Odgovori

Pitanja i odgovori

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ova pitanja stigla su od jedne nase posjetiteljke. Mnogo je koristi u ovome za nas sve.

Esselamu alejkum,

Posjetila sam vasu web stranicu, i ovom bi je prilikom pohvalila, odlicna je. Posto vidim, da vam se mogu posatviti pitanja, nadam se za islamske učenjake (znaci da nosite odgovornost za moju primjenu vasih odgovora), ja imam 6 pitanja, pa vas molim ako mozete da mi ih odgovorite, naravno, ne šta lično mislite, nego me zanima, jedino, islamski stav. Dakle, zamolila bih vas ako mi na pitanja mozete odgovoriti: tačno (islamski), jasno i nedvosmisleno…

Imam 21 godinu i zivim sa roditeljima, studiram ekonomiju (menagement), i ubrzo trebam zavrsit fakultet. Jedino nam otac radi i finansira nas. Posto sam ja do prije 1 godine bila skoro samo po, imenu, muslimanka, sad sam pocela učiti o islamu…Moja pitanja su sljedeća:

1.) Vidjela sam da zena treba biti pokrivena (da ne smije hodat van svoje kuce u majici i pantalama). Buduci, da cu ja, kad zavrsim fakultet morat radit u nekoj firmi gdje postoje stroga pravila odijevanja (znaci nema pokrivanja nego – poslovno oblacenje) ili nikako jer je danas kao sto svi znamo posao – kao dobit na lutriji (mada je lutrija zabranjena). E sada, ako ja klanjam i postim, i činim dobra djela npr. posjecujem djecu bez roditelja u domovima i pomazem bolesnoj djeci (www.dobro.ba), pored sto sebe hranim naravno i pomazem svojim roditeljima, da li ce meni na Ahiretu (drugom svijetu) kad Allah bude vagao sta sam dobro a sta lose uradila, biti oprošteno sto nisam bila pokrivena, samo zato sto sam izabrala da budem menager u nekoj firmi jer ili to trebam radit ili živit od roditelja.

1.Odgovor:

Ve alejkisSelam ve rahmetullahi ve berekatuh,

Najprije jedna bitna opaska koja glasi:

Ja nikada nikome nisam dao svoj stav ili misljenje od kako odgovaram na pitanja, nego tragam i prenosim sta su uceniji od mene ili vijeca za fetve kazala o odredjenom problemu. Posto si tek krenula na put potrage znanja,nekad ces se mozda sjetit mojih rijeci i uvidjeti da nisu zlonamjerno napisane.

Najprije bih te zamolio da islam ucis pred ucenim ljudima, sistematski od temelja ka krovu, kako se nebi nasla u raskoraku vremena, fetvi i desavanja oko tebe. Nakon toga treba da znas da nema ucenjaka niti poboznjaka koji tebi niti bilo kome drugom moze dozvoliti rad opcenito, a bez mahrame pogotovo. Ono sto je Allah naredio ajetom 31., sure: 24 [An-Nur (Svjetlost)], vazi za sve zene do Sudnjega Dana:

“A reci vjernicama neka obore poglede svoje i neka vode brigu o stidnim mjestima svojim; i neka ne dozvole da se od ukrasa njihovih vidi išta osim onoga što je ionako spoljašnje, i neka vela svoja spuste na grudi svoje; neka ukrase svoje ne pokazuju drugima, to mogu samo muževima svojim, ili očevima svojim, ili očevima muževa svojih, ili sinovima svojim, ili sinovima muževa svojih, ili braći svojoj ili sinovima braće svoje, ili sinovima sestara svojih, ili prijateljicama svojim, ili robinjama svojim, ili muškarcima kojima nisu potrebne žene, ili djeci koja još ne znaju koja su stidna mjesta žena; i neka ne udaraju nogama svojim da bi se čuo zveket nakita njihova koji pokrivaju. I svi se Allahu pokajte, o vjernici, da biste postigli ono što želite.”

Osnova u islamu jeste da zena poput tebe se uda i vodi brigu o potomstvu i odgoju buducih generacija. Posto ti mozda to ne zelis, onda ces biti posluga drugima kako bi se dokazala i mozda nekada pred penziju ako je dozivis dobiti vecu platu, unapredjenje i laksi radni raspored. Nije tacno da moras raditi kao menadzer u firmi u kojoj bi druge radne kolege “parile oci” na tvome tijelu, slusale te pomno dok govoris ili prezentujes projekat.

Nije Allahov odabir da budes menadzer u firmi. Ima sigurno drugih i pogodnijih i manje upadljivih radnih mjesta, samo treba biti strpljiv i sacekati pogodnu priliku. Nikome od nas nije prostrta serdzada na poslu. Svako ko je zaposlen bori se i snalazi kako zna i umije da bi odrzao 5 vakata namaza.

Ti si se predala na samome startu, bez da pokusas bilo sta izmeniti na bolje, radi svoga licnoga dobra. Allah nam je u tom kontekstu lijepo pojasnio:

Sura Er-rad,12.ajet: “Allah nece izmjenuti stanje jednog naroda sve dok taj narod ne izmjeni ono sto se nalazi pri samim njima.”

Zapitajmo se sta i koliko smo ucinili da promjenimo stanje u drustvu na bolje? Ili jednostavno je lakse da se utopimo u zivotnu kolotecinu, krijuci se iza nekolicine dobrih djela, zapostavljajuci na ustrb istih NAJVECI FARZ za zenu koji se zove HIDZAB. Imenom se ne postaje musliman, nego izgovorom potvrdjivanjem i u praksi realizovanjem dva sehadeta koji glase:

“Svjedocim da nema drugog boga sem Allaha i svjedocim da je Muhammed boziji rob i poslanik.”

Lijepo je obici iznemoglu djecu, pomoci siromahe, to i jos vise islam zagovara i propagira, ali bez osnovnih islamskih i imanskih postulate nema uspjeha i napretka na ovome, niti nagrade na onome svijetu.

2.) Da li muž (žena) može biti stariji (mlađi), po islamu, od žene (muža), i koliko, najmanje i najviše, godina?

2.Odgovor:

Starosna dob nikada nije predstavljala ekvivalent psiholoskog i mentalnog napretka kod osobe. Imamo one koji na papiru imaju 15 god. ali sa istima mozes zrelo razgovarati, planirati i savjetovati se kao da im je 30 god. S druge strane imamo one koji su protracili godine svoga zivota ne znajuci u sta i kako su im protekle.

Poslanik a.s. ozenio je Hadidzu r.a., majku pravovjernih kada je imao 25 god. dok je ona imala 40 god. Niko ne moze osporiti validnost toga braka, a nama je to dovoljan pokazatelj da nema neke gornje niti donje granice ukoliko su partneri svjesni, razumni i zreli da stupe u bracnu zajednicu.

3.) Da li može postojati žensko-muško prijateljstvo u islamu, i kako ono izgleda (koje su granice)? Ovo vas pitam zato što ima nekih direktora (menadžera) i kolega, na poslu, koji iako zna da imate svog momka, želi biti ljubazan prema vama, i prijateljski i srdačno, se odnosi prema vama, jer mu nekad date savjet i razumijete ga u nekim situacijama. Znači, npr. da li je dozvoljeno, da ja odem samo sa njim na doručak ili da primim poklon od njega (parfem ili cvijeće), a imam svog momka, a on ima svoju curu?

3.odgovor:

Islam ne poznaje zensko-musko prijateljstvo, tako da o njegovom izgledu nije moguce govoriti. To je samo sejtanski prilaz putem kojeg se rusi validna bracna veza, tako da taj luksuz ne smije niko sebi svjesno dopustiti. U vrijeme Poslanika a.s. zene su se obracale muskarcima i pitale ga o bitnim serijatskim situacijama iskljucivo iza zastora, kako u napast ne bi dosao onaj ko ima bolesno srce.

Islam poznaje visezenstvo, koje je kuransko hadiskim tekstovima potvrdjeno. Ali na zalost danas je modern da direktor ili menadzer pored validne supruge ima i ljubavnicu s kojom bi uz ugodnu veceru razradjivao strategiju rada u buducnosti, dok bi supruga cekala povratak svoga odabranika do kasno u noc sa spremnom ukocenom vecerom, uzalud jer bi muz dolazio sit i napijen.

Te slobodne veze koje zapadni sistem zagovara islam je objedinio da onaj ko ima mogucnosti ozeni do cetiri zene, i nikako drukcije se ne moze posmatrati pojam prijateljstva.

4.) Molim vas da mi u opišete kako izgleda žensko prijateljstvo, u islamu. Znam da negdje na Internetu ima dijelom, ali mene zanima bas “sve” jer sam zivjela u svijetu, do nedavno, koji ima drugačiju sliku prema prijateljima – dakle sta zena treba reci svojoj prijateljici, da li je smije dodirnuti, da li pred njom moze biti u intimnom vešu, sta joj smije povjeriti?

4.Odgovor:

Danas u vremenu kada svakim danom sve je manje povjerenja, tesko se moze naci skupina onih koje mozemo okarakterisati kao “povjerljive osobe”. Vecina kontakata ili veza ili poznanstava zasniva se na principu “trebas mi-trebam te”. Onoga trena kada nam negdje zapne, onda kopamo i rukama i nogama da saznamo adresu doticne osobe kako bi se okoristili od iste, pravdajuci se nedostatkom slobodnoga vremena i prezauzetoscu kako nismo ranije mogli stupiti u kontakt, sto je cista laz. Duzna si dobro odmjeriti kome i sta ces kazati, kako se poslije ne bi kajala za receno ili povjereno.

Diranje osobe istoga spola je dozvoljeno samo u vanrednim situacijama poput bolesti, nesvjesti i sl. Sve preko toga ako je dodir sa strascu potpada pod lezbejstvo koje je islam strogo zabranio. Islam je definisao i opisao vjernice da su to osobe koje paze i vode brigu o svojoj cednosti u sto spade i pokrivanje dijelova tijela koji su sramotni. Sve sto ti kod sebe posjedujes ima i druga osoba,t ako da nema potrebe obnaziti se bezrazlozno pred drugim.

Ako je poslanik a.s. rekao za osobu koja namirisana prodje kraj skupine ljudi da je zinalucarka, sta reci za osobu koja ce sebe i svoje potomstvo odgojiti na principima neogranicenoga i bespotrebnoga otkrivanja tijela. Nije sve sto se nadje na netu susta istina kojoj treba da pristupis bez pogovora. Pisu i oni koji znaju i oni koji ne znaju.

Ne smijes kao udata osoba otkrivati “kucne tajne” i sve sto se desava u okviru tvoje porodice drugima ili sto suprug definise da se ne spominje “u drustvu”, ili da bude povod za razgovor uz jutarnju kahvu “razgovorusu”.

5.) Ako imate žensku platu kao ekonomistica i možete da rodite i hranite 2 djece, ali vi bi željeli samo jedno, da li je to grijeh – dakle ne imati drugo dijete, a od toga novca, sto biste hranili 2. dijete, da hranite neko dijete u domu za nezbrinutu djecu, znači da redovno (dok god imate platu – znači cijeli život ako Bog da na ovome svijetu) dajete od toga jetimima – djeci koja ne znaju šta je majčin zagrljaj (: , i uplaćujete za liječenje bolesne djece (www.dobro.ba), i ako nije to grijeh, da li je to veliko dobro djelo tj. zanima me da li je to najbolje moguće utrošen taj novac, što ste ga zaradili, ili ima neko bolje djelo da učinite sa tim novcem, i koje (Koje je najbolje, a koja dobra djela su skoro pa najbolja, da učinite s tim novcem)?

(Koliko ja znam, u Kur anu piše, ovako: Ako spasite 1 covjeka kao da ste cijeli svijet spasili.)

5.Odgovor:

Nigdje u islamu nijednoj osobi Allah nije zagarantovao potomstvo po zeljama. Allah iz svoje mudrosti nekome daje musku, nekome zensku djecu a nekoga ostavi bez potomstva. To nije lutrija pa kada zazelimo dijete ubacimo novcic ili zeton i dobijemo ga. Mladost je period kada insan ima najvise zivaca i elana za odgoj djece. U poznim godinama ophrve nas starost ili bolest pa nekada ni sebi ne mozemo obezbjediti osnovne potrebe a kamoli hizmetiti mladima koji su iz generacije u generaciju sa sve zahtjevnijim prohtjevima. Najbolje utrosen dinar je onaj kojim nahranis clana svoje obitelji, a pomazi i druge onim sto pretekne od osnovnih zivotnih potreba. Novac i trosenje imetka zavisi od situacije do situacije.

Kada je ratno stanje tada je novac najbolje utrositi na borbu na Allahovu putu. U miru je nekada to potraga za korisnim znanjem, ili hadzdz obaviti. Zavisno od situacije do situacije. Spasiti ljudski zivot jeste dobro djelo ali isto tako imati svoj evlad koji ce narasti i biti dobro odgojen na kuransko hadiskim principima je jos bolje. To dijete ce nakon tvoje smrti ciniti dovu za roditelja. Biti ce roditelju podignuti stepeni u Dzennetu. Pa ce mu biti pojasnjeno da je to radi dove dobro odgojenoga dijeta. Poslanik a.s. je rekao: “Onaj ko odgoji lijepo tri kceri, one ce mu biti stit od dzehennemske vatre.” Sta insane moze bolje pozeljeti do da bude uveden u dzennet i da ga Allah sacuva kaznjavanja u vatri koje vjecno traje.

6.) Da li je curi dozvoljeno da živi sama u stanu dok studira i radi, sama putuje i td., sve dok se ne uda?

6.odgovor:

Sto se tice vjernice, njoj nije pohvalno da zivi sama, da putuje u udaljena mjesta bez mahrema (blizeg roda), cak neki ucenjaci kazu da joj to nije dozvoljeno,j er postoji opasnost po njen zivot ili zdravlje. Ali kada imas nekoga ko ti moze priteci u pomoc ili pozvati hitnu ili te zastititi od napasnika onda je to sasvim drukcija vizija zivota.

A sto se tice ostalih djevojaka koje su samo imenom muslimanke njih toliko i ne brine ovaj problem, sve dok u novinama ili tv ne vide vijest: SILOVANA ILI PRETUCENA ILI OPLJACKANA STUDENTICA…..

Ali tada biva kasno jer “naceta jabuka” nikada nece imati prodju kao tek ubrana i svjeza!

7.) Da li je grijeh, ako imate novaca (mogućnost) da kupite sebi npr. 5 ženskih pantalona, koje biste nosili, a imate ih već recimo 5 u ormaru, a znate da ima bolesne djece i jetima u domovima širom BiH, da li je grijeh kupiti i nositi ovih 5 pantalona, ili dati toj djeci – npr. kupiti im za Bajram paketiće, ili otići ih posjetiti par puta u godini i kupiti im, za taj novac, neke igračke i odnijeti? Ako je ovo grijeh, koliki je ovo grijeh, a ako nije grijeh, nego dobor djelo, koliko je ovo dobro djelo – kupiti za taj novac jetimima nešto? I koja su dobra djela da uradite, umjesto te kupovine pantalona, a koje je najbolje djelo što se može uraditi s tim novcem? Mene znači zanima i ovo, i generalni stav s ovim, oko ovog novca, kupovine i davanja. Npr. imam jednog kolegu, u vezi ovoga, koji uživa u kupovini novog auta, a ne treba mu novo po upotrebi, a on bi taj novac što nadoda na novac kad proda staro auto, mogao dati baš u ovakve humanitarne svrhe (pomoć jetimima, ugroženim ljudima, bolesnoj djeci).

7.Odgovor:

Allah subhaneh ne voli rasipnike. Dokaz su ajeti:

Sura: 5 [Al-Ma’ida (Trpeza)]., Ajet: 87,

“O vjernici, ne uskraćujte sebi lijepe stvari koje vam je Allah dozvolio, samo ne prelazite mjeru, jer Allah ne voli one koji pretjeruju.”

Sura: 28 [El-Qasas (Kazivanje)], Ajet: 77

“i nastoj da time što ti je Allah dao stekneš onaj svijet, a ne zaboravi ni svoj udio na ovom svijetu i čini drugima dobro, kao što je Allah tebi dobro učinio, i ne čini nered po Zemlji, jer Allah ne voli one koji nered čine.”

Sura: 31 [Luqman (Lukman)],Ajet: 18

“I, iz oholosti, ne okreći od ljudi lice svoje i ne idi zemljom nedmeno, jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog.”

Mnogo je danas onih kojima je Allah podario imetak koji prelazi njihove osnovne potrebe. Danas se organizuju razni humanitarni koncerti ili svecanosti i priredbe u humanitarne svrhe. Ali na zalost ljudi tada daju kako bi bili vidjeni ili spomenuti pred kamerama po imenu ili prezimenu. Malo je onih koji zele nagradu buducega svijeta i nastoje da sakriju ono sto udijele tako da desnica ne zna sta je udjelila ljevica i obrnuto, kako islam od vjernika trazi.

Osnova je da niko nikome ne moze osporiti da sebi na vec postojecih 5 farmerki kupi dodatnih 5. Uvijek ima neko korisnije mjesto ili situacija u kojoj mozemo uzeti ucesca i pomoci. Treba znati da cemo biti pitani za imetak kako smo ga stekli u sta utrosili,pa neka svako pripremi adekvatne odgovore na ista pitanja.

Niko nece na Sudnjem danu nositi grijeh drugih ljudi.Mi mozemo ukazati ili upoznati ljude da ima na tom i tome mjestu porodica ili ucenik koji se moze pomoci ili mu se stipendija obezbjediti, a na toj osobi je da li ce prihvatiti nas prijedlog ili ne.

A Allah najbolje zna!

Prof. Jasmin Djanan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta