Brak i islamska porodica

Tebi, sestro koja želiš brak…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Svaka djevojka (žena) prirodno teži osnivanju bračne zajednice, što je svakako najpohvalnije i najispravnije, naročito u današnjem vremenu kada se sve više propagira feminizam, odgađa brak, ili pak nameću neke druge „vrijednosti“.

Sestro u vjeri,

Prvi korak koji trebaš poduzeti na tom putu jeste dova, iskrena dova Uzvišenom, da ti podari hairli supružnika sa kojim ćeš u lijepom životu i Njegovom zadovoljstvu dočekati starost ili smrt. Također, nije zabranjeno da u dovi od Uzvišenog tražiš sve što želiš da posjeduje tvoj budući suprug, od onoga što je halal.

Drugo: Okiti se svim lijepim osobinama koje bi željela da nađeš kod svog budućeg muža. Čuvaj svoju čast koja nema cijenu. Čuvaj svoje dostojanstvo, i trudi se da budeš uzor lijepog morala i čednosti.

Treće: Postavi jasne kriterije onoga što želiš kod budućeg supruga. Ali, tom prilikom ne zaboravi da su vjera i lijep moral na prvom mjestu, pa tek onda sve ostalo. Razumno je da tražiš i nešto od dunjaluka, ali neka to bude u prihvatljivim granicama shodno prilikama naroda u kojem živiš.

Četvrto: Nikada nemoj svoga budućeg supruga zamišljati i određivati na temelju serija i filmova. To ne priliči vjernici. Život nikada nije idealan, naprotiv, pun je iskušenja. Prevelika očekivanja sutra će ti prebrzo srušiti snove o „idealnom životu“ koji zapravo i ne postoji.

Peto: Nikada nemoj slušati priče drugih (udatih, neudatih i razvedenih) kako je brak patnja, teret, nešto loše. Imaj na umu da su brak preporučili Allah i Njegov Poslanik i u tome je sigurno dobro za nas.

„Da sam znala, nikad se ne bi udala.“

„Zarobi se u brak.“

„Lijepa sloboda.“

Ovakve i slične izreke, najprije su izrečene na osnovu ličnog iskustva, ili pak ličnih uvjerenja. Ničija sudbina nije ista, a shodno tome ni brak.

Šesto: Upoznaj se sa svim islamskim pravima i dužnostima u braku prije ulaska u brak. Poradi na sebi da prihvatiš i ono što ti se ne sviđa a čime te je Allah Uzvišeni obavezao. Poradi na svome egu.

Sedmo: Upoznaj se i educiraj o svim segmentima braka. Upoznaj se i sa pravilima bračne intime, međusobnim pravima supružnika. Ne dozvoli da se tvoje znanje temelji na običajima i onome što ti drugi ispričaju.

Osmo: Potrudi se da stekneš što više pozitivnih navika prije braka, ali isto tako nauči i da budeš fleksibilna i spremna na kompromis. Potrudi se da naučiš osnove svega onoga što je potrebno jednoj ženi domaćici u njenom domu.

Deveto: Uči, čitaj, obrazuj se. Izgradi svoj stav prema životu, u skladu sa islamskim propisima. Ne dozvoli da budeš nedefinisana ličnost s kojom će sutra drugi manipulisati. Ukoliko uđeš u brak neizgrađenog stava, svaki vjetar koji puhne prema tebi sutra u braku utjecat će na tvoj bračni život, odnos prema mužu ili bilo kome iz tvoje porodice i okruženja.

Deseto: Ne zaboravi da je vjera ključ svakog uspjeha. Ukoliko budeš čvrsta u vjeri, sve što te u životu zadesi podnosit ćeš sa lahkoćom. Ne zaboravi na Allaha, da bi tvoj život bio lijep.

Halima Lj.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta