Pokajnici

Prošlog vikenda trojica Šveđanina primila Islam u Norrköpingu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije nekih godinu i po dana u Švedskoj je po prvi put pokrenut projekat ulične da‘ve –islamskog misionarstva, koji se realizirao kroz podjelu letaka i razgovore sa prolaznicima u raznim gradovima. Od tada do danas zabilježen je veliki napredak na polju da‘ve. Organizacija SUDC (Swedish United Dawa Center) iz Švedske, kao glavni organizator kurseva za braću u Švedskoj koja se žele aktivno uključiti u projekat da‘ve, prošle je subote posjetila i grad Norrköping…

Vijest o njihovom dolasku u naš grad veoma me obradovala jer sam o njihovom radu čuo već ranije. U ovom gradu već sam neko vrijeme držao mali sto sa da‘vetskim materijalom i dijelio prolaznicima koji su pokazivali interesovanje i ponekad bi se razmijenila i pokoja riječ ako bi imali šta da pitaju.

S obzirom da se njihov način rada razlikuje od našeg, želio sam da se tokom ove posjete, direktnim sudjelovanje u njihovim aktivnostima, upoznam sa njihovim načinom rada i razgovora sa prolaznicima. Braća su došla i u samom početku mi se svidio njihov način planiranja, dogovora, ali i njihove organizacione sposobnosti.

Raspodijelili smo se na više mjesta u glavnoj ulici, nedaleko jedni od drugih, i braća iz Stockholma zaustavljala su prolaznike i razgovarali sa njima o islamu. Meni lično ovaj način da‘ve bio je neobičan, ali kod njih nisam primijetio nimalo oklijevanja, jer su već stekli iskustvo u ovakvom načinu rada.

Prošle subote, sebebom naše braće iz Stockholma, hvala Allahu, tri Šveđanina primila su islam. Od samog početka njihovog rada pa do danas trideset Šveđana primilo je islam i izgovorilo šehadet pred braćom na ulicama raznih gradova u Švedskoj. Njihova posjeta bila mi je veoma poučna i prava inspiracija za ovaj način rada, jer se pokazao kao veoma efikasan. Efikasnost rada se, naravno, bazira i na pravilima rada, kao i na kursevima koje prolaze oni koji pozivaju ljude u islam. U toku je plan da se organizuje i kurs za braću u Norrköpingu, kako bismo i mi osnovali svoju grupu i počeli sarađivati sa organizacijom SUDC.

Elvir B.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta