Za sestre

Ramazan je mjesec rahmeta, a ne gafleta

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

KAKO ORGANIZOVATI SVOJE VRIJEME U TOKU RAMAZANA

Veoma je važno da svaka domaćica nauči postavljati prioritete u svom životu i dobro organizovati svoje vrijeme u svakoj situaciji, a posebno za vrijeme ramazana kada se od nje očekuju ukusni iftari i sehuri, sređena kuća, a uz sve to valja iskoristiti blagodati najodabranijeg mjeseca u godini te povećati ibadete. Velika greška je mnogih sestara što uzmu za prioritet kuhanje ogromnih iftara na koji se potroši jako puno novca i izgubi jako puno vremena, a to je…

daleko od onoga na šta nas je pozivao Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i odabrani predhodnici.Naši ramazani su se pretvorili u mjesec gafleta (nemara) povećanog trošenja, a smanjenog udjeljivanja, izgubljenog vremena na odlaske u kupovine i pripremanje bogate trpeze, te nije ni čudo što je iz muslimanskih srca nestalo rahmeta kada nisu ni osjetili poruku koju im je ramazan trebao donijeti, kojim ih je trebao podsjetiti na iskušenja onih koji u toku čitave godine oskudno žive, malo jedu i piju… Oni koji su svoje iftare pretvorili u zabave, neće osjetiti ljepotu skormnosti i skrušenosti. Oni koji su pretjerano jeli, ne mogu suojećati sa onima koji su gladni i ne kaže se džaba : “Sit se gladnom ne razumije“.

Zbog toga sestro draga, ne zaboravi da je velika tvoja uloga u mjesecu ramazanu i da ti imaš veliki amanet pravilno iskorištenog vremena. Prije svega, priprema za ramazan počinje puno prije samog dolaska ramazana i velika je greška što je kod nas postala ustaljena praksa da se noć uoči prvog sehura, trči u prodavnicu i kupuju namirnice za sehur i iftar. Naše mudre nene i majke su se za ovog odabranog gosta pripremale puno ranije i po nekoliko mjeseci prije, ostavljajući dijelove mesa, povrća ili onoga što vole u zamrzivač.

Na taj nacin su odabrani mjesec blagoslova, dočekivale spremno i bez poteškoće. Unaprijed bi pripremale kuću za goste, čaršafe i salvete i posebno posuđe za posluživanje iftara. Bile su zaista divan uzor i primjer. Njihovi ramazani su bili bez stresa i nervoze, bez velikog troška i gubljenja vremana. One su svojim primjerima dokazivale da su doista sa velikim nestrpljenjem i radošću ramazane dočekivale. Dok danas mnoge sestre ni ne osjete slast ramazana zbog svoje neorgnizovanosti i nespospbnosti da ga učine posebnim i iskoriste njegove blagodati.

Mnogo je onih koje ne stignu ni jednu hatmu da završe, veoma malo zikre i ibadet čine a kada dođe noć, umjesto ibadeta, noćnog namaza i traženja noći koja je bolja od hiljadu drugih (Lejletul kadr), umorne jedva čekaju da legnu i brzo utonu u duboki san i tako dan za danom, ramazan im proleti u umoru i stresu, a da ga nisu ni osjetile i njegove blagodati iskoristile.

Draga sestro, ti najbolje poznaješ svoje sposobnosti pa se u skladu sa njima i organizuj. Ukoliko nisi dovoljno brza i vješta u pripremi iftara i sehura, tada ranije počni da pripremaš i pomozi sebi unaprijed napola pripremljenim obrocima. Obavezno izračunaj vrijeme tako da tvoj iftar bude spreman i serviran 15 minuta prije ezana jer nije lijepo da gosti čekaju hranu, a posebno kada su u pitanju postači. Nije lijepo ni zbog tebe da ne iskoristiš vrijeme kada se dova prima. Dok kuhaš, obavezno iskoristi vrijeme za zikr, dove i slušanje Kur’ana tako da užitak bude potpun, a vrijeme dobro iskorišteno.

U isto vrijeme radi dva posla, odnosno dok si u kuhinji i pripremaš hranu, u isto vrijeme, peri suđe i pripremaj pribor za serviranje iftara. Vidjet ćeš da će na ovaj način biti veoma lako kvalitetno organizovati vrijeme. Potrudi se da tvoja hrana bude uvijek ukusna i da ne bude pretjerano obilna. Izračunaj da skuhaš onoliko koliko je potrebno, da ne bude previše, ali da ne zafali u slučaju nekog neplaniranog gosta. U svakom slučaju ostatak možeš iskoristit za sehur ili uz malo maste za preuređeni sutrašnji iftar.

Ne dozvoli da tvoji iftari budu skupocjeni, jer rasipništvo nije osobina muslimana koji teže da žive skromno i suosjećaju sa onima koji žive oskudno. Veoma je važno da vodiš računa o zdravim obrocima i čistoći. Zbog toga uvijek vodi računa da tvoja kosa bude dobro pokrivena dok si u kuhinji a hrana zaštićena od prašine i svakog oblika nečistoće, jer čistoća je odlika žene muslimanke.

Potrudi se da tvoja hrana bude uvijek lijepo servirana i dekorisana što će odati odraz domaćinske kuće. Ako nemaš dovoljno mašte, motiviši se internet sajtovima o kulinarskim vještinama ili jeftinim brošurama koje se mogu nabaviti na svakoj trafici.
Ne dozvoli da ti vrijeme dekorisanja i pripremanja prođe bez zikra i ponavljanja Kur’ana. Ne dozvoli da izgubiš niti jednu minutu! Nakon što središ kuću pomozi se popodnevnim spavanjem jer i spavanje je ibadet. Taj odmor će ti olakšati noćni ibadet.
Ne dozvoli da sebi upropastiš nagradu za pripremljeni iftar time što ćeš ti ili tvoji gosti u toku zajedničkog iftara i sijela, svojim jezicima uništiti svoj post. Ne dozvoli da se u tvojoj kući gibeti ili nemimeti, a trudi se da i ti druge upozoravas na opasnosti jezika.

Potrudi se da postigneš sto veću nagradu i iskoristiš što više blagodati ramazana te svaki susret sa svojim sestrama ili porodicom uljepšaš spominjući veličajući Milostivog Gospodara. Ne zaboravi da je prokleto ono sijelo na kome se ne spomene Allah, dželle šanuhu. Sestro moja draga, neka tvoj ramazan bude iskorišten maksimalno u dobru i dobročinstvu i odvraćanju od zla.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta