Rekaik

Sam za sebe kaže da je bio pukovnik svih šejtana

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Bio je veliki grijesnik. Daleko od Allahovog puta, sklon svim vrstama grijeha. Noci je provodio u opijanju alkoholom i uzivanju u opojnim drogama, lumpovanju sa zenama sumnjivog morala, a dane provodio u spavanju ….

Uzivao je da zavadja druge, a najdraze mu je bilo kada zavadi dvije djevojke pa se one pred svima tuku zbog njega, a on odlazi sa nekom trecom. Rahmet mu je bio potpuno stran osjecaj i bio je veoma grub i prema svojim roditeljima i najblizim clanovima porodice. Nikakvog postovanja nije imao prema drugim zivim bicima, jer je sebe smatrao savrsenim, iznad svih drugih. Bavio se razlicitim oblicima kriminala pa su ga se svi zbog toga plasili…

Jednog dana, dok je sjedio za svojim trpezarijskim stolom sa glavom oslonjenom na ruke zbog jakih bolova od nocnog lumpovanja, poceo je razmisljati o svom zivotu koji mu je postao monoton zbog ustaljenog nacina kojim je zivio… Dok je tako razmisljao, zacuo je ezan sa obliznje dzamije u koju nikada ranije nije usao i koja se nalazila veoma blizu njegove kuce, iako ga je majka suzama molila i budila na bajram namaz i dzumu …

Dok je slusao glas mujezina, osjetio je neku neopisivu privlacnost. Ustao je od stola, umio zabuhlo lice i krenuo prema glasu koji ga je dozivao. Usao je u dzamiju i klanjao zajedno sa drugim ljudima ikindiju namaz prateci njihove pokrete. Osjecao je neopisivu ljepotu i smiraj kakav nikada ranije nije osjetio.

Nakon sto je namaz zavrsen i svi drugi ljudi izasli iz dzamije, on je ostao dugo sjedeci i razmisljajuci o izgubljenom vremenu, o svojim grijesima i nepravdama koje je prema drugima cinio… Razmisljao je a suze su se same slijevale niz lice a rijeci teobe prekidao jecaj koji se sam javljao iz dubine grudi… Shvatio je koliki je grijesnik i bojao se Allaha da mu nikada nece oprostiti….

Razmisljanje mu je prekinuo novi ezan koji je najvio dolazak aksama… Ustao je i sjeo u abdestanu cekajuci da se pojavi neko od koga bi mogao naucit abdest i Allah ga je obradovao starim dedom koji se dosao abdestit. Pazljivo je pratio njegove pokrete i redoslijed te se i sam prvi put u zivotu abdestio i smireno stao na namaz. Od tog dana vise nikada niti jedan nije propustio. Svaki je klanjao u dzematu i svaki trenutak svog zivota posvetio ibadetu i izucavanju islamske literature.

Promjenio je svoje lose drustvo i zamjenio ga druzenjem sa vjernicima od kojih je mogao nesto novo nauciti. Popravio je svoj odnos prema roditeljima i drugim ljudima a uskoro se i ozenio hairli i cestitom mu minkom koja mu je saputnica na Pravom putu.
Poceo je da uci hifz i veoma lijepo uci Kur an… Vratio se Allahovom putu iskreno i cisto a za sebe je govorio da je bio Pukovnik svih sejtana. Divan li je nas Gospodar koji grijehe prasta i na Pravi put upucuje onoga koga on hoce.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta