Humanitarni kutak

Ramazanska akcija

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Draga braco i postovane sestre, ponovo zapocinjemo sa akcijom prikupljanja novcane pomoci siromasnim i potrebnim muslimanima. Ova akcija ce, inshaAllah, trajati citav mjesec ramazan, uz napomenu da i svoj ZEKAT mozete uplacivati za dolje navedene kategorije, ali vas molimo da ne uplacujte sadakatul-fitr (vitre) kod nas, jer je jako vazno da taj novac stigne do siromaha do kraja mjeseca ramazana. Za sljedece kategorije prikupljamo pomoc u ovom mjesecu, insallah:

1. Fond za socijalno ugrožene arapske porodice (SUAP) je projekat koji vodi Nezim ef. Halilović Muderris već tri godine (od 2009 godine) i u ovaj projekat pomoći je trenutno uključeno caa. 48 arapskih porodica u BiH koje spadaju u kategoriju socijalno ugroženih, a to su porodice naših hrabrih mudžahida koji su branili BiH, istu onu BiH koja ih sad progoni i zatvara (radi se o arapima koji su oženili bosanke i zasnovali život u BiH, međutim sada se hapse i istjeravaju iz BiH).

Mi smo prošlog Ramazana vodili akciju za ovaj fond, a ove godine smo se odlučili da opet pomognemo ovaj fond obzirom da se sve teže i teže skupljaju dovoljna sredstva za ove ugrožene porodice. Više o trenutnom stanju fonda i promjenama od prošle godine možete poslušati na ovome video klipu koji smo snimili sa našim bratom Muderrisom:

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za SUAP fond”
__________________________________________________

2. Humanitarni fond NUM stranice

Braćo i sestre, kroz ovaj fond je, do sada, učinjen veliki hajr i mnoga braća i sestre su upoznate sa svrhom i ciljem ovog fonda. Podsjete radi, ovaj fond funkcioniše tako što nije direktno određen ni za koga, već se taj novac dijeli preko naših saradnika, udruženja i džemata velikom broju siromašnih i bolesnih muslimana po cijeloj BiH i šire. Daju se po manje sume novca za hranu, lijekove, plačanje ogrijeva ili stanarine, i pošto, elhamdulillah, zna doći mnogo novca u ovaj fond, onda se iz njega pomogne na desetine i desetine muslimanskih familija. Prioritet su nam samohrane majke, bolesni, stare nane i dede, nezaposleni i slično.

Koristimo priliku da ponovo apelujemo da nam javite ako poznajete kakve porodice ili pojedince koji su u teškom materijalnom stanju, kako bi i za njih odvojili dio sredstava iz ovog fonda, inshaAllah.

Stoga vas pozivamo da se odazovete i uplatite sredstva za humanitarni fond NUM stranice, a naši saradnici će se, inshaAllah, potruditi da od sakupljene pomoći kupe hrane, lijekova i ostalih potrebština, te uruče to najpotrebnijima ili ih pomognu novčano. Izvještaj o uručenim sredstvima i eventualni video materijal moći ćete, kao i uvijek do sada, inshaAllah, vidjeti u narednom periodu na NUM stranici.

Kod uplata za ovaj fond obavezno navesti “za fond NUM stranice”
________________________________

3. Uplate za dawu (dawetski fond NUM stranice)

O bitnosti dawe suvišno je i govoriti, pa možda samo da kažemo da smo skromnog mišljenja da je širiti dawu danas preče nego mnoge druge stvari, obzirom da je narod duboko ogrezao u grijesima, neznanju i širku.

Kod uplata za ovu kategoriju direktno pomažete rad ove stranice, a također se pomažu i dawetski džemati u BiH, tj. pomažu se omladinske organizacije koje se, između ostalog, zalažu da poruka Islama dođe do što većeg broja bošnjačkog, ali i drugih naroda koji žive na području naše zemlje. Kao što smo već pisali, u posljednje vrijeme dolazi nam sve više apela za pomoć omladinskim udruženjima širom BiH, a koji se aktivno bave davetskim aktivnostima kao što su javne tribine, halke Kur’ana, razni kursevi, naučna predavanja, info štandovi, sportske aktivnosti i sl.

Naime, većina tih udruženja rade u otežanim uslovima i ne mogu da pokriju osnovne troškove kao što su kirija i režije, a kamoli da pokriju štampanje dvd-a, letaka, iznajmljivanje sala za tribine itd. U ovoj stranici mnogi od tih udruženja su vidjeli tračak nade obzirom da pokušavamo već godinama da, koliko toliko, pomažemo davetske projekte i udruženja širom BiH, pa i šire. Nebrojeno puta smo se svi uvjerili da zajedničkim snagama, i uz Allahovu pomoć, možemo putem davetskog fonda NUM stranice da pomognemo rad za Allahovu vjeru i da se Njegova plemenita vjera uzdiže našim i vašim sebebom, pa stoga apelujemo na sve vas koji imate mogučnosti da i ovaj put (samo Allah zna koji je po redu i molimo Ga da to sve nađete na Sudnjem danu) podržimo ovaj davetski fond i da budemo širokogrudni u izdvajanju svoga imetak.

Jer neki od nas se bore za ovu vjeru svojim imetcima, jer nemaju mogučnosti da direktno na terenu aktivno dijele letke i dvd-e, dok drugi opet nemaju dovoljno imetka za sadake, pa svoj udio daju tako što dijele letke i dvd-e koje je prva skupina platila…i tako svi zajedno činimo jedan tim, jedan saff Allahove vojske koja poziva ka dobru, a odvrača od zla i zato svako od nas treba da bude ponosan zato što je dio ovog velikog projekta.

Hvala Allahu koji nas je počastio u moru izgubljenih da budemo svetionici koji će isijavati nurom Islama i tako pozivati druge u spas. Molimo Njega Uzvišenog da nas učvrsti na tome putu i da nam pridruži sve one koji još nisu spoznali put Istine, te da mi budemo sebeb njihove upute, a ima li šta vrjednije i bolje na dunjaluku nego da Allah tvojim posredstvom uputi neku osobu.

Molimo Allaha da svi mi prepoznamo vrijednost davetskog fonda i davetskog rada u našoj zemlji i šire.

Kod uplata za ovu kategoriju obavezno navedite “za dawu”
____________________________________________

Nacin uplata:

BANKA

Uplate za sve ove kategorije (uz obavezno navođenje za koga se šalje) možete izvršiti na sljedeće brojeve:

Vlasnik konta: Norrköpings unga muslimer

Broj bankovskog konta: Iz Svedske: 403589-5 (Nordea Banka, plus giro)

Za inostranstvo:

BIC (SWIFT): NDEASESS

IBAN: SE05 9500 0099 6018 0403 5895

PUTEM PISAMA

Ko smatra uplačivanje preko banke kompliciranim ili skupim, svoju donaciju (u bilo kojoj valuti) može poslati u pismu na adresu:

Softic Sevlad
Vasavägen 30
352 61 Växjö
Sweden

Napomena braci i sestrama koji svoje donacije salju putem pisama, je da ta pisma malo bolje zaljepe, nije naodmet i upotrebiti selotep traku, jer se nekada zaprepastimo kako se pojedina pisma, koja nam stignu, mogu lahko otvoriti i ponovo zaljepiti, a da se uopste ne moze primjetiti da je pismo otvarano.

WESTERN UNION

Svoje donacije možete slati i preko Western Uniona a novac koji se pošalje na ovaj način slati na adresu brata Sevlada. Kada se novac uplati na ovaj način onda nam se morate javiti na e-mail: info@n-um.com i navesti vaše ime, lozinku (odnosno broj koji ste dobili) i iznos sume koju ste poslali da bi mi tu donaciju mogli podići.

PAY PAL

Vase donacije preko pay pal računa možete slati na sljedeći e-mail: num.donacije@gmail.com
………………………………………….

Imetak koji udjelite drugima u vašu je korist, ono što udjelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav – a ono što od imetka udjelite drugima nadoknadit će vam se potpuno, neće vam biti učinjeno krivo!” (Kur’an, prijevod značenja El-Bekara, 272)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta