Ramazan

Ramazan, tvoj novi početak…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Griješio si mnogo? Činio si grijehe, od kojih, kada se prisjetiš, hvata te stid? Učinio si mnoge velike grijehe u životu i uživao u njima, živio život kao da ti je svaki dan posljednji i da ga moraš iskoristiti što bolje, a ti si ga koristio čineći razne harame? Mnoge si noći proveo u grješnim izlascima, opijajući se, sa djevojkama koje su te pozivale na blud, a ti se sretan odazivao. Neki bi rekli da si imao sve u životu, i ti si to mislio, sve dok se jedne noći, kada si se vratio iz jednog od svojih provoda, nisi zatvorio u svoju sobu, među svoja četiri zida, legao i osjetio neku neobičnu, strašnu prazninu.

Nekad prije tu noć bi nazvao jako uspješnom, jer si napokon uspio da nagovoriš na izlazak onu lijepu djevojku o kojoj mnogi drugi sanjaju, ali ti si se osjećao prazno, neispunjeno. Osjetio si neku neopisivu težinu, i kako te nešto u grudima guši, te umjesto da budeš sretan, ti to nisi. Nekako se uspiješ otrgnuti tom osjećaju i zaspiš, a sutradan, nakon ponovnog izlaska i povratka kući, isti osjećaj ti dušu tišti. Pokušavaš silom da se otrgneš od toga, tražiš sebi izlaze i opravdanja, ali svaki put uvidiš da te nešto čvrsto steglo i ne da ti da više uživaš u takvom načinu života kojim si do sada živio. Osjećaš se teško, bolesno…

Znaš li šta je uzrok tome? Tvoja duša!

Davao si joj sve te godine pogrešnu hranu, nezdravu. Nekako se ona borila sve ovo vrijeme, ali više ne može da izdrži. Nema snage da nastavi dalje i potrebna joj je terapija za oporavak. Obolio si, bolesno ti srce, i hitno ti treba liječenje. Nažalost, ono od čega ti boluješ, ne liječi se u ambulanti niti u bolnici, ali ću ti preporučiti odgovarajuće mjesto za liječenje.

Preporučujem ti najbolju “kliniku”, u kojoj ćeš, inšallah, da ozdraviš. Ne, nećeš samo ozdraviti da budeš tek tako zdrav, ti ćeš da budeš potpuno novi čovjek, kao da si tek počeo da živiš. Klinika se zove džamija, a sigurno imaš jednu u svojoj blizini. Tamo ćeš da liječiš svoje srce odgovarajućim terapijama. Znaš, uzrok tvoje bolesti je udaljavanje od tvoga Gospodara. Živio si životom koji ti je donosio veliku štetu, tebi i tvome srcu. Svaki put kada si učinio neki od grijeha, na tvome se srcu pojavila crna mrlja, sve dok nisi učinio mnogo puta to isto, pa je ono oboljelo. Nisi održavao svoje srce. Nisi ga čistio.

Od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, prenosi se da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kada rob počini grijeh, na njegovom se srcu pojavi crna tačka, a kada se pokaje, ostavi grijeh i zatraži oprosta, srce mu se očisti. Ako se vrati činjenju grijeha, onda se tačka poveća sve dok u potpunosti ne obavije njegovo srce, a to je prekrivanje koje je Allah spomenuo u Kur’anu.
___________________________________

Mnoga braća i sestre koji žive sličnim načinom života, kada osjete želju da ostave grijeh, vrate se Gospodaru i na Pravi put, plaše se da ne zaslužuju oprost i da im Allah neće oprostiti njihove grijehe, te padaju u očaj. Brate, sestro moja, na dunjaluku ne postoji čovjek koji je čist od grijeha, a jedina razlika jeste u veličini i količini učinjenih grijeha, i u kajanju i traženju oprosta za njih od Gospodara.  Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Svaki je čovjek grješnik, a najbolji su oni grješnici koji se kaju.” (Tirmizi)

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, kada vi ne biste griješili, Allah bi vas zamijenio ljudima koji će griješiti, zatim tražiti oprost, pa da im On oprosti.” (Muslim)

Gubljenje nade i padanje u očaj jeste šejtanski posao, kojim te on tjera da samo dublje potoneš i odustaneš od povratka Allahu, misleći da ti nisi dovoljno vrijedan da budeš od iskrenih robova. Da, ti to jesi, čim te muči tvoj grijeh, i čim osjećaš kajanje zbog njega. Zar ne vidiš da te tvoj Gospodar time zove Sebi? Zar ne vidiš da te poziva da se vratiš pod Njegovo okrilje? Zar ne vidiš da ti pokazuje put prema spasu i Džennetu?! Odazovi se!

Ramazan je, taj lijepi mjesec ibadeta, mjesec kada je šejtan mnogo “tiši”, kada sve “oživi” po pitanju ibadeta, kada su džamije pune onih koji traže Allahovo zadovoljstvo. Ne oklijevaj, pridruži im se. Osjeti tu ljepotu stajanja pred svojim Gospodarom. Osjeti tu slast pokornosti Onome ko ti je dušu stvorio! Učini nešto najbolje za sebe ovog ramazana. Učini tevbu – pokajanje i počni novi život. Niko ti ne može željeti dobro kao tvoj Gospodar, pa ti, sam sebi.

On, Svevišnji, iz Svoje ljubavi prema tebi, daje ti smjernice i upute kako da dođeš do Dženneta, mirisnog i prostranog, a na tebi je samo da prihvatiš i slijediš, i zapamti da Gospodaru ne trebaju tvoja dobra djela, niti tvoje pokajanje. Oni trebaju tebi, da bi se spasio, a tvoj Gospodar, divan li je On, obradovat će se tvome pokajanju, jer Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah se više obraduje tevbi, pokajanju, jednog roba nego što se neko od vas obraduje pronalasku svoje izgubljene deve u pustinji.” (Buhari i Muslim)

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: “Allah, dželle šanuhu, kaže: ‘Čovječe, dokle god Me budeš skrušeno molio i nadao se Mom oprostu, Ja ću ti opraštati grijehe koje si počinio. Čovječe, kada bi tvoji grijesi bili do neba, a zatim zatražio da ti oprostim, Ja bih to učinio. Čovječe, kada bi Mi došao sa grijesima koji bi cijelu Zemlju mogli ispuniti, a zatim Me na Sudnjem danu sreo, a nisi Mi nikog ravnim smatrao, Ja bih ti došao sa isto toliko oprosta.’” (Tirmizi)

Zato, ne dozvoli sebi da ti ovaj ramazan prođe, a da se nisi vratio Allahu i proveo ga posteći i u ibadetu. Dova postača se ne odbija, meleki za njega traže oprost sve dok se ne omrsi, a Gospodar obećava ulazak u Džennet na vrata zvana Rejjan.

Ummu Sara Žužić

PREDIVAN VIDEO O ALLAHOVOJ MILOSTI I NJEGOVOM OPROSTU:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta