Fikh
hardware store interior

Priručnik za muslimane trgovce [PDF] – Besplatno

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Islam vodi brigu o svim segmentima ljudskog života, i duboko zadire u sve njegove pore. Ne postoji ni jedno pitanje a da islam o njemu nije izrekao svoj sud, i ponudio adekvatno rješenje i alternativu, bilo u vidu općeg teksta, principa ili pravila, bilo u vidu specijalnog tretiranja tog pitanja.

Neispravna i nepravedna je tvrdnja onih koji kažu da se islam isključivo bavi pitanjem obredslovlja — odnosa između čovjeka i njegovog Gopodara, i da je relevantan samo u toj oblasti, jer njegova dva temeljna izvora, Kur’an i Sunnet, obiluju govorom o međuljudskim odnosima, pravilima ponašanja u okviru uže i šire zajednice, pravilima privređivanja, sticanja i raspolaganja imetkom, poštivanju ugovora i pravednosti, i svemu drugom što je potrebno u ovosvjetskom životu.

Ostaće zapamćena izjava cijenjenog i uglednog ashaba Allahovog poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, Selmana el-Farisija: “Jeste, naš Poslanik nas je podučio čak i kako ćemo obavljati fizilošku potrebu“, kao odgovor čovjeku koji je u podrugljivom i podsmjehljivom tonu, sa namjerom ismijavanja sa Poslanikovim naukom i poslanicom, pitao: “Zar vas i tome vaš Poslanik uči.” (Muslim, 262.).

Nelogično i nerazumno je da vjera koja ljudima pojašnjava propise obavljanja fiziloške potrebe, zapostavi i zanemari ono što je mnogo bitnije i sudbonosnije od toga, da ih ostavi na raskršću ovosvjetskih problema bez putokaza i da ih prepusti silini vlastitih prohtjeva i strasti. Allah Uzvišeni je rekao, u prijevodu značenja: “Kur’an nije izmišljena besjeda, on priznaje da su istinite knjige prije njega objavljene, pojašnjava svaku stvar, i putokaz je i milost narodu koji Vjeruje.” (Jusuf, 111.).

Oblast muamelata (kupoprodaja, poslovanje, trgovina) zasigurno se može uvrstiti u skupinu prioritetnih pitanja kojima islam pridaje posebnu pažnju i značaj. Štaviše, ova oblast direktno utječe na čovjekov odnos prema Allahu, dželle šanuhu: onaj ko ne brine kako i na koji način posluje, privređuje, dolazi do imetka i razmjenjuje ga sa drugima, ne daje ljudima ono što su kod njega zaslužili svojim trudom i radom (nadnice, plaće), dovodi u pitanje sve svoje molbe i dove koje upućuje Allahu, u isto vrijeme postaje predmetom nečijih molbi i dova (tj. ljudi protiv njega upućuju dove), i svrstava se u nasilnike koji će se s Allahom parničiti na Sudnjem danu, a kome Allah bude parničar propao je!

Odatle i potreba da se piše o ovom ozbiljnom pitanju, pojasne njegovi temelji i da upustvo svakome onome ko na kupoprodaju gleda kao na glavni izvor zarade i uzrok postizanja ovosvjetskog blagostanja.

Semir Imamović

Download PDF
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta