Namaz

Požuri…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Navedimo za primjer da imaš posao na kojem je tvoje radno vrijeme 8 sati. Jednog dana, odeš ranije kući i iduće 3 sedmice nikako ne dođeš na posao. Tvoj šef zove, ti se ne javljaš. Pa prođe tako jedan period, odeš ponovo na posao očekujući platu. Misliš li da će te šef s osmjehom dočekati i dati ti novac..?

Čemu da se nadamo ako smo nemani prema svome namazu, kakvu platu da očekujemo? Znamo da je namaz stroga naredba od Gospodara i jedan od 5 stubova islama. Zamisli, pomažeš prijateljima, rodbini, prehranjuješ svoju porodicu, udjeljuješ sadaku…a onda dođe dan kada shvatiš da ništa od toga nije ispravno ni primljeno kod Allaha. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Prvo za šta će čovjek biti pitan na Sudnjem danu jeste namaz, pa ako namaz bude ispravan, bit će ispravna i ostala djela, a ako on ne bude ispravan, neće biti ispravna ni ostala djela.“ (Taberani)

Jesi li od onih koji klanjaju redovno, od onih koji povremeno klanjaju ili od onih koji ne klanjaju nikako? Ako spadaš u prvu kategoriju, elhamdulillah, raduj se i zahvali Gospodaru. Ako se nalaziš u jednoj od druge dvije kategorije, svejedno se raduj i zahvali Gospodaru jer je sa razlogom dao da otvoriš ovaj tekst. Ako možeš čitati ovu rečenicu, znači da tvoja duša još uvijek nije napustila tijelo – još uvijek nije kasno! Odazovimo se Allahu sada dok smo živi, ne čekajmo da nas probude Munkir i Nekir. Ni ti, ni ja, niti jedno jedino biće na ovom dunjaluku nemože pobjeći od smrti. Neminovno je da nas to čeka, što potvrđuje Kur’anski ajet: „Svako živo biće će smrt okusiti, i Nama ćete se poslije vratiti.“ (El-‘Ankebut, 57)

U suri Kalem, u 42. ajetu Allah govori o onima koju su svoju priliku propustili: „Na Dan kada bude nepodnošljivo i kada budu pozvani da licem na tle padnu pa ne budu mogli, oborenih pogleda i sasvim poniženi biće nevjernici – a bili su pozivani da licem na tle padaju.“ Ne budimo od spomenutih u prethodnom ajetu. Šta god da si uradio/la, koliko god namaza da si propustio/la, kakav god grijeh imaš – Allah čeka da Mu se vratiš, ovo je tvoja prilika!

Zaista, Allah prima pokajanje Svoga roba, sve dok mu duša ne stigne u grlo (do posljednjeg daha).” (Tirmizi, Ahmed, Ibn Madže)

Zato ne čekaj, ne odgađaj, već kreni odmah – uzmi adbest, pokaj se Onome Koji je El-Gaffaru (Onaj Koji mnogo prašta) i Et Tevvabu (Onaj Koji prima pokajanje). Danas nije kasno, ali tko nam garantira da ćemo se sutra probuditi u toplini svog kreveta?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta