Zanimljivosti i nauka

Proljeće blagotvorno djeluje na raspoloženje i fizičku formu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kod nekih osoba se poslije duge i hladne zime javlja ‘proljecni umor’, ali to su ipak izuzeci jer dolazak proljeca uglavnom blagotvorno djeluje na raspoloženje i fizicku formu, ocijenio je profesor s americkog univerziteta Georgetown, Norman Rozental.
Prof. Rozental je istakao da proljece donosi milionima osoba osjecaj vece snage, povecanje seksualnih aktivnosti, ali ponekad i rasijanost. Promjena godišnjeg doba utjece i na mrežnjacu oka koja je povezana s mozgom i reagira na kolicinu svjetlosti izazivajuci hormonske promjene.
”Promjena kolicine hormona melatonina koji djeluje prije svega na osjecaj umora i sna ima glavnu ulogu u spomenutom procesu” , kaže prof. Rozental. U proljece tijelo, dakle, proizvodi manje melatonina što ljudima omogucava da se bolje osjecaju i imaju manje potrebe za snom i jelom.
Proljece ne vraca samo dobro raspoloženje i energiju, vec može da predstavlja i zaštitu za zube i kosti jer suncevi zraci povecavaju u organizmu zalihe vitamina D koje su se smanjile tokom zime, a imaju glavnu ulogu u ocuvanju kostiju i zuba.

www.saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta