izvanrednoj knjizi „Tajne pravilne ishrane“ odgovara u potpunosti opisu islamskog posta, čak u mjeri da Nazarov savjetuje da se prekid posta vrši voćem i vodom, kao što je to činio naš Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem. Šejtan, l.a., vas može preplašiti postom, reći će vam da je teško postiti i da ćete imati veoma malo energije, ali vjerujte mi, ukoliko dobro isplanirate taj dan, post će vam povratiti izgubljenu energiju i volju za radom.

Muhammed Faris, osnivač portala Productive Muslim, nam nudi nekoliko praktičnih savjeta koji vam mogu pomoći da ‘produktivno’ postite:
– Odaberite koji ćete dan postiti (preporučujem ponedjeljak ili četvrtak jer je to sunnet Resulullaha, a.s.).

– Skoncentrišite se samo na post jednog dana, nemojte se odmah opterećivati mislima o tome da vam to treba biti redovna navika.

– Očistite vaš nijjet. Nemojte postiti radi toga biste izgubili kilograme! Postite kao znak vaše pokornosti Allahu i iz želje za Njegovom nagradom i oprostom.

– Noć prije posta, unaprijed isplanirajte sehur i iftar. Navijte alarm da vas budi najkasnije 45 minuta prije zore. Tokom dana zadržite pozitivan stav. Kad osjetite umor ili slabost, osvježite se pomoću abdesta ili kratkim snom od 10-20 minuta.

– Nakon prekida posta, ne zaboravite da zamolite Allaha, dž.š., da vam olakša post, da vam post preraste u naviku i da vam pomogne kako biste postigli uspjeh na dunjaluku i ahiretu.

Naravno, cilj posta mora prije svega biti Allahovo zadovoljstvo i približavanje Njemu, odgoj duše i liječenje od nepokornosti, dok su propratne zdravstvene koristi samo dodatni plus i nagrada vjerniku. Stoga i cilj ovog teksta jeste da se ukaže da se korist od pridržavanja islama vraća samom insanu, i da čovjek pored ahiretskih, ima i brojne dunjalučke, duševne i fizičke koristi.

Abdullah ibn Amr ibnul-As r.a. prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Post i Kur’an će se zauzimati za vjernika na Sudnjem danu. Post će reći: ”Gospodaru moj, ja sam mu uskratio jelo i odnos sa suprugom u toku dana, pa prihvati moje zauzimanje za njega!” A Kur’an će reći: ”Gospodaru moj, ja sam mu uskratio spavanje noću, pa primi moje zauzimanje za njega.” I Allah će prihvatiti njihovo zauzimanje.” (Hadis bilježi imam Ahmed, a šejh Albani ga je ocijenio kao sahih u djelu Sahihut-tergib, I/411).

Nedim Botić – saff.ba

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta