Brak i islamska porodica

Prije braka…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odluka o braku jedna je od najvažnijih odluka u životu. Nije lako znati jeste li na dobrom putu dok tražite svoju drugu polovicu. Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti da biste postavili temelje snažnog i sretnog braka – ili da uklonite potencijalnu bol prije nego što se dogodi.

Korak 1: Razgovarajte o popisu predbračnih pitanja

Tijekom vašeg (halal) komuniciranja prije braka, prođite kroz neka važna životna pitanja. Cilj je osigurati da učite o međusobnim karakterima i procjenjujete kompatibilnost za brak. Možete voditi bilješke kako biste mogli razmišljati o onome što učite i označite dodatna pitanja koja biste željeli istražiti.

Korak 2: Upoznajte se osobno

Unutar granica skromnosti i islamskih načela, upoznajte svog potencijalnog supružnika kako biste saznali više o njemu/njoj i vašim osobnostima. Pokušajte ga/ju promatrati u aktivnostima koje će vam dati uvid u njegov/njezin karakter, kako se prirodno ponaša, kako se ponaša prema drugima i kako se ponaša pod pritiskom. Provjerite jesu li njegovi/njezini postupci u skladu s onim šta govori.

Korak 3: Obavještavajte pouzdanu osobu

Sa pouzdanim članom obitelji, učenom osobom ili najboljim prijateljem koji vas dobro poznaje i kojemu možete vjerovati, možete podijeliti pojedinosti o upoznavanju bračnog partnera, te tražiti objektivno mišljenje da ne donosite nepromišljene odluke.

Korak 4:  Upoznajte se sa dužnostima i pravima u braku

Učite jedno o drugome, o braku, prateći vrijedne savjete učenih i iskusnih ljudi. Važno je da ste upoznati sa pravima i obavezama u braku iz islamske perspektive.

Korak 5: Klanjajte Istiharu

U procesu traženja bračnog partnera, dova istihara je posebno relevantna kada se odlučuje započeti razgovor s nekim. Životne odluke poput braka ne bi trebali donositi bez istihare i povjeravanja Uzvišenom Allahu.

Korak 6: Učite o intimi u okviru vjere

S obzirom na čestitost i skromnost u odnosima među spolovima koje propisuje islam, razumljivo je da možda postoji strah od započinjanja međusobne intimnosti. Provjerite jeste li upoznati s nekim od osnovnih fikha o intimnim odnosima.

Korak 7: Razmislite o vremenu nakon vjenčanja

Redovito budite u potrazi za novim načinima ili idejama da održavate stvari u braku da budu svježe. Na početku braka partneri budu zaljubljeni, upoznaju se itd., a vremenom u nekim brakovima partneri uzmu jedni druge „zdravo za gotovo“ i prestanu se truditi oko supružnika. Pobrinite se u vašem braku uvijek održavate nivo. Duhovnost je važna, te izgradnja karakter. Imajte redovite navike kao što je obavljanje što je moguće više namaza u džamiji, zajednički možete proučavati određene knjige, gledati predavanja…ili bilo koja mala, redovita navika koju oboje možete preuzeti zajedno u svrhu duhovnog rasta.

Izvor: www.aboutislam.net

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta