Ishrana i zdravlje

Post kao najbolja detoksikacija organizma

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 


Mi, muslimani, imamo najbolji primjer detoksikacije i osvježivanja organizma kroz naš najodabraniji mjesec kojim smo počašćeni od našeg Stvoritelja – post u mjesecu ramazanu. Islamski post nije samo odricanje od hrane i pića, on predstavlja i duhovno vježbanje protiv strasti i poriva, te na taj način kod vjernika neminovno mora ostaviti i ostavlja utjecaj na dušu i tijelo.

U jednom od prošlih brojeva u ovoj rubrici osvrtali smo se na medicinski aspekt posta i naučne potvrde o njegovim dobrobitima. Kazivali smo zašto je povremeno preskakanje obroka, tzv. povremeni post, vrlo zdravo, jer dok stalno jedemo, tijelo troši 80% energije na probavu hrane i nije u stanju stići odraditi druge važne poslove, poput detoksikacije i regeneracije naših ćelija. Ukazali smo na to da mi sami blokiramo mehanizam samoizlječenja na koje je naše tijelo programirano i uvodimo se u stanje bolesti.

Mnogo je interesantno da eminentni svjetski stručnjaci preporučuju povremeni post (Intermittent Fasting ili IF), koji se može na različite načine sprovoditi. To može biti suzdržavanje od hrane ili smanjeni unos hrane. Postoje različite formule IF-a, ali najodabranija je ona 16:8, kod koje se 16 sati ne jede, a 8 jede. IF je najbolje prakticirati između 28 i 30 dana. Ovim se jasno može povući paralela sa postom mjeseca ramazana.

U ramazanskim iftarima su, bez ikakve sumnje, prelijepi momenti kojih se svi rado sjećamo i u kojima također uživamo. Ali kod većine nas prisutna je pretjerana konzumacija hrane, što nam uzrokuje niz probavnih poremećaja. Pored pretjerane konzumacije, također unos prevelike količine tečnosti u nemalim razmacima dovodi do razređivanja želučanog soka, a time se probava usporava. Želudac koji smo naglo pretrpali izaziva konstantan osjećaj neprijatnosti, a kao posljedica vrenja pojavljuju se gasovi i osjećaj nadutosti u stomaku.

Stoga treba za početak uzimati lako probavljive namirnice bogate glukozom koja će preći u krv za što kraći period. Naravno, najidealnija namirnica tog tipa jest datula, stoga se post i prekida datulom. Dalje, trebali bismo se potruditi da ostatak našeg iftarskog obroka bude lagan za probavu, uključiti dosta salata koje su bogate vlaknima i koje će poboljšati probavu, a malo teže obroke konzumirati uz pravilan odabir začina i napitaka sa probiotskim kulturama. Tu bismo preporučili razne jogurte i sirutku.

Ključ svega je, naravno, u nepretjerivanju, jer hrana nam je i otrov i lijek, ovisno o unosu.

Post se s razlogom naziva “čudotvornom terapijom”, jer je popis tjelesnih stanja poboljšanih postom dugačak i raznovrstan. Zato to nemojmo umanjivati pretjeranom konzumacijom hrane i napitaka. Imajte na umu da je deviza “manje je više” primjenjiva i u ovom aspektu života. Post stvara pogodne uvjete za samoizlječenje. Naš se organizam zna sam izliječiti, a sve što mi trebamo napraviti jeste – ne smetati mu pritom.

Sretni smo da nam se bliže dani posta – mjesec ramazan, koji nam donosi olakšice i koristi za naš život, naše zdravlje i našu vječnost, kojoj smo svakog dana sve bliži.

Pripremila: Nurmina Strika
Izvor: www.el-asr.com

(Korištena literatura: The Fasting Cure, Upton Sinclair; Fasting and Eating for Health: A Medical Doctors Program for Conquerting Disease, Joel Fuhrman; dr. Abdulbasit Muhammed el-Sajjed, Poslanikova ishrana, Libris)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta