Odgovori

Ružne misli

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
PITANJE:  Dolaze mi ružne misli kakve ne želim, a ponajviše kada sam u ibadetu, da li sam zbog toga grešna?


ODGOVOR: Ružne misli u um čovjeka donosi njegov neprijatelj, prokleti šejtan i dio su dunjalučkog iskušenja kojem je čovjek izložen. Te misli ustvari su glavno oružje koje šejtan ima na raspolaganju protiv čovjeka, kao što nam Svevišnji Allah o tome govori: “I kada bude sve riješeno, šejtan će reći: ‘Allah vam je pravo obećanje dao, a ja sam svoja obećanja iznevjerio; ali, ja nisam nikakve vlasti nad vama imao, samo sam vas pozivao i vi ste mi se odazivali; zato ne korite mene, već sami sebe, niti ja mogu vama pomoći niti vi možete pomoći meni.'” (Ibrahim, 22)

Tim mislima šejtan želi čovjeka udaljiti od Pravog puta i Allahove milosti, navesti na nevjerstvo i grijeh, odvratiti od ibadeta, grijehe lijepim prikazati. Svojom milošću Svevišnji Allah oprostio je ljudima i neće ih pitati za te ružne misli, kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kazao: “Zaista Allah oprašta mojim sljedbenicima ono što u sebi misle sve dok to ne izuste ili ne postupe po tome.” (Buhari, br. 5269; Muslim, 127)

Čovjek nije grešan zbog samih misli koje mu dođu, ali je dužan suzbijati loše misli i ne prepuštati im se, jer je u opasnosti da ga odvedu u krivom smjeru. Te misli su prva linija bojnog polja protiv šejtana i ako tu čovjekov neprijatelj bude savladan, neće imati šanse da prodre na mejdan riječi i djela. Suzbijanjem loših misli čovjek štiti svoje srce i ne dozvoljava šejtanu da u njemu posije svoje sjeme zla. Ukoliko šejtan ipak uspije ubaciti svoje sjeme u ljudsko srce, onda on o tom sjemenu brine i redovno ga zalijeva sve dok ne izraste u želju, koju on ponovo zalijeva i pazi sve dok ne stasa u namjeru, a potom je neprestano njeguje i pazi sve dok ne počne davati svoje plodove u riječima i djelima. (Ibn Kajjim, Tarikul-hidžretejn, 175)

Dakle, čovjek neće biti pitan za misli koje mu se vrzmaju po glavi sve dok ne djeluje u skladu s njima pa se očituju na riječi ili djelu, ali s mislima treba biti na oprezu jer sve počinje od misli, koje izrastaju u želje, pa u namjere, a zatim u riječi i djela. Zato je važno loše misli presjeći, ne prepuštati im se, Allaha se sjetiti, Njega moliti za zaštitu, i um lijepim mislima ispuniti. Svevišnji Allah najbolje zna!

Dr Hakija Kanurić / el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta