Brak i islamska porodica

Razmišljaš li o razvodu braka, sestro?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pišem ti ovaj tekst, najiskrenije. Kao sestri rođenoj. Jer, živimo u vremenu povećanog broja razvoda braka. U vremenu kada možda nemaš od koga savjet zatražiti, a stojiš na raskrsnici između dva puta. Ostati, ili pak otići. Teška je to odluka. Životni preokret.

Znam, ima mnogo zuluma koji žene uopšteno trpe od strane svojih muževa. Od onih psihičkih i emotivnih, do onih teških fizičkih. I molim Allaha da toga bude što manje u svakom braku, a naročito u svakom muslimanskom braku. Ali sestro moja, imaj na umu da uopšteno dunjaluk nije mjesto rahatluka. I ako nemaš jedno iskušenje, imat ćeš drugo. Ovdje nismo da se odmaramo, jer odmor je tek u Džennetu, ako Allah da.

Ukoliko stojiš na raskrsnici između dva puta (dvije odluke), stani. Pokušaj prvo definisati šta je najveći problem između tebe i tvog muža. Da li taj problem ima uporište u šerijatu, ili je proizvod tvojih emocija. I o tome pitaj isključivo učene. Nemoj savjete za svoj brak tražiti kod svoje porodice. Znaš, oni te prije svega vole. I većinom ćeš prilikom spomena nekog problema kod svojih biti „savršena“ a ona druga strana „najgora“. Jer, tvoja porodica je neko ko vrlo rijetko može objektivno sagledati tvoje bračne probleme.

Osim toga, ako te čak i ne posavjetuju pogrešno, ako čak i prevaziđete sve probleme postoji mogućnost da će tvoj muž omrznuti u njihovim očima čak zbog neke male sitnice. A ti ćeš se poslije odljutiti, i oprostit ćeš mu sve. Ali, i dalje njihove emocije prema njemu nećeš moći promijeniti.
_______________________

Dobro pazi i sa kojom prijateljicom se savjetuješ o svome braku. Ima onih koje će reći: „Ja to ne bih deverala, nema tih para.“ Ali živjet će u svom braku i deverat će 10 puta gore. Savjet dakle uvijek uzimaj samo od iskrenih i racionalnih, onih koji te neće zlonamjerno savjetovati, kao i onih čiji savjeti neće biti utemeljeni na pristrasnim emocijama.

Nakon što definišeš problem, uzmi papir i olovku. Zapiši na njega sve pozitivne osobine svoga muža, kao i sve negativne. Kada to završiš, upitaj sebe da li je taj problem vrijedan vašeg raskola. Ukoliko smatraš da je više „negativnog“ nego „pozitivnog“ kod tvoga muža, pokušaj lijepo s njim razgovarati o ključnim problemima, i to onda kada niko od vas dvoje nije pod ljutnjom i u što ljepšem ambijentu i na što ljepši način.

Ukoliko i pored toga tvoji pokušaji budu bezuspješni, opet se vrati savjetniku (učenom i iskrenom) i zatraži od njega da pokuša riješiti vaš problem. Ako problem i dalje ne bude riješen nakon posredovanja, a ti i dalje razmišljaš o razvodu braka upitaj učene da li imaš šerijatsko opravdanje za razvod braka. A onda sjedi i ponovo uzmi papir i olovku: šta će biti ako se razvedem, a šta ako i pored određenih problema ostanem?

Razvod braka ponekad može biti spas. Ali, isto tako, često je izlazak iz jednog problema i ulazak u drugi. Svaka odluka ima svoje posljedice. Da li češ biti sretna nakon razvoda braka? Da li ćeš moći zaboraviti svoga muža? Šta dalje? Da li ćeš moći iznijeti brigu o djeci, ukoliko ih imate? Gdje ćeš poslije razvoda živjeti, na teretu kome i da li možeš ponijeti svoj teret sama? Da li je taj problem uistinu toliki? Jer, možda će te u sljedećem braku dočekati još veći.

Sjeti se da je sabur put do Dženneta. I ukoliko uistinu ne postoji neki velik problem između tebe i tvoga muža, odstrani od sebe misli o razvodu. Razvod je uistinu jedan bolan čin, ma ko ti rekao da se nakon braka „razrahatio“. Mnoge žene neće i ne mogu da priznaju svoju duševnu bol, i mnogo radije je zatajuju takvim izjavama.

Pogledaj, možda imaš mnogo više razloga da se boriš za očuvanje braka, nego li onih drugih. Možda je tvoja veza sa Allahom oslabila, pa je i On poljuljao tvoj brak. Možda si donekle i sama kriva za određene probleme. Budi i samokritična u određenoj mjeri.

I ne zaboravi na dovu, i istiharu prije svake odluke. Dova sudbinu mijenja. Tvoj Gospodar je u stanju i najteže najljepšim učiniti. U svakoj teškoći sjeti se ajeta: „A strpljive uistinu čeka nagrada bez polaganja računa.“ (Kur’an)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta