Odgovori
MacBook Pro near white open book

Potpisala sam ugovor za kurs koji sam prekinula i ostao je dug

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje:

Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu,

U velikoj sam dilemi i nedoumici po pitanju duga te bi mi mnogo značilo vase mišljenje i savjet.
 
Prije nekoliko godina sam upisala jedan online kurs uz potpisivanje ugovora i dogovor da ću cijenu kursa plaćati u ratama. Nakon dva mjeseca sam uvidjela da nemam sve tehničke mogućnosti kako bih pratila predavanja i ispunjavala zadatke te mi se sama organizacija kursa, prenošenje i količina znanja nije svidjela. Željela sam da prekinem kurs, ali u ugovoru je pisalo da se može otkazati samo u samom početku bez novčane nadoknade a za otkazivanje nakon toga se mora platiti puna cijena. Nakon toga sam prestala pratiti predavanja i uplaćivati kurs a oni su slali opomene i sl. i nakon izvjesnog vremena prestali.
 
Obzirom da sam čitala o tome koliki grijeh je dug i koje su sve njegove posljedice, u posljednje vrijeme me to jako muči.

Da li je i ova moja situacija neki vid duga, te da li sam dužna da im uplatim razliku tog kursa iako ga nisam više pohađala?

Da vas Allah nagradi.
 
Odgovor:
Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh.

Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Ugovor je ono što obavezuje dvije strane na ono što je u njemu samom (ugovoru), te je obaveza pridržavati se. Ako u ugovoru stoji tako kako ste spomenuli obaveza je izmiriti ono na što ste se obavezali, te svako ne plaćanje toga smatra se dugom. Ako obje strane pristanu na suprotno, onda nema smetnje da ne platite. Dakle, ako se uspijete sa njima dogovoriti na prekid ugovora bez plaćanja onda ne morate plaćati. Ako ostane onako kako je u ugovoru, smatra se dugom i obaveza je platiti. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta