Brak i islamska porodica

Utjecaj svađa na psihičko i fizičko zdravlje supružnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ponekad vam se može učiniti kao da je vaš brak emocionalni ringišpil. Neka nesmotrena riječ ili nenamjerno djelo su često puta dovoljni da se raspali plamen svađe i razdora. Pitam vas, kako se osjetite nakon takvog jednog sukoba? Veoma negativno, zar ne? Ovakve teške emocije i misli nesumnjivo ostavljaju posljedice i one su tihi ubica. Bračni parovi koji se često svađaju imaju znatno veće šanse da obole od srčanih oboljenja, visokog holesterola, stomačnih i kožnih bolesti. Kao što kaže dr. Aid El-Karni: “Čovjek ne dobije čir od onoga što jede, VEĆ OD ONOGA ŠTO NJEGA JEDE.”…

S druge strane, harmoničan brak dovodi do smanjenja stresa, više radosti i uživanja u životu i smanjuje šanse za obolijevanje od teških bolesti. Stoga, se isplati potruditi da vaš brak bude primjer harmonije i ljubavi. Moramo znati i da su nesuglasice sastavni i neizbježni dio SVAKOG BRAKA. A uspješni parovi su oni koji nauče kako da smireno i s poštovanjem rješavaju nesuglasice i riješe konflikte, poštujući pritom preporuke iz Kur’ana i sunneta Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi we sellem.

PRAKTIČNI SAVJETI ZA RJEŠAVANJE BRAČNIH SUKOBA

1. Vaš brak je direktno povezan s stanjem vašeg imana. Ponavljam, kad se posvađate, ne zaboravite da supružnik nije vaš neprijatelj. Šejtan je vaš zajednički neprijatelj. Prokletnik želi da imate belaj za belajem, a sve počinje od nazigled “sitnica”. Liječite svoj iman. Vratite se Allahu. Gledajte na bračnog partnera kao na Allahov dar vama. I vidjet ćete da će vaš brak procvjetati, uz Božiju pomoć.

2. Male nesuglasice znaju biti pogubne po oba partnera (a i njihovu djeci, i porodicu), a da ne spominjemo štete od velikih svađa! Muž ode na posao još pod dojmom sukoba. Na poslu mu ništa ne polazi za rukom i čitav mu je dan upropašten. I vraća se kući, gdje ga opet čeka problem. Za vrijeme njegovog odsustva, žena “kuha” od muke, i samo čeka njegov povratak da “mirno i civilizovano kao odrasli ljudi” riješe problem. Da biste sačuvali sebe i svoje najbliže od ovakvih situacija, zašto se slijedeći put ne biste potrudili da riješite problem prije nego se raziđete za obavezama? Pobijedite svoj nefs i pomirite se s bračnim partnerom što prije.

3. Fokusirajte se na dobre strane vašeg braka. Poradite na vašoj bliskosti. Provodite vrijeme zajedno, zabavljajući se i zahvaljujući se Svevišnjem na svemu što vam je podario.

4. Svakodnevno razgovarajte međusobno, i to s ljubavlju i poštovanjem. Nemojte da zajednički život bude borbeno polje i mjesto sukoba. Nastojte da imate razumijevanja i za želje drugih, i ponašajte se prema njima onako kako bi voljeli da se i oni prema vama ophode.

Nedim Botić, prof.
______________________________________

Sitnice mnogo znače

Mnogi od nas slušaju samo negativne priče i bračna iskustva koja se dešavaju vjernicima i vjernicama. Konstantan priliv negativnih vijesti može dovesti do tog da se mnogi pribojavaju i plaše braka. Međutim, stvarnost je da unutar naše zajednice postoje mnoge nevjerovatne, prelijepe, romantične i saosjećajne ljubavne priče. Donosimo samo jednu takvu, o muslimanskom bračnom paru koji istinski cijene male romatične geste između njih, a koju su odlučili jedan detalj svog života podijele s nama.

Žena kazuje:

„Svakog jutra, moj muž odlazi na sabah u džemat, a potom se vraća kući, sprema se za posao. Prije nego napusti kuću, obavezno me zagrli za oproštaj. Taj nas zagrljaj oboje ispuni ljubavlju toga dana, i to je za nas veoma poseban trenutak. Jednog jutra sam zaboravila da je vrijeme klanjanja sabah-namaza u džematu promijenjeno i da je bilo kasnije nego obično. Klanjala sam namaz, a muž mi se spremao za posao, ali nisam se sjetila da se on neće vraćati kući nakon namaza, već će odmah otići na posao. Otišao je dok sam još klanjala, i kad sam predala selam i proučila zikr, shvatila sam da je on već otišao i ponio svoj ručak. To je značilo da se tog jutra neće više vraćati, i da se nećemo zagrliti.

Utopila sam se u tuzi; nedostajao mi je. U braku smo mnoge godine, ali mi i dalje nedostaje nakon samo sat vremena kad nismo zajedno…Možete samo zamisliti kako mi je teško kad smo razdvojeni po čitav dan! Odmah da kažem da ja ne sjedim po čitav dan i čekam njegov povratak, već imam veoma mnogo obaveza. Ali i pored posla, i dalje odbrojavam sate do kraja dana, kad ćemo ponovo biti zajedno.

Dok sam se podsjećala da bih trebala biti zahvalna što mi je muž živ i zdrav i dobro, kritikujući sebe kako sam razmaženo derište koje se samosažaljeva jer joj nedostaje zagrljaj, a toliko ljudi je izgubilo svoje voljene i nisu imali više priliku da ih vide, zazvonio je telefon. Bio je to moj muž. Znala sam da je klanjao namaz u džematu i jedva sam čekala da čujem njegov glas. Rekao mi je: „Znaš šta? Moram se vratiti kući, zaboravio sam nešto!“

Oduševila sam se, elhamdulillah! Milostivi je dao da muž nešto zaboravi, i sad ćemo imati još jednu priliku da zajedno podijelimo taj poseban jutarnji trenutak! Kada je stigao kući, zagrlili smo se tako jako kao nikad. Počela sam ga zadirkivati: „Da nisi možda zaboravio naš jutarni zagrljaj?“ On reče: „Jesam!“ Zastala sam na trenutak od šoka i jedva izustila: „To si zaboravio? Stvarno si samo to zaboravio? Samo si se radi zagrljaja vratio?“ Zagrlio me je ponovo i odgovorio: „Zaboravio sam naš zagrljaj! Bez njega nisam mogao započeti dan!“

_____

Ukoliko običan zagrljaj može biti toliko važan da se za njim tuguje, razmislite samo o značaju drugih dijelova bračne veze kada se oba supružnika trude da ispune svoje susrete s ljubavlju i saosjećanjem. Istinska ljubav postoji. Ona postoji u muslimanskim porodicama. To je možda i vaša priča danas, ili sutra. Vaša veza je možda teška, možda završena, ili još nije ni počela. Kada ste u problematičnim odnosima, možda je teško da se vratite kući samo radi zagrljaja, ili možda postoje mnoge prepreke između vas dvoje koje vas spriječavaju da provodite vrijeme zajedno.

Međutim, moguće da je dovoljno da pronađete jedan zajednički, mali gest ljubavi koji možete zajednički praktikovati (poput zagrljaja iz ove priče), a koji može pomoći obnavljanju vaše bračne ljubavi.

Autor: hafiza Mejrem Amiribrahimi – Preveo: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta