Ramazan

Ramazan je pred vratima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako zaista želimo najbolje iskoristiti ovaj ramazan, krajnje je vrijeme da se pripremimo za njega. Navodimo nekoliko bitnih stavki u pripremi za najdraži mjesec, mjesec neizmjerne Allahove milosti…

Dobrovoljni post

Prije svega, ukoliko vam je ostalo još dana koje niste ispostili, sada je prilika da to učinite. Najbolji način pripreme za cijeli mjesec posta je započeti što više postiti, kako biste stekli kontrolu nad svojim postupcima i prohtjevima. Poslanik sallallahu alejhi ve sellam je rekao: “Svako čovjekovo djelo višestruko se nagrađuje, svako dobro djelo nagrađuje se deseterostruko, pa sve do sedam stotina puta. Uzvišeni Allah rekao je: ‘Osim posta, on je Moj i Ja za njega nagrađujem. Moj rob ostavlja svoje strasti i hranu radi Mene!’ Postač ima dvije radosti: prvu kada se iftari, a drugu kada susretne svoga Gospodara.” (Muslim)

Ajša r.a., kaže: „Poslanik sallallahu alejhi ve sellam, je toliko postio da bi smo pomislili da nikada neće jesti, i toliko bi jeo da bi smo pomislili da nikako neće postiti. Nisam vidjela da je Allahov Poslanik s.a.w.s., u postu proveo čitav mjesec dana izuzev mjeseca Ramazana, ali ga isto tako nisam vidjela da je drugim mjesecima više postio nego li je postio u mjesecu Ša’abanu!“ (Sahihul-Buhari, br. 1969.)

Više druženja sa Kur’anom

Od Ibn Mes’uda, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellam, rekao: „Ko prouči jedan harf iz Allahove Knjige imat te nagradu, a nagrada se deseterostruko uvećava. Ja ne kažem da je Elif-lam-mim harf, nego elif je harf, lam je harf i mim je harf.“ (Tirmizi)

Neka nam učenje Kur’ana bude svakodnevna praksa, u 24 sata koja smo dobili od Allaha na raspolaganje nitko od nas ne može tvrditi da nemamo makar nekoliko minuta u danu za druženje sa Allahovom knjigom, koja će na Sudnjem danu biti zagovornik onima koji ga uče. Dokaz za to je i hadis od Ebu Umame, radijallahu anhu, da je Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Učite Kur’an, jer će, uistinu, on doći na Sudnji dan kao šefadžija (zagovornik) onima koji ga budu učili.“ (Muslim)

 Iskreno pokajanje

Grijesi su težina, gorčina, nesanica…a jedini koji nam grijehe može oprostiti je Uzvišeni Allah, Koji voli one koji se kaju. Zato obratimo Mu se iskrenom dovom i tražimo pokajanje. „Reci: ‘O robovi Moji, koji ste u grijesima pretjerivali, ne gubite nadu u Allahovu milost! Allah će, sigurno, sve grijehe oprostiti. On, doista, mnogo prašta i On je milostiv.“ (Ez Zumer, 53)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Ko bude činio mnogo istigfara, Allah će mu iz svake tjeskobe naći izlaz. Riješit će svaku njegovu brigu i dat će mu opskrbu odakle joj se i ne nada!” (Muslim) Napiši popis stvari koje želiš popraviti na sebi i oko sebe, potrudi se koliko je do tebe, iskoristi Ramazanske dane i noći za upornost u dovi i nadaj se najboljem od Uzvišenog Allaha jer On se stidi vratiti svome robu prazne ruke.

Laganija, zdravija hrana

Pokušajmo smanjiti slatko, prženo, gazirano…umjesto toga uvedimo više povrća, voća i cjelovitih žitarica. Zamijenimo nezdrave namirnice zdravima koje će nam dati snagu, te pozitivno utjecati na naš imunitet i cijeli organizam. Neka obroci budu dovoljni, umjesto obilni. Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je rekao: „Čovjek goru posudu od stomaka ne može napuniti. Dovoljno mu je nekoliko zalogaja koji će mu kičmu ispraviti. A ako ga već mora puniti, neka trećinu napuni hranom, trećinu pićem, a trećina neka ostane za zrak.” (Tirmizi)

Neka ovaj ramazan bude naša prekretnica na bolje.   

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta