Savjeti

Savjet budućoj mladi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Imam 20 godina, u vezi sam četiri i po godine, prije pola godine sam se pokrila, i on klanja, tj. oboje smo u vjeri. Dugo već planiramo brak, ali stalno su tu bile neke prepreke, od mojih godina, neslaganja oca sa tim, do finansijske situacije. Recimo da se sad sve poklopilo, i da planiramo inšallah vjenčanje krajem ljeta. Mlada sam, mogu slobodno reći i razmažena, mezimica, i već sada znam zaplakati kada shvatim da ću živjeti odvojeno od mame. Teško mi je sebe da vidim kao suprugu, sama ta riječ me asocira na nešto veliko, a ja sebi još uvijek dijete 🙂 Da ja dočekujem goste, da ih poslužujem… jednostavno me kopkaju sve te sitnice, uvijek sam bila najmlađa u porodici i ne znam kako ću sve to raditi pred svom tom rodbinom koja me i sada smatra malom rodicom… Uglavnom, puno toga me kopka, većinom su to sitnice, ali ono što mi treba jeste jedan općeniti savjet za brak, kako, šta, psihički i tako…Da Vas Allah nagradi svakim dobrom!

SAVJET: Ve alejkumus- selam ve rahmetullahi ve berekatuhu mila; Veoma me raduje tvoja želja da budeš što bolja supruga, domaćica, kuharica… i da ispit, koji se pred tobom nalazi položiš sa najboljom ocjenom. Tvoje razmišljanje je dokaz da si spremna za brak i zrelija od mnogih, koje su starije od tebe ili koje su prošle bračne „brodolome“, nakon kojih nisu ništa novo naučile… Allaha molim da te pomogne mila.

Ipak, moram da ti sugrišem da u islamu nema tih „veza“, jer one vode u velike fitne i otvaraju vrata šejtanu prokletom. Znaj, uzrok vašeg dosadašnjeg odgađanja braka nije ništa drugo do šejtanska spletka i posljedica griješenja, koje je neminovno u tim „vezama“.

Mila moja, sada kad ste već došli do braka, molim te da svu svoju energiju usmjeriš na pripreme za bračne dužnosti i obaveze. Moraš da naučiš prava i dužnosti bračnih drugova i da se u skladu sa tim i ponašaš.

Podsjetit ću te na neke od njih:

Muž ima najveće pravo nad ženom, a nad njim njegova majka. Aiša, radijellahu anha, pitala je Allahovog poslanika sallallahu `alejhi we sellem: „Ko ima najveće pravo nad ženom?”Odgovorio je:” Njen muž.” Upitala je:” A ko ima najveće pravo nad muškarcem?” Odgovorio je: “Njegova majka.” (Hadis bilježi El-Bezzar-hasen)

Nikada sebi nemoj dozvoliti da mu uskraćuješ njegova prava niti da oduzimaš prava njegove majke ma kakava ona bila. Znaj da te šejtan neće ostaviti na miru i da će ti upravo na ovome pokušati ubaciti fitnu i poremetiti harmoniju sretnog braka. Ti si jača od njega i nećeš mu to dozvoliti insa’ Allah.

Ne zaboravi da žena ne smije muža odbiti u postelji (osim za vrijeme hajza, nifasa kada je dozvoljeno sve osim čina intimnog odnosa u polni organ) i potrudi se da ne izazivaš muževu srdžbu, a ukoliko se desi da imaš razlog da ga odbiješ, tada mu to objasni na najljepši način postižući njegovu solidarnost i razumijevanje.

Kada čovjek pozove svoju ženu u postelju i ona mu se ne odazove, pa on zaspi srdit,proklinju je meleci sve dok ne osvane (Fethul bari)- “Tako mi onoga u čijoj ruci je moja duša, nema čovjeka koji kada pozove svoju ženu, a ona mu se ne odazove, a da Onaj koji je na nebesima nije srdit na nju, sve dok on ne bude zadovoljan njome.” (Sahihu Muslim)

Svojom mudrošću, ljubaznošću, zasluži njegovu nježnost i samilost. Iako će ti šejtan prokleti prilaziti sa svojim vesvesama, nemoj sebi dozvoliti da budeš pretjerano ljubomorna i da sumnjičiš muža, jer ukoliko za to ne budeš imala povoda, znaj da će ti ga sam dati, jer muškaraci ne vole stalna zapitkivanja, sumnjičenja i uhođenja, a posebno kada za to nemaš opravdanje. Ti se trudi da svojim ponašanjem zaslužiš da mu budeš jedna i jedina, kraljica na dunjaluku i ahiretu i ne opterećuj se onime „što bi moglo biti“. Živi za danas kao da sutra nikad neće doći!!!

Znaj da žena ne može da izađe iz kuće bez muževe dozvole i nemoj sebi dozvoliti da tvoj muž ne zna gdje se ti nalaziš, jer to je ponižavajuće za njega kao „glavu porodice“, a izaziva Allahovu srdžbu. Tvoje traženje izuna (dozvole) za izlazak iz kuće, njemu će imponovat, jer ćeš mu dati značaj koji mu pripada.

Ženi koja vjeruje u Allaha nije dozvoljeno da bilo koga pusti u kuću, ako muž to ne voli, nije joj dozvoljeno da izađe, ako on to ne voli, ne pokorava se ispred njega nikom (osim Allahu); nije joj dozvoljeno da se udaljava od njegove postelje niti da mu je uskraćuje. Ako bi on bio taj kome je nepravda učinjena, neka mu priđe sve dok ga ne odobrovolji, pa ako to prihvati, to je dobro za nju i Allah dž.š. će primiti njenu ispriku i objaviti i ojačati njen dokaz, te ona neće imati nikakvog grijeha. A ako on ne bi bio zadovoljan, pa njena isprika je došla do Allaha.” (El Hakim )

Dušo moja, znaj da, onoga dana kada pređeš iz očeve u muževu kuću, prestaje nadležnost tvojih roditelja nad tvojim životom. Nemoj nikada dozvoliti da ti roditelji na „daljinski“ upravljaju tvojim životom i brakom. Mnoge sestre su zauvijek izgubile povjerenje i poštovanje svog muža zbog neprestanog trčkaranja po savjet i ispovijesti roditeljima. To je ponižavajuće za muža, koji želi i treba da bude autoritet u svojoj kući. Od roditelja možeš da tražiš savjet po pitanjima u kojima su oni iskusniji, ali ukoliko se sa tim ne složi tvoj suprug, tada prihvati da zajednički pogriješite i naučite lekciju na vlastitoj grešci, jer to je bolje nego izgubit ljubav muža.
____________

Dobro čuvaj njegove tajne, planove, sramote i uspjehe, jer to su teme koje se mogu voditi samo sa čestitom suprugom, koja će u svakom trenutku biti uz muža. Ukoliko jednom izgubiš njegovo povjerenje, teško da ćeš ga ponovo vratiti, a oni kojima si se požalila ili pohvalila samo će se naslađivati i vaš život pretvoriti u priču „rekla –kazala“.

Zapamti mila, supruga može biti bilo koja ali žena muslimanka koja želi postići Allahovo zadovoljstvo, mora biti u svakom trenutku najbolja u svemu: najbolja supruga, najbolja sestra po najčvršćoj vezi, najbolja prijateljica, najbolja ljubavnica, najbolja kuharica, najsnalažljivija domaćica, najbolja majka, najumiljatija snaha…

Iako ti ovo „najbolja“ zvuči kao veliki zadatak, vjeruj mi mila da to i nije tako teško, jer sve što radiš isključivo je za Allahovo zadovoljstvo pa se trud i sabur na tom putu višestruko isplati i pričinjava veliko zadovoljstvo. Ružo moja, znaj da će kroz život biti puno iskušenja, da u braku postoje i poteškoće, nerazumijevanje i sitne svađe, ali, habibeti moja, nemoj dozvoliti da prolazna iskušenja poruše vašu sreću dok god ima nade da se može poboljšat situacija za Allahovo zadovoljstvo (ponekad dođe do toga da je bolje izaći iz nečega što vodi Allahovoj srdžbi ili donosi više šetete nego koristi). Kada se pojavi problem,ne odgađaj njegovo rješavanje, ne zatvaraj se u sobu sama, nemoj da zbog ljutnje izbjegavaš bračne dužnosti i obaveze jer tvoja ljutnja te ne oslobađa odgovornosti.

Nemoj pustiti da prođe jedna noć, a da nisi problem riješila jer sutra će biti puno teže. Ne dozvoli da inat upravlja tvojim razumom jer to je osobina šejtana prokletog. Nauči da razgovaraš o svemu sa svojim mužem od prvog dana braka i nema tog problema koji će vam stajat na putu!!!

Ne plaši se uloge domaćice, danas je to lako, da sestre internet koriste za usavršavanje kulinarskih, aranžerskih i drugih vještina, manje bi bilo problema u brakovima. Ako sebi postaviš zadatak da budeš čestita domaćica, lahko ćeš se snaći, jer ti neće biti teško pitat, istraživat… kako da svoj dom učiniš toplim. Znaj da tvoje mjesto boravka može izgledat veoma skromno, ali da se u njemu osjeti sreća, toplina i spokoj. Sigurna budi da će se na svakom detalju u tvom domu pročitati da li si ga sa ljubavlju ili poteškoćom priredila. Žena ima veliku ulogu u porodici, pa se potrudi da ljubav, nježnost i zadovoljstvo odiše u tvom serviranom ručku, u tvojim prostorijama, na muževoj i tvojoj odjeći…

Ne sanjaj nerealne snove jer će oni postat barijera na putu ka tvojoj istinskoj sreći, jer duša je nezaista i ako je ne ukrotiš sada, postat ćeš robinja svojih maštanja, a sreću uistinu čine male stvari. Učini svaki vaš dan i svaku noć posebnim i sigurna budi da će srećom biti ispunjen vaš dom, a tvoj muž će se osjećat kao kralj pored svoje princeze. Molim Allaha da jedno drugom budete vodići na putu do Dženneta. AMIN!

Nađa Dizdarević 

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta